Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

28

Σεπτεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / “Έργα” και… νύχτες των συμμοριών Ρομά που μπούκαραν στα σπίτια
ΕΛΛΑΔΑ

“Έργα” και… νύχτες των συμμοριών Ρομά που μπούκαραν στα σπίτια

Εξαρθρώνονται μετά την εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση σε Ασπρόπυργο και Μέγαρα.

Σπίτια και επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών σε δεκάδες περιοχές της χώρας, ήταν οι βασικοί στόχοι των μελών των τριών εγκληματικών οργανώσεων Ρομά, που εξαρθρώνονται από την Ασφάλεια Δυτικής Αττικής μετά την εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση σε Ασπρόπυργο και Μέγαρα.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Στην πρώτη περίπτωση μέλη μιας από τις συμμορίες στόχευαν σε αρπαγή χαλκού τον οποίο πουλούσαν σε επιχειρήσεις σκραπ, ενώ στη δεύτερη σε μετρητά, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και άλλα αντικείμενα με αξία μεταπώλησης! Στην πρώτη περίπτωση τα μέλη των συμμοριών, οκτώ από τα οποία συνελήφθησαν-ένα ακόμη είναι έγκλειστο στις φυλακές- εξορμούσαν μεσάνυχτα η πρώτες πρωινές ώρες, φορώντας κουκούλες μέσα στο σκοτάδι για να κρύβουν τα χαρακτηριστικά τους. Στη περίπτωση των εισβολών σε σπίτια, ιδιαίτερα εξοχικές κατοικίες, όταν διαπίστωναν ότι έμπαινε σε λειτουργία το σύστημα του συναγερμού, τον αποκολλούσαν και τον «έπνιγαν» μέσα σε κουβά με νερό για να σιγήσει!

Έγινε… διάσπαση

Και η Αστυνομία αποκαλύπτει και το απίστευτο. Οι τρεις συμμορίες προήλθαν από…διάσπαση, λόγω διαφωνιών των μελών της! Που σημαίνει ότι αρχικά ήταν μία, αλλά στη συνέχεια δημιουργήθηκαν τρεις ομάδες, μέσα στις οποίες εισχώρησαν κι άλλα μέλη. Η επιχείρηση έλαβε χώρα με την συνδρομή της της Ο.Π.Κ.Ε., της Ε.Κ.Α.Μ., της ΔΙ.ΑΣ. και Αστυνομικών Σκύλων.

Από 21 έως 46 ετών

Συνελήφθησαν -9- μέλη της οργάνωσης, ηλικίας 21, 23, 24, 27, 31, 35, 45 και 46 ετών, κατηγορούμενοι για διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, εμπρησμούς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Έχουν ταυτοποιηθεί επιπλέον 3, ένας εκ των οποίων είναι έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης. Η πρώτη εγκληματική ομάδα αποτελούνταν από -8- μέλη, μεταξύ των οποίων -4- από τους συλληφθέντες και έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης. Η δράση τους χρονολογείται τουλάχιστον από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο και δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη κλοπών, με στοχοποίηση φωτοβολταϊκών πάρκων και επιχειρήσεων.

Στα Μέγαρα το ορμητήριο

« Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους»,  σημειώνει η Αστυνομία «τα μέλη της οργάνωσης, έχοντας ως ορμητήριο τον οικισμό του Βλυχού Μεγάρων και έχοντας προηγουμένως προβεί σε κατόπτευση των στόχων τους, διακριβώνοντας παράλληλα το δρομολόγιο, που θα ακολουθούσαν, είτε προέβαιναν στην αφαίρεση ποσοτήτων χαλκού από φωτοβολταϊκά πάρκα, είτε στην αφαίρεση χρηματικών ποσών και άλλων αντικειμένων από επιχειρήσεις. Αφού ολοκλήρωναν τις πράξεις τους, εγκατέλειπαν τα οχήματα σε συγκεκριμένο σημείο και τα έκαιγαν. Τα αφαιρεθέντα καλώδια τα μετέφεραν σε επιχειρήσεις σκραπ προς πώληση, ενώ η μεταξύ τους επικοινωνία πραγματοποιούταν με τηλεφωνικές συνδέσεις που είχαν εκδοθεί σε αλλοδαπούς (αχυρανθρώπους), τις οποίες ενάλλασσαν σε τακτά χρονικά διαστήματα».

Η δεύτερη εγκληματική ομάδα, αποτελούνταν τουλάχιστον από -4- μέλη, μεταξύ των οποίων -3- εκ των συλληφθέντων, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούταν στη διάπραξη διαρρήξεων-κλοπών από οικίες. «Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους», αναφέρει η Αστυνομία , «τα μέλη της οργάνωσης, έχοντας ως ορμητήριο την περιοχή των Μεγάρων, εισέρχονταν σε οικίες σε Μέγαρα, Αλεποχώρι και στην Εύβοια, στοχεύοντας κυρίως σε παραθεριστικές κατοικίες.

Αφού αποκτούσαν πρόσβαση στο εσωτερικό, είτε παραβιάζοντας  πόρτα ή μπαλκονόπορτα, στην περίπτωση απουσίας των ενοίκων, είτε εκμεταλλευόμενοι ανασφάλιστες θύρες και παράθυρα, εάν οι ένοικοι ήταν εντός, εισέρχονταν σε αυτές και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, χρυσαφικά και άλλα αντικείμενα, τα οποία ορισμένες φορές μετέφεραν μέσα σε μαξιλαροθήκες». Δρούσαν κι αυτοί κυρίως μεσονύκτιες και μεταμεσονύκτιες ώρες, κινούμενοι με αυτοκίνητα, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και φροντίζοντας να έχουν ορίσει τσιλιαδόρο.

Στον Ασπρόπυργο το ορμητήριο

Η τρίτη ομάδα, αποτελούνταν τουλάχιστον από -9- μέλη, μεταξύ των οποίων -4- από τους συλληφθέντες και δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη διαρρήξεων- κλοπών από οικίες. «Τα μέλη της οργάνωσης», λέει κι εδώ η Αστυνομία « έχοντας ως ορμητήριο την περιοχή του Ασπροπύργου, κινούμενοι με αυτοκίνητα, τα οποία ορισμένες φορές έφεραν κλεμμένες πινακίδες κυκλοφορίας, δραστηριοποιούνταν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Φθιώτιδας, της Κορινθίας και της Λακωνίας. Χρησιμοποιούσαν παρόμοια μεθοδολογία δράσης με αυτή της δεύτερης ομάδας, ενώ σε περίπτωση που ηχούσε το σύστημα του συναγερμού, το τοποθετούσαν σε κουβά με νερό συνεχίζοντας τη δράση τους».

Μετά από έρευνα στην κατοχή των κατηγορουμένων και στις οικίες τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Καραμπίνα και πλήθος φυσιγγίων, το χρηματικό ποσό των -3.000- ευρώ, πλήθος κοσμημάτων, ρουχισμός που φορούσαν κατά την τέλεση των αξιόποινων πράξεων και 4- αυτοκίνητα. Από την προανακριτική έρευνα έχουν εξιχνιαστεί συνολικά -10- περιπτώσεις κλοπών σε Μέγαρα, Νέα Πέραμο, Ζωγράφου, Γαλάτσι, Ελευσίνα, Κυψέλη, Χολαργό, Πατήσια, Αλεποχώρι, Άνοιξη, Ωρωπό, Βούλα, Πεντέλη, Κινέττα, Κρυονέρι, Σταμάτα, Μήλεσι, Καπανδρίτι, Νέα Σμύρνη και Μεταμόρφωση, καθώς και σε περιοχές της Βοιωτίας, Κορινθίας, Λακωνίας, Εύβοιας και Φθιώτιδας. Σημειώνεται ότι οι συλληφθέντες έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αρχές για πλήθος αδικημάτων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις