Νετανιάχου ομιλία στον ΟΗΕ: Ευθείες απειλές στο Ιράν, αποχώρησαν διπλωμάτες

ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου ομιλία στον ΟΗΕ: Ευθείες απειλές στο Ιράν, αποχώρησαν διπλωμάτες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Νετανιάχου: Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να γυρίσουν οι όμηροι

27.09.2024 | 20:07

Προειδοποίηση προς το Ιράν απηύθυνε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα  Υόρκη. «Έχω ένα μήνυμα για τους τυράννους της Τεχεράνης. Αν μας χτυπήσετε, θα σας χτυπήσουμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. Είπε επίσης ότι «δεν υπάρχει μέρος στο Ιράν που να μην μπορεί να φτάσει το μακρύ χέρι του Ισραήλ». Ο Νετανιάχου ανέφερε ότι η επιθετικότητα του Ιράν απειλεί όλο τον κόσμο, ενώ σημείωσε ότι υπήρχε συμφωνία για εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ανέφερε ότι δεν σχεδίαζε να προσέλθει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ φέτος καθώς η χώρα του βρίσκεται σε πόλεμο «παλεύοντας για τη ζωή της».

Εκρήξεις στη Βηρυτό, το Ισραήλ βομβάρδισε το αρχηγείο της Χεζμπολάχ -Στόχος ο Νασράλα

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, αποφάσισε τελικά να μεταβεί στη Νέα Υόρκη μετά «τα ψέματα και τις συκοφαντίες» που ακούστηκαν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη χώρα του. Ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ επιδιώκει την ειρήνη. Έκανε επίσης λόγο για «υποκρισία» του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι οι εγκληματίες πολέμου βρίσκονται στο Ιράν, τη Γάζα, τη Συρία και τον Λίβανο. Σύμφωνα με το BBC, όταν ανέβηκε ο Νετανιάχου στο βήμα για την ομιλία του, αντιπροσωπείες χωρών αποχώρησαν από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Έχουμε σκοτώσει ή αιχμαλωτίσει περισσότερο από το ήμισυ της Χαμάς»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του έχουν σκοτώσει ή αιχμαλωτίσει περισσότερο από το ήμισυ της Χαμάς και «δεν θα σταματήσουν» μέχρι να φέρουν τους ομήρους στο σπίτι. Αναφερόμενος στη Χεζμπολάχ, επεσήμανε ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει μέχρι να επιστρέψουν οι πολίτες στα σπίτια τους στον βορρά. «Αυτός ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει τώρα εάν η Χαμάς παραδοθεί» τόνισε, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ πρέπει επίσης να νικήσει τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο. «Δεν θα δεχτούμε έναν τρομοκρατικό στρατό που παραμονεύει στα βόρεια σύνορά μας, έτοιμος να πραγματοποιήσει άλλη μια σφαγή τύπου 7ης Οκτωβρίου», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πυραύλους και ρουκέτες από σχολεία, νοσοκομεία και σπίτια πολιτών του Λιβάνου. Επέμεινε, δε, ότι το Ισραήλ «δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τον λαό του Λιβάνου», αλλά σε πόλεμο με τη Χεζμπολάχ που «κρατά όμηρο τη χώρα σας». Το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή και έχει κάθε δικαίωμα να απομακρύνει αυτήν την απειλή συμπλήρωσε, τονίζοντας η χώρα του κερδίζει.

Μιλώντας για τα χτυπήματα των ισραηλινών δυνάμεων σε θέσεις και ανώτερους διοικητές της Χεζμπολάχ, είπε ότι «είμαστε δεσμευμένοι να αφαιρέσουμε την κατάρα της τρομοκρατίας που απειλεί όλες τις πολιτισμένες κοινωνίες». Κρατώντας στα χέρια του δύο χάρτες, ο Νετανιάχου αντιπαρέβαλε την «ευλογία» της ανάπτυξης του Ισραήλ με την «κατάρα» της επιρροής του Ιράν στην περιοχή.

 

Exit mobile version