Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

27

Σεπτεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ / «Δημήτρια» της Παμμακεδονικής Ένωσης Νέας Νότιας Ουαλίας με ποντιακές βραδιές
ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

«Δημήτρια» της Παμμακεδονικής Ένωσης Νέας Νότιας Ουαλίας με ποντιακές βραδιές

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν ο Ποντιακός Σύλλογος Σίδνεϊ «Παναγία Σουμελά» και ο Ποντιακός Σύλλογος ΝΝΟ «Ποντοξενιτέας»

Με δύο μεγάλες εκδηλώσεις συμμετέχουν οι Πόντιοι της Νέας Νότιας Ουαλίας (ΝΝΟ) στο ετήσιο φεστιβάλ «Δημήτρια» που οργανώνει η Παμμακεδονική Ένωση ΝΝΟ από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που γιορτάζει τον αρχαίο και σύγχρονο πολιτισμό, καθώς και την ιστορία της Μακεδονίας. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο Πόντος, που κατέχει σημαντική θέση στην ανθρωπογεωγραφία της περιοχής και θα δώσει το παρών με τα σωματεία «Παναγία Σουμελά» του Σίδνεϊ και «Ποντοξενιτέας». Αναλυτικά, την αυλαία των εκδηλώσεων ανοίγει η δοξολογία, με αρτοκλασία και επιμνημόσυνη δέηση την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στις 09:00 (τοπική ώρα) στον ελληνορθόδοξο ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου, οδός Belgrave 16-20, Kogarah. Την ίδια ημέρα, στις 17:00, θα πραγματοποιηθεί το κοκτέιλ πάρτι του φεστιβάλ, όπου θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί ελληνικοί μακεδονικοί χοροί στο Ramsgate RSL.

Ποντιακό γλέντι κατευθείαν από την Ελλάδα

Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, ο Ποντιακός Σύλλογος Σίδνεϊ «Παναγία Σουμελά» οργανώνει μεγάλο ποντιακό γλέντι για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυση του σωματείου. Η βραδιά θα φιλοξενηθεί στο Orion Center και μουσικά θα την πλαισιώσουν ο Στάθης Νικολαΐδης, η Πέλα Νικολαΐδου, ο Γιώργος Ατματσίδης και ο Κώστας Ζώης, οι οποίοι θα έρθουν από την Ελλάδα για τη μεγάλη βραδιά. Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου ακολουθεί η εκδήλωση του Φιλανθρωπικού Συλλόγου νομού Πέλλας «Έδεσσα», η οποία θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα «Παναγία Σουμελά», στις 13:00.

Ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, το Σάββατο 26 Οκτωβρίου σειρά έχει ο μεγάλος ετήσιος χορός του «Ποντοξενιτέα», στη Λέσχη της Ελληνικής Κοινότητας. Η βραδιά περιλαμβάνει γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με τους Έρικ Φωτιάδη, Κώστα Παπουλίδη, Ζωή Καρατάσα, Πρόδρομο Μωυσιάδη, Πέτρο Τσένκα και τον dj Χάρη Αποστολίδη. Η ώρα έναρξης έχει οριστεί στις 19:00. Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 27 Οκτωβρίου, στις 09:00 θα πραγματοποιηθεί η λιτανεία της εικόνας του Αγίου Δημητρίου στην ελληνορθόδοξη Εκκλησία Αναστάσεως του Κυρίου και το Σάββατο 23 Νοεμβρίου σειρά έχει ο χορός της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας της Αυστραλίας στο Μπρίσμπεϊν. Τέλος, το φεστιβάλ θα κλείσει την 1η Δεκεμβρίου με το ετήσιο χριστουγεννιάτικο πικ νικ από την Αδελφότητα Χαλκιδικής «Αριστοτέλης» της Νέας Νότιας Ουαλίας, στο Carss Park Life Saving Hall Courtyard, στις 12:30 και όλοι οι συμμετέχοντες καλούνται να φέρουν μαζί τους τη χριστουγεννιάτικη διάθεση, αλλά και τα… στολίδια τους.

Πηγή: Pontosnews
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις