Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Reuters για Αιγαίο: Οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών από Ελλάδα και Τουρκία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Reuters για Αιγαίο: Οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών από Ελλάδα και Τουρκία

Reuters για Αιγαίο: "Η δέσμευση Ερντογάν-Μητσοτάκη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας-Ελλάδας είναι ένα αρκετά σημαντικό βήμα λαμβάνοντας υπόψη την ενότητα του ΝΑΤΟ"

Για το ενδεχόμενο έναρξης συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters, στον απόηχο της συνάντησης που είχαν στη Νέα Υόρκη Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με θέμα την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας-Ελλάδας. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αρνείται πως «Η Ελλάδα θα βάλει στο ζύγι ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων». «Η δέσμευση Ερντογάν-Μητσοτάκη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας-Ελλάδας είναι ένα αρκετά σημαντικό βήμα λαμβάνοντας υπόψη την ενότητα του ΝΑΤΟ. Ακόμη και αν είναι απίθανο να παραχθούν γρήγορα αποτελέσματα, δεδομένης της περίπλοκης φύσης του θαλάσσιου τοπίου του Αιγαίου (θα μπορούσατε να κολυμπήσετε από ορισμένα ελληνικά νησιά στην Τουρκία και αντίστροφα, κ.λπ.), οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε ένα de facto μορατόριουμ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να σταματήσουν οι παραβιάσεις σε θαλάσσιο και εναέριο χώρο», υποστηρίζει το Reuters, στον απόηχο της συνάντησης των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, και της δήλωσης του ελληνικού ΥΠΕΞ σχετικά με το θέμα.

Θύρα 7 για μεταγραφή Γιαζιτζί: «Τον ενημερώνουμε πως όποιος είναι μέλος του Ολυμπιακού απαγορεύεται να υμνεί σφαγείς των Ελλήνων»

«Μια συμφωνία σχετικά με το πού αρχίζουν και πού τελειώνουν οι θαλάσσιες ζώνες τους είναι σημαντική για τον καθορισμό των δικαιωμάτων σε πιθανά αποθέματα φυσικού αερίου και συστήματα υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας». Σύμφωνα με το Reuters, «oι γείτονες Ελλάδα και Τουρκία, και οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αλλά ιστορικοί εχθροί, βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες για μια σειρά ζητημάτων από τον εναέριο χώρο έως τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο και την εθνικά διχασμένη Κύπρο. Οι εντάσεις έχουν εκτονωθεί τα τελευταία χρόνια και οι δύο χώρες συμφώνησαν πέρυσι να επανεκκινήσουν τις σχέσεις τους, δεσμευόμενες να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και να εργαστούν για τα ζητήματα που τις κράτησαν χώρια».

Τέλος, σύμφωνα με το Reuters, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε οι διαπραγματεύσεις για την Κύπρο να ξαναρχίσουν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, και «με βάση αξιόπιστες πηγές, ο Τούρκος πρόεδρος δεν αντέδρασε στη δήλωση του Μητσοτάκη για το Κυπριακό». Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, με το πρακτορείο να επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις για την Κύπρο ενδέχεται να ξαναρχίσουν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει πως «το γεγονός ότι συζητάμε δεν σημαίνει και ότι συμφωνούμε σε όλα» και προσθέτει: «Η Ελλάδα δεν μπαίνει καν στη διαδικασία συζήτησης περί αναγνώρισης ψευδοκράτους ούτε προφανώς βάζουμε στο ζύγι ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις