Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

03

Οκτωβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Έβρος: Η Ελλάδα είναι πρότυπο στη φύλαξη των συνόρων της
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Έβρος: Η Ελλάδα είναι πρότυπο στη φύλαξη των συνόρων της

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το σχέδιο ανάπτυξης του Έβρου - Στόχος του σχεδίου είναι να γεφυρωθούν οι ανισότητες μεταξύ του νότιου Έβρου και του κεντρικού και βόρειου Έβρου

Στους στόχους του σχεδίου ανάπτυξης για τον Έβρο αναφέρθηκε κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που μίλησε στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ορεστιάδας. «Βρισκόμαστε στην Ορεστιάδα, θέλουμε να σηματοδοτήσουμε την ξεχωριστή προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην αναπτυξιακή δυναμική του κεντρικού και του βόρειου Έβρου», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι πριν έναν χρόνο, στον Έβρο έγινε η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ευρώπη, γεγονός που προκάλεσε δυσπιστία για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

«Ο Έβρος είναι το ανατολικό σύνορο της Ελλάδας και της Ευρώπης», είπε, υπενθυμίζοντας το 2020, όταν η κυβέρνηση πήρε απόφαση για να προστατεύσει τα σύνορα με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Η απόφαση, είπε «υπήρξε ιστορική, γιατί άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον τρόπο που φυλάει τα σύνορά της», είπε, προσθέτοντας ότι η προστασία είναι υποδειγματική. «Η Ελλάδα είναι πρότυπο στη φύλακη των συνόρων με υποδειγματική συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων. Πρέπει να είμαστε περήφανοι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για αυτό που πετύχαμε τα τελευταία χρόνια», είπε, προσθέτοντας ότι η πίεση στην ΕΕ για την εξασφάλιση κονδυλίων είναι διαρκής, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων. «Είναι μία υπόθεση που αφορά όλη την ευρώπη και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε υπερήφανοι για αυτό που πετύχαμε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Ο στρατηγικός ρόλος της Αλεξανδρούπολης έχει αναβαθμιστεί πέρα από κάθε προσδοκία, όμως οι υπόλοιποι δήμου δεν έχουν μπορέσει να ακολουθήσουν τους ίδιους αναπτυξιακούς ρυθμούς. Για εμάς η σύγκλιση αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα. Γι’ αυτό το πλαίσιο των μέτρων έχουν ειδική μέριμνα, γιατί στόχος είναι να γεφυρωθούν οι ανισότητες μεταξύ του νότιου Έβρου και του κεντρικού και βόρειου Έβρου. Ο σταθμός υγροποιημένου αερίου μπήκε σε λειτουργία πριν από δύο ημέρες και το πρώτο βαγόνι ξεφορτώνει φυσικό αέριο για να μπει στο σύστημα, για να καλύψει τις ανάγκες όχι μόνο της πατρίδας μας, αλλά και ευρύτερες περιφερειακές.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη γεωπολιτική θέση του Έβρου, που αποτελεί πύλη εισόδου από την Ανατολή, ενώ θα μπορέσει να διαδραματίσει ρόλο και όταν ολοκληρωθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Θα ξεκινήσει η ανοικοδόμηση και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Οδησσός απέχει από τον Έβρο λιγότερο από 1.000 χλμ. Και σε αυτήν την προσπάθεια ανοικοδόμησης, η Ελλάδα, διαμέσω του Έβρου, μπορει να παίξει ρόλο», είπε.

«Θέλω να συγκρατήσετε ότι το σχέδιο είναι προϊόν συνεργασίας και διαβούλευσης», είπε. Αποδεικνύει ότι οι δράσεις είναι προϊον διαβούλευσης αλλά και αντικείμενο λογοδοσίας. «Εμείς θα λογοδοτήσουμε για την ταχύτητα με την οποία θα υλοποιήσουμε τα μεγάλα έργα», σημείωσε. Όλα τα έργα έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και φορέα υλοποίησης.  «Μια σειρά από δράσεις και παρεμβάσεις έχουν ιδιαίτερο τοπικό πρόσημο. Το Σουφλί δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ για τα επόμενα τρία χρόνια. Κι αυτό λόγω της πτώσης του πληθυσμού αλλά και επειδή είναι η πόλη που επλήγη περισσότερο από την καταστροφική πυρκαγιά. Παράλληλα, θα γίνει ίδρυση της νέας Κτηνιατρικής Σχολής στην Ορεστιάδα» ανέφερε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, τη στήριξη των επιχειρήσεων του Έβρου. Προβλέπεται χρηματικό μπόνους εγκατάστασης για το βόρειο Έβρο, αυξημένη μοριοδότηση για την εντοπιότητα, που ενισχύεται ακόμη περισσότερο  για τους δήμους του κεντρικού και βόρειου Έβρου, προγράμματα στήριξης των νέων αγροτών, η διαρκής αναζήτηση εμβληματικών επενδύσεων που μπορούν ενδεχομένως να γίνουν τον Έβρο.

Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αντληθούν 100 εκατ. ευρώ για δράσεις που αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον Έβρο, για περιβαλλοντικά έργα, έργα που αφορούν στην Υγεία κλπ. «Η βόρεια Εύβοια ήταν οδηγός. Και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά», είπε.  «Είμαι πολύ χαρούμενος που αυτό το συγκροτημένο σχέδιο υπάρχει πια και θα υλοποιηθεί με μεγάλη ταχύτητα. Και θα κλείσω λέγοντας ότι αύριο η παράταξή μας γιορτάζει  τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της, από έναν βορειοελλαδίτη, έναν Μακεδόνα, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που έδινε έμφαση στα έργα και στην ουσία και όχι στις παχυλές υποσχέσεις. Το σχέδιο που σας παρουσίασα έχει αυτή τη λογική και τιμούμε με ουσιαστικό τρόπο τον μεγάλο Εθνάρχη μας».

Η εκδήλωση ειχε ως θέμα «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη. Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για τον Έβρο», και τον πρωθυπουργό συνόδευσαν Κυριάκος Πιερακακης, Χρήστος Σταϊκουρας, Τάκης Θεοδωρικάκος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Λίνα Μενδώνη Νίκος Παναγιώτοπουλος, Σοφία Ζαχαράκη, Κώστας Τσιάρας, Άκης Σκέρτσος, Νίκος Παπαθανάσης, Γιάννης Κεφαλογιαννης, Χρήστος Τριαντόπουλος, Θανάσης Κοντογεωργης και Κώστας Γκιουλέκας. Μαζί τους και οι γενικοί γραμματείς Στάθης Σταθόπουλος , Νίκος Παπαϊωάννου, Βαγγέλης Γκουντουφας, Βαγγέλης Κυριαζοπουλος ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις