Αφράτη και με πλούσιο άρωμα, η πορτοκαλόπιτα είναι ένα από τα πιο νόστιμα γλυκά της ελληνικής κουζίνας. Εκτός από τον συνδυασμό της πορτοκαλόπιτας με μια μπάλα παγωτό, μπορείτε να την απολαύσετε ζεστή, μόλις έχει σιροιπιαστεί, με λίγη κανέλα και παρέα με μια κούπα καφέ. Για να την φτιάξετε, θα χρειαστείτε υλικά τα οποία πιθανότατα βρίσκονται ήδη στα ντουλάπια της κουζίνας σας.
Υλικά
200g γιαούρτι 2%
300 ml ηλιέλαιο
300 ml ζάχαρη
300ml χυμό πορτοκαλιού
20γρ μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από 1 1/2 πορτοκάλι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
440-450 g φύλλο ζύμης
4 μέτρια αυγά
Για το σιρόπι
400ml νερό
400ml ζάχαρη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση
Ξετυλίγουμε τη ζύμη φύλλων, τοποθετούμε τα φύλλα σε μεγάλη επιφάνεια και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 20 λεπτά, ώστε να στεγνώσουν καλά. Εναλλακτικά, απλώστε μερικά σε ένα μεγάλο ταψί και ψήστε στους 100C, μέχρι να στεγνώσουν. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και ένα στικ κανέλας και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Σιγοβράζουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να σφίξει το σιρόπι. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το μείγμα. Ρίχνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αυγά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε το γιαούρτι, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε ελαφρά. Σπάμε το ψημένο φύλλο σε μικρά κομμάτια με τα χέρια μας και τα προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα ανακατεύοντας με το σύρμα χειρός για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, λαδώνουμε τον πάτο και τα τοιχώματα ενός ταψιού και ρίχνουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 40-50 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και να ψηθεί. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο, ανοίγοντας μια τρύπα με ένα μαχαίρι. Αν το μαχαίρι βγει καθαρό, τότε είναι έτοιμη. Για να σιροπιάσετε το γλυκό με μια κουτάλα ρίξτε αργά το κρύο σιρόπι πάνω από τη ζεστή πορτοκαλόπιτα. Αφήστε κάθε κουτάλα σιροπιού να απορροφηθεί, πριν ρίξετε την επόμενη. Αφήνουμε χρόνο να απορροφηθεί το σιρόπι και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει και να το σερβίρουμε.