Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σακελλαροπούλου Λευκωσία: Με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα διεκδικούμε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σακελλαροπούλου Λευκωσία: Με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα διεκδικούμε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας

Επίσκεψη στη Λευκωσία πραγματοποιεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας η οποία θα παραστεί στους εορτασμούς της 64ης επετείου ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λευκωσία, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, προκειμένου να παραστεί στους εορτασμούς της 64ης επετείου ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά την τελετή της υποδοχής, οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών. Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι «Καμία δοκιμασία, πρόκληση ή απειλή δεν πρόκειται να μας κάμψει. Αντίθετα, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη διαρκή συνεργασία και τον συντονισμό των θέσεων και δράσεών μας».

Αναφερόμενη στη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, σημείωσε πως «Επαναβεβαιώσαμε ότι οι δύο χώρες μας παραμένουν αταλάντευτα προσηλωμένες στον στόχο για την επίτευξη αμοιβαίας αποδεκτής, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, εντός του πλαισίου των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου». Όπως είπε «Με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα διεκδικούμε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων». Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε ότι «υποστηρίζουμε πλήρως, σταθερά και ενεργά τη συνέχιση της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Γκουτέρες για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων».

Επισήμανε, ακόμη ότι «Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, και κυρίως από την Τουρκία, ότι η ειρήνη, η συνεργασία και η ευημερία δεν επιτυγχάνονται διά της βίας και της επιβολής των όπλων. Η παρανομία δεν μπορεί ποτέ να παράγει δίκαιο. Ιδίως σε μία περίοδο, όπου η διεθνής νομιμότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται βάναυσα στην Ουκρανία και αλλού, καμία απόκλιση από τις επιταγές του διεθνούς δικαίου και της ευρωπαϊκής έννομης τάξης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Στο ίδιο πλαίσιο, παρατήρησε ότι «Για τον λόγο αυτόν, διχοτομικές λογικές και επιδιώξεις δημιουργίας δύο κρατών στην Κύπρο δεν μπορούν παρά να απορρίπτονται» και πρόσθεσε ότι «Με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη συμφωνήσαμε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας και το κλίμα ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την επανεκκίνηση του διαλόγου στο Κυπριακό, πάντα σύμφωνα με τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». Παράλληλα, σημείωσε, ότι «έχει πλέον καταστεί σαφές ότι η πορεία των ευρω-τουρκικών σχέσεων συνδέεται άρρηκτα με την πρόοδο στο Κυπριακό, όπως, άλλωστε έχει τονίσει επανειλημμένως στα Συμπεράσματά του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» και συμπλήρωσε ότι «Αναμένουμε, λοιπόν, από την άλλη πλευρά να αξιοποιήσει την ευκαιρία που παρουσιάζεται, επιδεικνύοντας την απαιτούμενη εποικοδομητική στάση προκειμένου να επανεκκινήσει η διαδικασία των συνομιλιών, χωρίς προαπαιτούμενα και τελεσίγραφα».

Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή της, για την πρόοδο των προσπαθειών προκειμένου να υλοποιηθεί το πολύ σημαντικό έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, το οποίο θα ενισχύσει τη στρατηγική μας θέση, θα άρει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και θα συμβάλλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές. Αναφερόμενη στις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, με έμφαση στον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση στη Μέση Ανατολή, τόνισε ότι «Κοινή είναι η ανησυχία μας για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, αλλά και η διαπίστωση ότι ο μόνος δρόμος για την αποκατάσταση της ειρήνης και την ευημερία των λαών δεν είναι άλλος από την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη σύγχρονη εποχή ο εθνικιστικός αναθεωρητισμός, η θρησκευτική μισαλλοδοξία, η στοχοποίηση αμάχων και η τρομοκρατία δεν έχουν θέση».

Τέλος, υπενθύμισε «το χρέος όλων μας να συνεχίσουμε να συνδράμουμε με κάθε δυνατό τρόπο, στον αγώνα των οικογενειών των Αγνοουμένων, μέχρις ότου διακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου από αυτούς». Στη συνέχεια, η κυρία Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ασυνόδευτων Φιλοξενηθέντων Παιδιών στην Ελλάδα 1974-1979.

Αναλυτικότερα, δήλωσε:

«Κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αγαπητέ Νίκο,

Με βαθιά συγκίνηση και αισθήματα περηφάνειας βρίσκομαι σήμερα στη Λευκωσία, προκειμένου να τιμήσουμε μαζί την 64η επέτειο Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Aποτίουμε φόρο τιμής σε όλους όσους αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την αποτίναξη του αποικιοκρατικού ζυγού και την αυτοδιάθεση του κυπριακού λαού. Αλλά και σε όσους θυσιάστηκαν, τα χρόνια που ακολούθησαν, για την υπεράσπιση της δημοκρατικής νομιμότητας και της ελευθερίας της Κύπρου. Οι αγώνες αυτοί δεν ήταν μάταιοι, καθώς οδήγησαν τελικά στην ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ενός κράτους, που, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε από τα πρώτα χρόνια της εγκαθίδρυσής του το 1960 και παρά το άχθος της παράνομης τουρκικής εισβολής του 1974 και της εδώ και μισό αιώνα συνεχιζόμενης κατοχής, έθεσε φιλόδοξους στόχους και τους πέτυχε. Η Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνο αναγνωρίστηκε και παραμένει η μόνη ανεξάρτητη και νόμιμη κρατική υπόσταση στο νησί, αλλά κατέστη, πριν από είκοσι χρόνια, με τη συνδρομή και της Ελλάδας, πλήρες κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην δοκιμαζόμενη περιοχή της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου. Τον σταθεροποιητικό αυτόν ρόλο της Κύπρου αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, η εδραίωση και η εμβάθυνση των τριμερών και πολυμερών περιφερειακών μας συνεργειών, σχημάτων ανοικτών σε όλες τις γειτονικές χώρες, με βασική προϋπόθεση τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, καθώς και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Η παρουσία μου στην Κύπρο εμπεριέχει ένα συμβολικό αλλά και ουσιαστικό μήνυμα, ότι Ελλάδα και Κύπρος, άρρηκτα συνδεδεμένες με ιστορικούς, αδελφικούς δεσμούς, συνεργάζονται στενά και συνδημιουργούν με αυτοπεποίθηση ένα κοινό μέλλον ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή μας. Πενήντα χρόνια μετά την παράνομη τουρκική εισβολή, η Ελλάδα συνεχίζει να διατρανώνει σε κάθε κατεύθυνση ότι παραμένει αρωγός και συμπαραστάτης της Κυπριακής Δημοκρατίας στον διαρκή αγώνα για τερματισμό της κατοχής, απελευθέρωση και επανένωση σε ένα κράτος λειτουργικό, ευρωπαϊκό και δημοκρατικό.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήσαμε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τις τελευταίες εξελίξεις στο εθνικό θέμα, μετά και τις επαφές του ιδίου, καθώς και της ελληνικής Κυβέρνησης στη Νέα Υόρκη. Επαναβεβαιώσαμε ότι οι δύο χώρες μας παραμένουν αταλάντευτα προσηλωμένες στον στόχο για την επίτευξη αμοιβαίας αποδεκτής, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, εντός του πλαισίου των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα διεκδικούμε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή, υποστηρίζουμε πλήρως, σταθερά και ενεργά τη συνέχιση της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ Γκουτέρες για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, και κυρίως από την Τουρκία, ότι η ειρήνη, η συνεργασία και η ευημερία δεν επιτυγχάνονται διά της βίας και της επιβολής των όπλων. Η παρανομία δεν μπορεί ποτέ να παράγει δίκαιο. Ιδίως σε μία περίοδο όπου η διεθνής νομιμότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται βάναυσα στην Ουκρανία και αλλού, καμία απόκλιση από τις επιταγές του διεθνούς δικαίου και της ευρωπαϊκής έννομης τάξης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Για τον λόγο αυτόν, διχοτομικές λογικές και επιδιώξεις δημιουργίας δύο κρατών στην Κύπρο δεν μπορούν παρά να απορρίπτονται. Με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη συμφωνήσαμε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας και το κλίμα ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την επανεκκίνηση του διαλόγου στο Κυπριακό, πάντα σύμφωνα με τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, έχει πλέον καταστεί σαφές ότι η πορεία των ευρω-τουρκικών σχέσεων συνδέεται άρρηκτα με την πρόοδο στο Κυπριακό, όπως, άλλωστε έχει τονίσει επανειλημμένως στα Συμπεράσματά του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αναμένουμε, λοιπόν, από την άλλη πλευρά να αξιοποιήσει την ευκαιρία που παρουσιάζεται, επιδεικνύοντας την απαιτούμενη εποικοδομητική στάση προκειμένου να επανεκκινήσει η διαδικασία των συνομιλιών, χωρίς προαπαιτούμενα και τελεσίγραφα. Πέραν του εθνικού θέματος, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη επιβεβαιώσαμε το άριστο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων και της συνεργασίας των χωρών μας, η οποία εκτείνεται σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων, από την πολιτική προστασία και την άμυνα έως την ενέργεια και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, εξήρα τη θεσμοθέτηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεων των δύο χωρών, η επόμενη Σύνοδος του οποίου έχει προγραμματισθεί να λάβει χώρα προσεχώς στην Κύπρο.

Εξέφρασα, επίσης, την ικανοποίησή μου για την πρόοδο των προσπαθειών προκειμένου να υλοποιηθεί το πολύ σημαντικό έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, το οποίο θα ενισχύσει τη στρατηγική μας θέση, θα άρει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και θα συμβάλλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές. Επιτρέψτε μου όμως να τονίσω στο σημείο αυτό, ότι, πέρα και πάνω από τα προαναφερθέντα πεδία διακυβερνητικής συνεργασίας, η δύναμή μας και ο πυρήνας των σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου ήταν, είναι και θα παραμείνει ο κοινός μας πολιτισμός, η κοινή εθνική μας καταγωγή και τα ειλικρινή, αδελφικά αισθήματα αγάπης μεταξύ Ελλαδιτών και Κυπρίων. Αυτούς τους άρρηκτους δεσμούς οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού, διδάσκοντας στις επόμενες γενιές την αξία της ενότητας του οικουμενικού Ελληνισμού.

Τέλος, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, με έμφαση στον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση στη Μέση Ανατολή. Κοινή είναι η ανησυχία μας για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, αλλά και η διαπίστωση ότι ο μόνος δρόμος για την αποκατάσταση της ειρήνης και την ευημερία των λαών δεν είναι άλλος από την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη σύγχρονη εποχή ο εθνικιστικός αναθεωρητισμός, η θρησκευτική μισαλλοδοξία, η στοχοποίηση αμάχων και η τρομοκρατία δεν έχουν θέση. Αντίθετα, η υπεράσπιση της ελευθερίας και η προστασία της ανθρώπινης ζωής οφείλουν να αποτελούν πάντοτε την πυξίδα για την πλοήγησή μας στα ταραγμένα νερά ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου.

Στο σημείο αυτό θέλω να συγχαρώ τη χώρα σας, κύριε Πρόεδρε, για την σταθερή και έμπρακτη βούλησή της να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή υποστηρίζει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες αυτές, οι οποίες αναδεικνύουν τον σημαντικό περιφερειακό ρόλο της Κύπρου και εκτιμώνται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

Κύριε Πρόεδρε,

Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται πάντα στο πλευρό σας. Καμία δοκιμασία, πρόκληση ή απειλή δεν πρόκειται να μας κάμψει. Αντίθετα, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη διαρκή συνεργασία και τον συντονισμό των θέσεων και δράσεών μας. Τέλος επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω, με τη σημερινή ευκαιρία, το χρέος όλων μας να συνεχίσουμε να συνδράμουμε με κάθε δυνατό τρόπο, στον αγώνα των οικογενειών των Αγνοουμένων, μέχρις ότου διακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου από αυτούς. Σας ευχαριστώ για τη θερμότατη υποδοχή, για τη φιλοξενία σας και τα φιλόφρονα λόγια σας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις