«Ξηλώθηκαν» ο διοικητής κι ο υποδιοικητής του ΑΤ Ομονοίας

ΕΛΛΑΔΑ

«Ξηλώθηκαν» ο διοικητής κι ο υποδιοικητής του ΑΤ Ομονοίας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Μια αυτοκτονία κρατουμένου και μια απόδραση σε διάστημα 24 ωρών, στάθηκαν οι αφορμή για τις «καρατομήσεις» του διοικητή και του υποδιοικητή του αστυνομικού τμήματος Ομονοίας.

05.10.2024 | 08:48

Μία απόδραση κρατουμένου και μία αυτοχειρία ενός άλλου μέσα σε λίγες ημέρες στο ίδιο αστυνομικό Τμήμα, αυτό της Ομόνοιας, οδήγησε την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ στην απόφαση αντικατάστασης του Διοικητή και του Υποδιοικητή της συγκεκριμένης αστυνομικής Υπηρεσίας.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ενώ οι δύο Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις, που έχουν διαταχθεί μετά τα δύο περιστατικά βρίσκονται σε εξέλιξη, όλα δείχνουν ότι οι αρμόδιοι της Γ.Α.Δ.Α είδαν ευθύνες των αξιωματικών και άλλα προβλήματα λειτουργίας, γι’ αυτό  και αποφάσισαν το «ξήλωμα». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του κομβικού αυτού Τμήματος, αφού λόγω της θέσεώς του δέχεται τρομακτική καθημερινή πίεση λόγω των πολλών συμβάντων στο κέντρο της Αθήνας, τις θέσεις των αξιωματικών, παίρνουν ένας αστυνομικός διευθυντής κι ένας υποδιευθυντής. Κάτι, ωστόσο, που θα έπρεπε ίσως να είναι πάγια κατάσταση με δεδομένο ότι οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί έχουν τη δυνατότητα να λάβουν γρηγορότερα αποφάσεις, κάτι που δεν συμβαίνει με κατώτερους αξιωματικούς λόγω ιεραρχίας. Όπως προαναφέρθηκε τα δύο περιστατικά, η απόδραση και η αυτοχειρία, σήμαναν συναγερμό στο Αρχηγείο της Αστυνομίας, το οποίο και πήρε  την απόφαση για τη διαχείριση του Τμήματος από ανώτερους αστυνομικούς. Μετά τις αλλαγές αυτές, ο απερχόμενος Διοικητής του  Τμήματος ο οποίος φέρει το βαθμό του αστυνόμου Α, αιτήθηκε την μετάθεση του σε άλλη Υπηρεσία, η οποία  και έγινε δεκτή. Το πρώτο σοβαρό συμβάν, με την απόδραση κρατουμένου, καταγράφηκε στις 29 Σεπτεμβρίου.

Η απόδραση 45χρονου

Ένας 45χρονος ήταν ο δραπέτης, ο οποίος συνελήφθη στη συνέχεια από τους ίδιους του αστυνομικούς του Τμήματος και της Άμεσης Δράσης. «Ειδικότερα», είχε ανακοινώσει η Αστυνομία «ο 45χρονος, είχε προσαχθεί  μεσημβρινές ώρες της ίδιας ημέρας, από περιπολούντες αστυνομικούς Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στο ανωτέρω Αστυνομικό Τμήμα, διότι κατά τον έλεγχο των στοιχείων του σε βάση δεδομένων σε συσκευή που φέρουν οι περιπολίες, απασχολούσε ως διωκόμενος. Κατά την άφιξη του κρατουμένου στο Αστυνομικό Τμήμα, οδηγήθηκε στον προσωρινό χώρο κράτησης, προκειμένου να διενεργηθεί η εξακρίβωση των διωκτικών του εγγράφων. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, κατά την αναμονή της παραλαβής του από αρμόδια υπηρεσία Ασφαλείας, ο κρατούμενος απέδρασε, με τους αστυνομικούς να τον καταδιώκουν, ενώ ενημερώθηκε το Κέντρο της Άμεσης Δράσης, όπου από τον συντονισμό των δυνάμεων επετεύχθη ο εντοπισμός του αναζητούμενου κρατούμενου». Δύο μόλις 24ωρα μετά, ένα άλλο σοβαρό συμβάν με δραματική κατάληξη, ήρθε να προστεθεί στο πρώτο.

Βρέθηκε απαγχονισμένος

Ένας υπήκοος Μπαγκλαντές, ο οποίος είχε συλληφθεί για φθορές που προκάλεσε σε περιπολικό, βρισκόταν απαγχονισμένος με τα ρούχα του, στις τουαλέτες των κρατητηρίων. «Πρωινές ώρες σήμερα»,  έλεγε η Αστυνομία «στον χώρο των κρατητηρίων του Αστυνομικού Τμήματος Ομόνοιας, εντοπίστηκε από αστυνομικούς της ίδιας Υπηρεσίας απαγχονισμένος αλλοδαπός κρατούμενος. Ο αλλοδαπός είχε συλληφθεί το προηγούμενο βράδυ (30-09-2024) για πρόκληση φθορών σε περιπολικό όχημα. Για την υπόθεση ενημερώθηκε η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή και σχηματίζεται δικογραφία από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ενώ στον χώρο έχουν κληθεί ιατροδικαστής και συνεργείο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Σημειώνεται, ότι ο ανωτέρω αλλοδαπός βρισκόταν στον χώρο των κρατητηρίων μαζί με ακόμα 11 κρατούμενους», κατέληγε η ανακοίνωση. Πληροφορίες ανέφεραν ότι η αυτοχειρία έλαβε χώρα, κατά όλες τις ενδείξεις, μεταξύ 5 και 6 το πρωί.

Γιατί στις 5 το πρωί ο σκοπός των κρατητηρίων που κοίταξε στο εσωτερικό του θαλάμου, είπε ότι είχε δει όλους τους κρατούμενους. Αποχώρησε όμως για να εκτελέσει άλλη εργασία. Τότε ο υπήκοος Μπαγκλαντές, φαίνεται ότι κατευθύνθηκε στην τουαλέτα με τα γνωστά αποτελέσματα. Οι δέκα από τους 11 κρατούμενους είπαν ότι δεν αντελήφθησαν το πάρα μικρό. Ένας μόνο είπε ότι από τη θέση που βρισκόταν είδε τον αλλοδαπό να στέκεται όρθιος στην τουαλέτα αλλά δεν κατάλαβε ότι ήταν νεκρός.

Exit mobile version