Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

27

Σεπτεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Τι δε μπαίνει στο πλυντήριο πιάτων: Προσοχή, πώς να προλάβετε τη ζημιά
PLUS

Τι δε μπαίνει στο πλυντήριο πιάτων: Προσοχή, πώς να προλάβετε τη ζημιά

Τι δε μπαίνει στο πλυντήριο πιάτων: Ορισμένα αντικείμενα μπορεί να καταστραφούν, ενώ άλλα μπορεί να καταστρέψουν το ίδιο το μηχάνημα

Το πλυντήριο πιάτων είναι μια από τις πιο βολικές συσκευές στο σπίτι. Μετά από ένα μεγάλο δείπνο ή ένα μεγάλο μαγείρεμα, είναι μεγάλη ανακούφιση να μπορείτε να τα ρίξετε όλα στο πλυντήριο πιάτων και να ξεμπερδεύετε. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε πως δεν πρέπει να μπαίνουν όλα στο πλυντήριο πιάτων. Ορισμένα αντικείμενα μπορεί να καταστραφούν, ενώ άλλα μπορεί να καταστρέψουν το ίδιο το μηχάνημα. Δείτε λοιπόν τι δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο πλυντήριο πιάτων για να διατηρήσετε τόσο τα αγαπημένα σας πιάτα όσο και τη συσκευή σας σε καλή κατάσταση.

white ceramic plate on black dishwasher

Τηγάνια από χυτοσίδηρο

Ο χυτοσίδηρος είναι θαυμάσιος για μαγείρεμα, αλλά όχι και τόσο αγαπητός για καθαρισμό. Ο Brian Jones, εμπειρογνώμονας προϊόντων της ASKO και αντιπρόεδρος μάρκετινγκ, αναφέρει ότι αυτό το υλικό πρέπει να πλένεται στο χέρι. «Αυτά τα μοναδικά τηγάνια χάνουν την αντικολλητική τους επιφάνεια στο πλυντήριο πιάτων και γίνονται ευαίσθητα στη σκουριά», εξηγεί.

Αντικολλητικά τηγάνια

Τα αντικολλητικά τηγάνια πρέπει επίσης να πλένονται στο χέρι. Ενώ ορισμένα αντικολλητικά σκεύη διαφημίζονται ως ασφαλή για πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων, το ζεστό νερό μπορεί να φθείρει την επιφάνεια πρόωρα. Αν πρόκειται να τα βάλετε στο πλυντήριο πιάτων, είναι καλύτερο να τα πλένετε στο επάνω ράφι. Απλά να ξέρετε ότι μπορεί να μην αντέξουν όσο θα διαρκούσαν αν τα πλένατε μόνο στο χέρι. Ή, περιορίστε το πλύσιμο αυτών των τηγανιών στο πλυντήριο μόνο κάθε τόσο, όπως μετά από ένα δείπνο ή εκείνες τις νύχτες που είστε πολύ εξαντλημένοι για να καθαρίσετε.

ceramic plates on rack

Ειδικά μαχαίρια

Ορισμένα μαχαίρια, όπως τα μαχαίρια για μπριζόλες, τα μαχαίρια του σεφ και τα μαχαίρια ξεφλουδίσματος, δεν πρέπει να μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων, επειδή τα αμβλύνει και μειώνει τη διάρκεια ζωής τους. Ωστόσο, μάλλον δεν υπάρχει πρόβλημα να βάλετε το μέσο μαχαίρι βουτύρου στο πλυντήριο πιάτων.

Ξύλινα αντικείμενα

Οτιδήποτε είναι κατασκευασμένο από ξύλο θα πρέπει επίσης να μην μπαίνει στο πλυντήριο πιάτων. «Τα ξύλινα κουτάλια και οι σανίδες κοπής μπορεί να παραμορφωθούν και να ραγίσουν στο πλυντήριο πιάτων λόγω της παρατεταμένης έκθεσης στην υγρασία και της υψηλής θερμότητας», εξηγεί ο Jones.

Πορσελάνη

Τέλος, η λεπτή πορσελάνη (ειδικά αν είναι vintage) και ορισμένα πιάτα μελαμίνης δεν πρέπει να πλένονται στο πλυντήριο πιάτων. Αν δεν είστε σίγουροι αν ένα συγκεκριμένο πιάτο μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο, είναι μάλλον καλύτερο να το παίξετε εκ του ασφαλούς και να το πλύνετε στο χέρι.

top-view artichoke and round orange fruits on piled plates

Αντικείμενα που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα πλυντήρια πιάτων

Η καταστροφή του πλυντηρίου πιάτων σας μπορεί να είναι ένα απίστευτα απογοητευτικό και δαπανηρό λάθος. Έτσι, ο Jones προτείνει να έχετε κατά νου αυτόν τον κανόνα: Αν δεν είναι πιάτο ή κάτι που μαγειρεύετε, μάλλον δεν πρέπει να μπει στο πλυντήριο πιάτων. «Μερικοί άνθρωποι βάζουν αντικείμενα όπως ανταλλακτικά αυτοκινήτων και εργαλεία κήπου [στο πλυντήριο πιάτων], κάτι που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε», σύμφωνα με τον Jones. «Άλλα λιγότερο προφανή αντικείμενα που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στο πλυντήριο πιάτων σας περιλαμβάνουν βάζα με χάρτινες ετικέτες -γιατί η κόλλα μπορεί να λιώσει και να φράξει το φίλτρο- καθώς και ορισμένα πλαστικά δοχεία, καθώς μικρά κομμάτια μπορούν να αποσπαστούν σε υψηλές θερμοκρασίες και να προκαλέσουν ζημιά στο φίλτρο», εξηγεί. Ωστόσο, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά στο ίδιο το αντικείμενο, τα πλαστικά σκεύη πιάτων ή οι σανίδες κοπής μπορούν συνήθως να καθαρίζονται στο πλυντήριο πιάτων με ασφάλεια. Αλλά είναι καλύτερο να τα τοποθετείτε στο επάνω ράφι ή να χρησιμοποιείτε χαμηλή ή καθόλου θερμότητα για να μην λιώσουν ή παραμορφωθούν.

assorted condiment jars on white tray
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις