Χερσαία επίθεση στον Λίβανο: Την εκκένωση 20 πόλεων ζήτησε το Ισραήλ

ΚΟΣΜΟΣ

Χερσαία επίθεση στον Λίβανο: Την εκκένωση 20 πόλεων ζήτησε το Ισραήλ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Χερσαία επίθεση στον Λίβανο: «Ορίστε τι βρήκαμε», λένε οι ΙDF

01.10.2024 | 16:36

Σε εξέλιξη βρίσκεται η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, με τους IDF να υποστηρίζουν ότι διεξάγουν «τοπικές και στοχευμένες επιδρομές» κατά στόχων της Χεζμπολάχ στις παραμεθόριες περιοχές. Το Ισραήλ έχει ζητήσει στους κατοίκους σε περισσότερες από 20 πόλεις του νότιου Λιβάνου να εκκενώσουν αμέσως την περιοχή λέγοντας ότι «οι IDF δεν θέλουν να σας βλάψουν». Σε ανάρτησή του στο Χ, ο εκπρόσωπος Avichay Adraee προειδοποίησε ότι όποιος βρίσκεται κοντά σε μέλη ή εξοπλισμό της Χεζμπολάχ θα θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο. «Κάθε σπίτι που χρησιμοποιείται από τη Χεζμπολάχ για τις στρατιωτικές της ανάγκες αναμένεται να αποτελέσει στόχο», είπε. Οι κάτοικοι ενημερώθηκαν να κατευθυνθούν βόρεια του ποταμού Awali για να αποφύγουν κάθε κίνδυνο. Τουλάχιστον 600 άνθρωποι αναζήτησαν καταφύγιο σε ένα μοναστήρι στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου αφού ο ισραηλινός στρατός τους είπε να φύγουν, δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής. Οι κάτοικοι κατέφυγαν στο μοναστήρι στην πόλη Ρμίς, η οποία δεν έλαβε ισραηλινή προειδοποίηση, και περίμεναν μια αυτοκινητοπομπή του στρατού να τους συνοδεύσει στη Βηρυτό, δήλωσαν στο Reuters.

Σήραγγες, όπλα και εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ αποκαλύφθηκαν από στρατεύματα, ισχυρίζεται το Ισραήλ

Οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 70 επιχειρήσεις στο νότιο Λίβανο, περνώντας εκατοντάδες ημέρες και περισσότερες από 200 νύχτες στη χώρα τον τελευταίο χρόνο, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο Sky News. Ο αξιωματούχος είπε ότι κάθε ομάδα αποτελούνταν από 20 έως 40 στρατιώτες και κινούνταν σε παραμεθόριες περιοχές. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους, αποκάλυψαν φρεάτια τούνελ, όπλα, επιχειρησιακές θέσεις και αποθήκες, πρόσθεσε. Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι οι δυνάμεις πραγματοποιούν επιδρομές στο νότιο Λίβανο εδώ και μήνες.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δήλωσαν ότι οι στρατιώτες εντόπισαν και εισήλθαν σε «υπόγεια σημεία πρόσβασης» κοντά στη συνοριακή περιοχή. Σε ανάρτηση στο Telegram, ανέφερε ότι τα στρατεύματα συνέλεξαν «πολύτιμες πληροφορίες» και αποσυναρμολόγησαν «προηγμένο οπλισμό ιρανικής προέλευσης». «Τα στρατεύματα αποκάλυψαν και κατέστρεψαν επίσης υπόγειες υποδομές, χτύπησαν χιλιάδες στόχους και εκατοντάδες εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων, τόνους εκρηκτικών και εκατοντάδες χώρους διαβίωσης για πράκτορες, κέντρα διοίκησης και άλλα», ανέφερε. «Ορισμένα από τα όπλα ανακτήθηκαν και μεταφέρθηκαν από τους στρατιώτες πίσω στο ισραηλινό έδαφος». Οι IDF μοιράστηκαν επίσης μια σειρά από βίντεο και φωτογραφίες, που υποτίθεται ότι δείχνουν όσα εντόπισαν.

Ρουκέτες προς το Ισραήλ

Εντωμεταξύ σε νέες εκτοξεύσεις προχώρησε σήμερα η Χεζμπολάχ. Σημερινά πλάνα δείχνουν κομμάτια ενός πυραύλου του συστήματος αναχαίτισης Iron Dome σε έναν κατοικημένο δρόμο στην ισραηλινή πόλη Ramat HaSharon. Βρίσκεται ακριβώς βόρεια του Τελ Αβίβ, στην τροχιά των πυραύλων από τον Λίβανο προς την ισραηλινή πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τον Trevor Ball, πρώην ανώτερο μέλος της ομάδας εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών του αμερικανικού στρατού, πρόκετιαι για πύραυλο που χρησιμοποιείται στο σύστημα αεράμυνας Iron Dome του Ισραήλ. «Τα πτερύγια, η κατασκευή, το χρώμα και τα σήματα ταιριάζουν όλα με το αναχαιτιστικό Tamir», λέει ο Ball.

Εντωμεταξύ, πυρκαγιά ξέσπασε στο βόρειο Ισραήλ μετά την εκτόξευση 15 βλημάτων μέσα από τον Λίβανο, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις. «Οι πυροσβέστες επιχειρούν για να σβήσουν μια φωτιά που ξέσπασε» στην Άνω Γαλιλαία, ανέφερε στο Telegram. Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχιζαν να χτυπούν στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, πρόσθεσε.  Τις τελευταίες ώρες, ανέφερε, χτυπήθηκαν κεντρικά γραφεία, εκτοξευτές, εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων και δομές που ανήκουν στην μαχητική ομάδα.

Η Χεζμπολάχ αρνείται ότι ισραηλινά στρατεύματα έχουν εισέλθει στον Λίβανο

Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της υποστηρίζει ότι καμία ισραηλινή δύναμη δεν έχει εισέλθει στον Λίβανο, παρά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι ξεκινά την χερσαία επιχείρηση. Σε δήλωσή του στο Reuters, ο Μοχάμαντ Αφίφ, επικεφαλής του γραφείου μέσων ενημέρωσης της οργάνωσης, προειδοποίησε επίσης ότι τα χτυπήματα της Χεζμπολάχ στο Τελ Αβίβ σήμερα ήταν «μόνο η αρχή». Είπε ότι η ομάδα δεν είχε εμπλακεί σε «άμεσες χερσαίες συγκρούσεις» με Ισραηλινούς στρατιώτες, αλλά είναι έτοιμη να το κάνει.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Exit mobile version