Φωτιά ΗΣΑΠ: «Ανοίξαμε μόνοι μας τις πόρτες»

ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά ΗΣΑΠ: «Ανοίξαμε μόνοι μας τις πόρτες»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Φωτιά ΗΣΑΠ: Αναστάτωση των επιβατών

26.09.2024 | 08:17

Αναστάτωση προκλήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (25/09/2024) στον ΗΣΑΠ  μετά από φωτιά στις γραμμές ανάμεσα στους σταθμούς Νερατζιώτισσα και Ειρήνη. Οι επιβάτες του βαγονιού του ΗΣΑΠ είδαν πως έχει ξεσπάσει φωτιά στις γραμμές με αποτέλεσμα να τραβήξουν το φρένο κινδύνου και ο συρμός να ακινητοποιηθεί ανάμεσα στους σταθμούς Νερατζιώτισσα και Ειρήνη. Οι επιβάτες βγήκαν από το βαγόνι και περπάτησαν πάνω στις ράγες μέχρι τον σταθμό Ειρήνη. Όπως ανέφεραν δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από το προσωπικό για το πώς και τι πρέπει να κάνουν, ενώ η φωτιά ξεκίνησε πιθανότατα από ξερά κλαδιά κάτω από τον διερχόμενο συρμό. Επιβάτης μιλώντας στο newsit.gr είπε πως «κατεβήκαμε μόνοι μας από τα βαγόνια, αφού ανοίξαμε πρώτα τις πόρτες. Κάποιοι επιβάτες είδαν τις φλόγες, τράβηξαν μόνοι τους τον μοχλό, άνοιξαν την πόρτα και κατέβηκαν». Άλλος επιβάτης μιλώντας στο Live News τόνισε πως «περίπου 4 και μισή σταμάτησε ο συρμός μετά την Νερατζιώτισσα και πριν την Ειρήνη. Είδαμε μετά από λίγη ώρα από τα παράθυρα κάποιους να περπατάνε προς τον σταθμό της Ειρήνης.

Ρωτήσαμε τι έχει συμβεί και μας είπαν ότι έχει πάρει φωτιά ένα βαγόνι πίσω. Τότε αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε πώς θα βγούμε, γιατί μέχρι τότε δεν μας είχε πει κάποιος κάτι. Κάποιοι επιβάτες μας είπαν να ανοίξουμε εμείς τις πόρτες, γιατί δεν ανοίγουν αυτόματα». «Μετά ήρθε η σταθμάρχης και μας είπε ότι δεν έρθει τίποτα, ο σταθμός κλείνει και στην άνοδο και στην κάθοδο. Κατόπιν ήρθε ένα τρένο από τη ανάποδη πλευρά και πήρε κόσμο προς Πειραιά». Όπως ανέφερε ο επιβάτης στο βαγόνι που ήταν δεν ακούστηκε από τα μεγάφωνα καμία οδηγία και δεν ακούστηκε καμία αναγγελία. Στο σημείο έσπευσε επί τόπου η Πυροσβεστική και η φωτιά έσβησε ενώ τα δρομολόγια αποκαταστάθηκαν γύρω στις 18.30.

Η ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΣΤΑΣΥ για το περιστατικό και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «η φωτιά δεν εκδηλώθηκε σε συρμό. Ο συρμός μετακινήθηκε από το σημείο, χωρίς να εμφανίζει ορατές ζημιές και θα ελεγχθεί περαιτέρω στην επισκευαστική βάση της ΣΤΑ.ΣΥ.».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ: «Σε ακινητοποιημένο συρμό μεταξύ των σταθμών Νεραντζιώτισσα και Ειρήνη, που ανέμενε την πράσινη ένδειξη σε φωτόσημο, για να εκκινήσει, επιβάτες τράβηξαν τον μοχλό ασφαλείας πόρτας, όταν αντιλήφθηκαν καπνό πλησίον του δικτύου. Ο οδηγός, όπως προβλέπει το Πρωτόκολλο Ασφαλείας, διέκοψε τη ρευματοδότηση της Γραμμής σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου, έκανε χρήση του πυροσβεστήρα που διαθέτει ο συρμός και βοήθησε στην εκκένωση των επιβατών προς τον πλησιέστερο σταθμό. Παράλληλα, συρμός που κινούνταν στον αντίθετο ρεύμα ακινητοποιήθηκε, λόγω της διακοπής ρευματοδότησης της Γραμμής και εκκενώθηκε και αυτός. Διευκρινίζεται, πως η φωτιά δεν εκδηλώθηκε σε συρμό. Ο συρμός μετακινήθηκε από το σημείο, χωρίς να εμφανίζει ορατές ζημιές και θα ελεγχθεί περαιτέρω στην επισκευαστική βάση της ΣΤΑ.ΣΥ. Έρευνα για τα ακριβή αίτια της φωτιάς διεξάγει η Πυροσβεστική».

Ετικέτες
Exit mobile version