Ιράν – Ισραήλ: Οι IDF λένε πως πρόλαβαν σχέδιο εισβολής της Χεζμπολάχ

ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν – Ισραήλ: Οι IDF λένε πως πρόλαβαν σχέδιο εισβολής της Χεζμπολάχ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ιράν - Ισραήλ: Το Ιράν ετοιμάζεται για επίθεση στο Ισραήλ άμεσα, με βαλλιστικούς πυραύλους -Τι εκτιμά ο Λευκός Οίκος

01.10.2024 | 17:26

Το Ιράν πρόκειται να εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ «πολύ σύντομα», λέει Αμερικανός αξιωματούχος. Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε την Τρίτη -σύμφωνα με το ABC News- ότι οι ΗΠΑ «έχουν ενδείξεις ότι το Ιράν ετοιμάζεται να εξαπολύσει σύντομα επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ». Πάντως, όπως μεταδίδει ο Guardian, ο αξιωματούχος δεν παρείχε αποδείξεις που να υποστηρίζουν την εκτίμηση αυτήν. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενδείξεις ότι το Ιράν ετοιμάζεται να εξαπολύσει σύντομα επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ. Υποστηρίζουμε ενεργά τις αμυντικές προετοιμασίες για την υπεράσπιση του Ισραήλ έναντι αυτής της επίθεσης. Μια άμεση στρατιωτική επίθεση από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ θα έχει σοβαρές συνέπειες για το Ιράν» ανέφερε σε δήλωσή του ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με το CNN.

Ερντογάν: Η Τουρκία ο επόμενος στόχος του Ισραήλ, είναι ένα κοπάδι δολοφόνων

Σημειώνεται ότι το Ιράν έχει ήδη προειδοποιήσει για επίθεση στο Ισραήλ, ως «αντίποινα». Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση επικείμενη απειλή στον εναέριο χώρο του Ισραήλ. Λίγο νωρίτερα, ο στρατός του Ισραήλ προειδοποίησε τους κατοίκους 20 πόλεων στον Λίβανο και τους κάλεσε να απομακρυνθούν από τις περιοχές τους, καθώς ανακοίνωσε μια «περιορισμένη» χερσαία επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ. Παράλληλα, συνεχίζεται η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, καθώς το Ισραήλ εξαπέλυσε σφοδρές επιθέσεις εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο -μια οργάνωση που έχει τη στήριξη του Ιράν. Τη Δευτέρα, το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο, με στόχο τη Χεζμπολάχ.

«Είμαστε σε ετοιμότητα» απαντά το Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) δήλωσε ότι δεν έχει εντοπιστεί κάποια αεροπορική απειλή από το Ιράν, σημειώνοντας πως το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») είναι προετοιμασμένο για ιρανική απειλή. Ο ίδιος είπε πως τα συστήματα αεροπορικής άμυνας του Ισραήλ είναι πλήρως ετοιμοπόλεμα και πως οι IDF είναι προετοιμασμένες τόσο για έναν επιθετικό όσο για έναν αμυντικό πόλεμο. Το Ισραήλ είναι σε ύψιστη ετοιμότητα σε συνεργασία με τους συμμάχους του. Προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα έχει συνέπειες. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στους Ισραηλινούς σήμερα νωρίς το απόγευμα να ακολουθούν τις οδηγίες ασφαλείας του στρατού. Λίγο νωρίτερα, ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως οι ΗΠΑ έχουν ενδείξεις ότι το Ιράν προετοιμάζει μια επικείμενη επίθεση με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ.

 

Exit mobile version