Φωτιά Ξυλόκαστρο τώρα: Μαρτυρία για τους δύο νεκρούς

ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Ξυλόκαστρο τώρα: Μαρτυρία για τους δύο νεκρούς

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Φωτιά Ξυλόκαστρο τώρα: «Κάηκαν ενώ προσπαθούσαν να βοηθήσουν»

30.09.2024 | 10:47

Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η φωτιά στην Κορινθία, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει εξαπλωθεί σε τρία ενεργά μέτωπα, ενώ παράλληλα έχει πάρει διαστάσεις τραγωδίας όταν τα ξημερώματα της Δευτέρας εντοπίσθηκαν δύο απανθρακωμένες σοροί σε μαντρί έξω από το χωριό Άνω Πιτσά κοντά στο Ελληνικό. Πρόκειται για τους δύο εθελοντές πυροσβέστες ηλικίας 35 και 40 ετών που αγνοούνταν απο την Κυριακή στις περιοχές Καλλιθέα και Πιτσά και οι οποίοι είχαν πάει για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς. Το μέτωπο της πυρκαγιάς που μαίνεται από το μεσημέρι της Κυριακής ξεπερνά τα 30 χιλιόμετρα με τις φλόγες πλέον να έχουν περάσει στον οικισμό των Ανω Λουτρών. Μήνυμα του 112 εστάλη τη νύχτα και πάλι στους κατοίκους του οικοσμού Πύργος να απομακρυνθούν προς Ζάχολη, καθώς εκεί εντοπίζεται το κυριότερο μέτωπο.

Με μηχανάκια πήγαν να βοηθήσουν

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο άνδρες πήραν τα μηχανάκια τους και κινήθηκαν προς σημεία όπου βρισκόταν σε εξέλιξη το πύρινο μέτωπο προκειμένου να βοηθήσουν. Τελευταία φορά επικοινώνησαν χθες στις 21:30 έκτοτε τα ίχνη τους είχαν χαθεί. Μάλιστα είχαν στείλει και βίντεο με τη φωτιά στο σημείο όπου βρίσκονταν. Οι επικοινωνίες ήταν δύσκολες καθώς πολλές κεραίες τηλεφωνικής επικοινωνίας έχουν καεί.

Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας για τους δύο νεκρούς από τη φωτιά: «Ήταν συγχωριανοί μου – Είχαν πάει να βοηθήσουν»

«Προσπάθησαν πάνω στην ανθρωπιά τους, με μεγαλείο εθελοντισμού να ανεβούν πάνω στο βουνό, να δείξουν στους πυροσβέστες πού πρέπει να πάνε» εξήγησε ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής, μιλώντας στην ΕΡΤ για τα δύο απανθρακωμένα πτώματα που εντοπίστηκαν σε μαντρί έξω από το χωριό Άνω Πιτσά. «Έχουν ταυτοποιηθεί οι σοροί, ξέρουμε όνομα και επίθετο. Ήταν οι αγνοούμενοι» τόνισε. «Δεν ήταν εγγεγραμμένοι εθελοντές. Συγχωριανοί ήταν οι οποίοι δεν άκουσαν το 112 και πήγαν να βοηθήσουν. Έτσι λειτουργούμε στα χωριά». «Μπλέξανε στη φωτιά. Χθες, 9 η ώρα το βράδυ έγινε το συμβάν και όλη τη νύχτα την περάσαμε στο πόδι, με το άκουσμα αυτού του τραγικού γεγονότος. Προσπαθούσαν να τους βρουν. Δεν σήκωναν τα τηλέφωνα, γιατί δεν έχει καλό σήμα στην περιοχή» τόνισε ο κ. Γκιολής. Σχετικά με τα συνεχή 112, τόνισε ότι «έχει γίνει σωστή δουλειά από την αστυνομία. Έχουν εκκενωθεί τα χωριά. Οι πιο νέοι μένουν πίσω για να βοηθήσουν».

«Τα σχολεία στην περιοχή είναι κλειστά» σημείωσε ο κ. Γκιολής ενώ γνωστοποίησε ότι εκεί βρίσκεται ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός. Για τα δύο απανθρακωμένα πτώματα, διευκρίνισε ότι οι δύο άνθρωποι που κατάγονταν από το χωριό Πιτσά, είχαν πάει σε γειτονικό χωριό να βοηθήσουν κάποιον συγγενή, φίλο. Ο Γκιολής εξήγησε ότι ήταν κάτοικοι της περιοχής. Οι πληροφορίες από την Πυροσβεστική αναφέρουν ότι πλέον δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, αλλά υπάρχουν διάσπαρτες εστίες με την επικινδυνότητα να εξακολουθεί να υφίσταται στην περιοχή. Σε ολόκληρο τον ορεινό όγκο της περιοχής έχουν επιστρατευθεί 350 πυροσβέστες συνοδευόμενα από 110 οχήματα, ενώ για την κατάσβεση έχουν σηκωθεί επτά αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα. Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, στην Κορινθία. Σύμφωνα με τον δήμο, «η απόφαση ελήφθη, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκύψει από την πυρκαγιά», στην περιοχή των Ροζενών.

Τα μηνύματα 112 για απομάκρυνση κατοίκων είναι απανωτά. Μέχρι τώρα έχει δοθεί εντολή εκκένωσης σε έξι χωριά ενώ σε άλλα τρία έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι να βρίσκονται σ’ ετοιμότητα εξαιτίας της τεράστιας πυρκαγιάς. Νέο μήνυμα απομάκρυνσης κατοίκων εστάλη τα ξημερώματα. Συγκεκριμένα οι κάτοικοι του Πύργου Κορινθίας ενημερώθηκαν από το 112 στις 04:12 σήμερα Δευτέρα, ν’ απομακρυνθούν προς Ζάχολη.

Ετικέτες
Exit mobile version