Τρόμος στον νότιο Λίβανο: Χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να σωθούν από το ισραηλινό σφυροκόπημα
Ο στρατός του Ισραήλ έπληξε «δεκάδες» στόχους κατά τη διάρκεια της νύχτας στον Λίβανο, μετά τις εκτοξεύσεις μπαράζ ρουκετών από τη Χεζμπολάχ, πυροδοτώντας νέο κύμα εξόδου Λιβανέζων από τις νότιες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF), η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε από τα μεσάνυχτα τέσσερα μπαράζ ρουκετών προς το Ισραήλ, που απάντησε με επιθέσεις πυροβολικού και από αέρος, λίγες ώρες μετά το σφυροκόπημα που προκάλεσε τον θάνατο σχεδόν 500 ανθρώπων στον νότιο Λίβανο. Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε «δεκάδες στόχους της Χεζμπολάχ σε πολλές περιοχές του νοτίου Λιβάνου», με επιθέσεις κατά μελών της και εκτοξευτών ρουκετών, που χρησιμοποιήθηκαν για επίθεση στην περιοχή Χα-Αμακίμ, κοντά στη Χάιφα, ενώ τανκς και το ισραηλινό πυροβολικό χτύπησαν στόχους στις κωμοπόλεις Άιτα ας Σαμπά και Ραμίγιε στον νότιο Λίβανο. Τις πρώτες πρωινές ώρες η Χεζμπολάχ είπε ότι εξαπέλυσε μπαράζ ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ, με στόχο την αεροπορική βάση Ραμάτ Νταβίτ, το αεροδρόμιο Μεγκιντό και τη βάση Αμός κοντά στην πόλη Αφούλα.
Μαζική έξοδος
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, παράλληλα με το ισραηλινό σφυροκόπημα συνεχίστηκε και η μαζική έξοδος δεκάδων χιλιάδων κατοίκων, που εγκατέλειψαν τα χωριά και τις κωμοπόλεις τους στον νότιο Λίβανο. Πολλές οικογένειες, με λιγοστά ρούχα και τρόφιμα στα χέρια, ταξίδευαν με τα αυτοκίνητά τους, άλλες περίμεναν στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς τη Βηρυτό, περιμένοντας να μεταφερθούν σε προσωρινά καταφύγια μακριά από τον εφιάλτη των ισραηλινών βομβαρδισμών.
Πολλοί εξ αυτών δεν είχαν αρκετό χρόνο για να μαζέψουν τα αναγκαία, και ο τρόμος για το τι επιφυλάσσει το αύριο ήταν ζωγραφισμένος στα μάτια τους, μεταδίδουν ανταποκριτές. Εσωτερικοί πρόσφυγες είπαν ότι αναγκάστηκαν να φύγουν ενώ γύρω τους έπεφταν ισραηλινές βόμβες. Η ανησυχία είναι μεγάλη ανάμεσά τους για το πόσο θα αναγκαστούν να παραμείνουν μακριά από τις εστίες τους στον νότιο Λίβανο, και κατά πόσον θα μπορέσει ένα κράτος στο χείλος της χρεοκοπίας να τους στηρίξει. Ο Λιβανέζος υπουργός που συντονίζει την αντιμετώπιση της κρίσης, Νάσερ Γιασίν, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι είχαν δημιουργηθεί 89 προσωρινά καταφύγια σε σχολεία και άλλες εγκαταστάσεις, με δυνατότητα φιλοξενίας περισσότερων από 26.000 ανθρώπων. Υπολογίζεται ότι περίπου 110.000 Λιβανέζοι έχουν εκτοπιστεί στους 11 μήνες από την έναρξη των συγκρούσεων.