Τέμπη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο: «Τα ονόματα των παιδιών μας δεν θα γίνουν εισιτήρια»

ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο: «Τα ονόματα των παιδιών μας δεν θα γίνουν εισιτήρια»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τέμπη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο: Ο Νίκος Πλακιάς εξέφρασε απορίες σχετικά με τη διαφάνεια της διαδικασίας πώλησης των εισιτηρίων - Αντιδράσεις από ορισμένους συγγενείς των Τεμπών

01.10.2024 | 18:29

Την έντονη αντίδραση γονέων και συγγενών θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη προκάλεσε η πρωτοβουλία της Μαρίας Καρυστιανού για συναυλία στο Καλλιμάρμαρο, με το αντίτιμο των 15 ευρώ. Η συντριπτική πλειοψηφία εξεμάνη με την πρωτοβουλία του λεγόμενου «Συλλόγου Θυμάτων για τα Τέμπη», ο οποίος -όπως παραδέχθηκε η πρόεδρός του, Μαρία Καρυστιανού- δεν εκπροσωπεί όλες τις οικογένειες παρά μόνο ένα μικρό μέρος αυτών. Με πύρινες αναρτήσεις τους, συγγενείς των θυμάτων εξέφρασαν οργή για την πρωτοβουλία αυτή και τη συναυλία με αντίτιμο, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «τα ονόματα των παιδιών μας δεν θα γίνουν εισιτήρια των 15€».

Την αρχή έκανε ο Νίκος Πλακιάς, ο οποίος έχασε τις δίδυμες κόρες του, Χρυσή και Θωμαΐδα, καθώς και την ανιψιά του, Αναστασία. Διερωτήθηκε πού θα πάνε τα χρήματα, αποκάλυψε ότι ο σύλλογος απαρτίζεται από έξι οικογένειες και ζήτησε από τους καλλιτέχνες να ακυρώσουν την παρουσία τους εκεί, προειδοποιώντας με ασφαλιστικά μέτρα.

«Όποιος έχει οικονομική ανάγκη να χρησιμοποιήσει μόνο το όνομα του συγγενή του και όχι τον αριθμό 57 και πληθυντικό, όπως π.χ. ΘΥΜΑΤΩΝ. Τα ονόματα των δικών μου παιδιών δεν θα γίνουν εισιτήρια των 15€» έγραψε χαρακτηριστικά.

Η ανάρτηση του Νίκου Πλακιά

«Διαβάζω ότι διάφοροι καλλιτέχνες θα παραβρεθούν αφιλοκερδώς στο Καλλιμάρμαρο για μια συναυλία που θα είναι αφιερωμένη στα ΤΕΜΠΗ. Μεταξύ των καλλιτεχνών είναι και οι @sokratismalamas @thanasispapakonstantinou @foivosdelivorias και άλλοι.
Μέχρι εδώ όλα καλά, μέχρι που έπεσε το μάτι μου στο εισιτήριο για την είσοδο με αντίτιμο 15 €. Γνωρίζετε πού θα πάνε αυτά τα χρήματα; Γνωρίζετε ότι ο σύλλογος που το διοργανώνει απαρτίζεται από 6 οικογένειες; Ζητήσατε καταστατικό συλλόγου; Ζητήσατε να δείτε αν είναι νόμιμος; Γνωρίζετε ότι όλες οι άλλες οι οικογένειες είμαστε αντίθετοι σε ό,τι έχει να κάνει με οικονομικά αντίτιμα.

Χαιρετώ την κίνησή σας και ευχαριστώ που δεν μας ξεχνάτε. Θα σας πω μόνο ακυρώστε την παρουσία σας εκεί, διότι θα ακολουθήσουν νομικές διαδικασίες και ασφαλιστικά μέτρα. Οποιος έχει οικονομική ανάγκη να χρησιμοποιήσει μόνο το όνομα του συγγενή του και όχι τον αριθμό 57 και πληθυντικό, όπως π.χ. ΘΥΜΑΤΩΝ. Τα ονόματα των δικών μου παιδιών δεν θα γίνουν εισιτήρια των 15€. Κάποτε θα κάνουμε αυτή την συναυλία χωρίς οικονομικά αντίτιμα και με χιλιάδες κόσμο».

Ακολούθησε πλειάδα αναρτήσεων από συγγενείς θυμάτων των Τεμπών. Ο Θοδωρής Ελευθεριάδης, που έχασε την 56χρονη μητέρα του, Μαρία Εγούτ, συμφωνεί με τον Νίκο Πλακιά.

«Έχω ήδη τοποθετηθεί στο Facebook. Συμφωνώ με τον @PlakiasNikos. Ο σύλλογος εκπροσωπεί 5 οικογένειες και αφήνει να αιωρείται ότι μας εκπροσωπεί όλους. Παρακαλώ να υπάρξει λίγος σεβασμός. Έχουμε ξαναθίξει το θέμα αυτό. Υπάρχει κόκκινη γραμμή σε κάποια θέματα» έγραψε.

Και η Άννα Καρατζόγλου, μητέρα της 23χρονης Κέλλυς Πορφυρίδου, που έχασε τη ζωή της στο φρικτό δυστύχημα, τονίζει πως δεν μπορεί κάποιος να μιλά εξ ονόματος όλων των θυμάτων και πως διαφωνεί με οποιαδήποτε κίνηση γίνεται για τα Τέμπη με χρηματικό αντίτιμο.

«Οποιαδήποτε κίνηση γίνεται για τα Τέμπη με χρηματικό αντίτιμο με βρίσκει αντίθετη. Ονομαστικά μπορεί να κάνει ο καθένας ό,τι νομίζει. Στο σύνολο των 57 όμως όχι».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δημήτρης Μπουρνάζης, ο οποίος έχασε στα Τέμπη τον πατέρα του, Ευάγγελο, και τον αδελφό του, Παναγιώτη Μπουρνάζη.

«Πρέπει επιτέλους ο σύλλογος να τοποθετηθεί για το ποιες οικογένειες εκπροσωπεί!! Δεν Πρέπει να αιωρείται τίποτα όταν αφορά τους δικούς μας ανθρώπους και μάλιστα όταν ζητάνε οικονομικό αντίτιμο.!!»

Ο αδελφός και ο σύζυγος της Αθηνάς Κατσάρα έγραψαν ότι διαφωνούν με τη συναυλία και ότι ο σύλλογος των Τεμπών, που αποτελείται από 4 οικογένειες, «μας προσβάλλει με τις κινήσεις αυτές».

Ο Ηλίας Παπαγγελής, πατέρας της Αναστασίας, τόνισε ότι θα έπρεπε να γίνει συνάντηση όλων των συγγενών των θυμάτων για να αποφασιστούν τα της συναυλίας, και διερωτήθηκε: «Ποιος επιχειρηματίας επενδύει στην απώλεια των αγαπημένων μας που χάθηκαν άδικα;»

Η Βάσω Κούλπα, με μια εξαιρετικά οργίλη ανάρτηση, ανέφερε: «Η δολοφονία του παιδιού μου δεν κοστολογείται με αντίτιμο εισιτηρίου. ΠΟΤΕ δεν θα το χρησιμοποιούσα για οτιδήποτε. Ποιο αρρωστημένο μυαλό σκέφτηκε να οργανώσει πατώντας ψυχές ζητώντας χρήματα, χωρίς να μας ενημερώσουν για αυτές τις ενέργειες που δεν συμφωνούμε».

Η Αθανασία Μπουρνάζη με ανάρτησή της τάχθηκε εναντίον της συναυλίας. «Δεν δέχομαι να υπάρχουν εισιτήρια, δεν δέχομαι κανείς να πατάει στο όνομα των νεκρών ανθρώπων μου με ένα εισιτήριο των 15€» ανέφερε.

«Είμαι η Μπουρνάζη Αθανασία, κόρη του Μπουρνάζη Ευαγγέλου και αδερφή του Μπουρνάζη Παναγιώτη, θύματα των Τεμπών. Δεν συμφωνώ με αυτή την συναυλία διότι δεν δέχομαι να υπάρχουν εισιτήρια, δεν δέχομαι κανείς να πατάει στο όνομα των νεκρών ανθρώπων μου με ένα εισιτήριο των 15€».

Η μητέρα της Ιφιγένειας Μήτσκα εξέφρασε επίσης τη διαφωνία της.

H Μαρία Θεοδωρή έγραψε: «Εγώ μητέρα θύματος των Τεμπών έμαθα για την συναυλία μνήμης από αναρτήσεις στο Χ. Διαφωνώ με το εισιτήριο και θα προτιμούσα να είναι ελεύθερη η είσοδος».

Από την πλευρά του, ο Χριστόφορος Κωνσταντινίδης δήλωσε ότι ο σύλλογος δεν εκπροσωπεί ούτε τη δική του οικογένεια.

Ο Νίκος Πλακιάς, ωστόσο, έφερε και ένα ακόμη θέμα στη δημοσιότητα. Πρόκειται για την έδρα της εταιρείας παραγωγής, η οποία ενώ ανέφερε ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, η διεύθυνση είναι στην Καλλιθέα, στην Αθήνα, και αντιστοιχεί σε σύλλογο γυναικών της περιοχής.

«Και μπαίνοντας στο site που πουλάει τα εισιτήρια βλέπω και το εξής: Ενώ λέει ΔΟΥ Θεσσαλονίκης η διεύθυνση είναι στην Καλλιθέα στην Αθήνα. Και ψάχνοντας βλέπω ότι αυτή η διεύθυνση αντιστοιχεί σε ένα σύλλογο γυναικών της Καλλιθέας. Τι γίνεται εδώ πέρα;» έγραψε χθες.

Σήμερα, ωστόσο, ανέβασε νέα ανάρτηση, όπου φαίνεται να έγινε αλλαγή έδρας.

«Πάει η Καλλιθέα. Έγινε Ερμού σήμερα. Τρέχουν να τα μαζέψουν. Πιστεύω να καταλαβαίνετε πλέον και οι πιο δύσπιστοι τι γίνεται».

Καρυστιανού: Δεν υπάρχει τίποτα παράνομο

Επιχειρώντας να απαντήσει, η Μαρία Καρυστιανού παραδέχεται ότι ο σύλλογος που έχει ιδρύσει δεν εκπροσωπεί τους συγγενείς θυμάτων, παρά μόλις εκείνη και ορισμένες άλλες οικογένειες. Σε ένα βίντεο που γύρισε με το κινητό της, ενώ οδηγεί το αυτοκίνητό της, η κυρία Καρυστιανού υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει τίποτα παράνομο και τίποτα κρυφό σε αυτό που κάνουμε. Είμαστε διάφανοι και ξεκάθαροι». Αναφέρει, δε, ότι «αποφασίσαμε να κάνουμε τη συναυλία για να μαζέψουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε για τους δικαστικούς αγώνες στο εξωτερικό, στους οποίους ως γνωστόν ο κ. Πλακιάς και άλλες οικογένειες δεν συμμετέχουν».

Το βίντεο της Μαρίας Καρυστιανού

«Θα ήθελα να τοποθετηθώ δημόσια για το θέμα που δημιουργήθηκε από τον κύριο Πλακιά για τη συναυλία που θα γίνει για τα Τέμπη στο Καλλιμάρμαρο, την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος, μαζί με κάποιους καλλιτέχνες. Η τοποθέτησή μου, παρόλο που οι δημοσιογράφοι με ρωτάνε να σχολιάσω τον κ. Πλακιά, δεν θα είναι για τον κ. Πλακιά. Ας μιλήσει για τον εαυτό του. Εγώ θα μιλήσω για τον Σύλλογο. Έχω πει πολλές φορές ότι δημιουργήθηκε από μία μικρή ομάδα συγγενών, σίγουρα διπλάσιος αριθμός απ’ αυτόν που αναφέρει ο κ. Πλακιάς, από πολύ νωρίς, διότι κατανόησε τη δυσκολία του αγώνα και θεώρησε ότι είναι καλύτερο πως είμαστε ενωμένοι. Δεν εκπροσωπεί όλες τις οικογένειες. Εμείς στον σύλλογο έχουμε μία πολύ επιθετική νομική γραμμή που στηρίζουμε ένθερμα και έχουμε αποφασίσει ότι θα την απλώσουμε στο εξωτερικό.

Έχουμε κάνει κινήσεις γι’ αυτό. Έχουμε έρθει σε επαφή με νομικά γραφεία, τα οποία ο κ. Πλακιάς αγνοεί. Έχουμε κάνει τις συνομιλίες και γνωρίζουμε τα οικονομικά μεγέθη που απαιτούνται για τον αγώνα αυτόν και που, δυστυχώς, δεν είμαστε στην οικονομική κατάσταση που μπορούμε να τον στηρίξουμε. Παρά ταύτα, δεν δεχόμαστε αυτό να αποτελέσει τροχοπέδη για τη δικαίωση του αγώνα μας. Ως εκ τούτου αποφασίσαμε να κάνουμε την συναυλία για να μαζέψουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε για τους δικαστικούς αγώνες στο εξωτερικό, στους οποίους ως γνωστόν ο κ. Πλακιάς και άλλες οικογένειες δεν συμμετέχουν.

Αλλά δεν το κάναμε μόνο για αυτό. Θέλαμε εκείνη τη μέρα, όλοι να βγούμε να τραγουδήσουμε για τα παιδιά. Εκείνη τη μέρα θέλαμε η φωνή μας να φτάσει μέχρι ψηλά. Ηταν μια μέρα αγάπης, μια μέρα σύμπνοιας, και ομαδικότητας και συλλογικότητας και είναι κρίμα που αυτό αμαυρώνεται από κάποιους ανθρώπους που έχουν βιώσει τον ίδιο πόνο. Δεν υπάρχει τίποτα παράνομο και τίποτα κρυφό σε αυτό που κάνουμε. Είμαστε διάφανοι και ξεκάθαροι και έχουμε αποδείξει πόσο πολύ μας ενδιαφέρει να πετύχει ο αγώνας μας. Θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους καλλιτέχνες που από την αρχή αγκάλιασαν την προσπάθειά μας και στους καλλιτέχνες που περιμένουν να οργανωθεί η εκδήλωση η οποία έχει μπλοκαριστεί από την κ. Μενδώνη.

Εκείνη τη μέρα ας σταθούμε σ’ αυτό, στο ότι θα τραγουδήσουμε όλοι μαζί για τα παιδιά που έφυγαν. Και θα τραγουδήσουμε όλοι μαζί για τα παιδιά που είναι δίπλα μας και για εμάς τους ίδιους που επιθυμούμε μία καλύτερη κοινωνία. Σας ευχαριστώ που είστε δίπλα μας…».

Τι λένε οι καλλιτέχνες για τη συναυλία

Στη συναυλία έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι Φοίβος Δεληβοριάς, Κοινοί Θνητοί, Σωκράτης Μάλαμας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Τάνια Τσανακλίδου. Από την πλευρά του, ο Φοίβος Δεληβοριάς ανέφερε σε ανάρτησή του ότι θα πάει στη συναυλία.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Φοίβου Δεληβοριά

«Πηγαίνω στην συναυλία για τα Τέμπη χωρίς ούτε μία δεύτερη σκέψη. Πηγαίνω για να στηρίξω όσες οικογένειες αποφάσισαν τον δύσκολο και πολυέξοδο δρόμο της νομικής διεκδίκησης κι εδώ και στην Ευρώπη.

Αγόρασα μάλιστα κι ο ίδιος έναν αριθμό εισιτηρίων για να υποστηριχθεί ο Σύλλογος, ο καθαρότερος δρόμος νομικά για να είναι όλα εντάξει και καθαρά.

Με σεβασμό στις αντιρρήσεις από άλλες οικογένειες, είμαι ταυτόχρονα απολύτως σίγουρος πως αν η συναυλία βοηθήσει σε κάποια πιθανή δικαίωση, θα δικαιωθούν κι εκείνοι και όλη η μελλοντική κοινωνία, που δικαιούται και ασφάλεια και λογοδοσία.

Σε τελευταία ανάλυση, λοιπόν, πηγαίνω στη συναυλία και για το δικό μου το παιδί. Τα υπόλοιπα εκεί».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου.

Η ανάρτηση του Θανάση Παπακωνσταντίνου:

Έχω δώσει το λόγο μου στους συμπολίτες-συγγενείς θυμάτων των Τεμπών, που ήρθαν σε επαφή μαζί μου εδώ και καιρό και μου ζήτησαν -τιμώντας με έτσι- να έχω συμμετοχή σε συναυλία για τη στήριξη του δύσκολου αγώνα τους για δικαιοσύνη, ότι θα είμαι εκεί και θα τους στηρίξω, παρ’ ότι έχω απομακρυνθεί από τα συναυλιακά δρώμενα. Τους έχω απόλυτη εμπιστοσύνη -το γεγονός είναι πολύ φορτισμένο για να έχει κανείς αμφιβολίες- και θα συνεχίζω να τους στηρίζω είτε είναι όλοι μαζί είτε μείνει έστω και μια μόνο οικογένεια. Είτε στο Καλλιμάρμαρο είτε οπουδήποτε αλλού.»

Η Τάνια Τσανακλίδου ανέφερε σε ανάρτησή της:

«Τιμή μου που συμμετέχω στην μεγάλη αυτή συναυλία. Είναι η ελάχιστη προσφορά μου στη μνήμη των δολοφονημένων συνανθρώπων μας. Ελπίζω να είστε όλοι κοντά μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Exit mobile version