Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

30

Σεπτεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης στο Υπουργικό για βία ανηλίκων: Σύντομα σε λειτουργία το Safe Youth
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο Υπουργικό για βία ανηλίκων: Σύντομα σε λειτουργία το Safe Youth

"Μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ το ζήτημα της ανήλικης παραβατικότητας, το οποίο παρατηρείται πιο έντονα με το άνοιγμα των σχολείων"

Στο ζήτημα της παραβατικότητας των ανηλίκων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι πρόκειται να γίνουν στοχευμένες αλλαγές για την παραβατικότητα σε παιδιά και εφήβους, ενώ ειδική αναφορά έκανε στην εφαρμογή «Safe Youth». «Μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ το ζήτημα της ανήλικης παραβατικότητας, το οποίο παρατηρείται πιο έντονα με το άνοιγμα των σχολείων. Με τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει στον ποινικό κώδικα έχουμε δείξει καλά αντανακλαστικά», είπε ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για στοχευμένες αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης: Αυστηρότερη ποινική μεταχείριση της οπλοκατοχής στους νέους. Η φυλάκιση πλέον όσων υποπίπτουν στην ίδια επαναλαμβανόμενη αξιόποινη πράξη. Απαλλαγή κατηγορουμένων όταν επιστρέφουν κλοπιμαία».

Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια, «το ζήτημα της παραβατικότητας ειδικά στα παιδιά και τους έφηβους είναι ένα ζήτημα πολυσύνθετο, αφορά πρωτίστως τις οικογένειες. Το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την οικογένεια ως τον βασικό πυρήνα της ανατροφής των παιδιών. Όμως έχουμε δυνατότητες να αυστηροποιήσουμε τις ποινές και τα ζητήματα που αφορούν την παραμέληση των ανηλίκων. Θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη συνολικά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και το πώς συνδέεται η ψηφιακή με την πραγματική βία και πώς το bullying αποκτά ένα ξεκάθαρο ψηφιακό αποτύπωμα, αλλά και ζητήματα για την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία πολύ μεγάλη κρίση, παγκόσμια, και θεωρώ δεδομένο ότι θα υπάρξει ανάγκη κανονιστικής παρέμβασης, κατά πάσα πιθανότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο έτσι ώστε το ζήτημα αυτό να αρχίσει να αντιμετωπίζεται στην ρίζα.

Μέχρι να γίνουν όμως όλα αυτά εμείς έχουμε μία υποχρέωση να προστατεύσουμε τα παιδιά, ειδικά όσα είναι θύματα τέτοιων συμπεριφορών και υπενθύμισε την πρωτοβουλία stop bullying, που έχει δώσει κάποια πρώτα πολύ σημαντικά κυρίως δίνοντας την σιγουριά και την ασφάλεια τα παιδιά να μιλήσουν και να καταγγείλουν τέτοια περιστατικά, τα οποία σε πρώτη φάση πρέπει να τα διαχειριζόμαστε διακριτικά μέσα στο σχολικό περιβάλλον. Τώρα η μεγάλη νέα πρωτοβουλία είναι αυτή της νέας εφαρμογής, safe youth ώστε να μπορεί ένας έφηβος – εκτός σχολικού περιβάλλοντος- ένα παιδί να ειδοποιεί την αστυνομία, εάν αισθάνεται ότι κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα». Σημείωσε ότι πολύ σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία αυτή η νέα εφαρμογή.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις