Παιδί πέθανε από λύσσα: Σάλος στον Καναδά

ΚΟΣΜΟΣ

Παιδί πέθανε από λύσσα: Σάλος στον Καναδά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Βρέθηκε νυχτερίδα στο δωμάτιό του

05.10.2024 | 10:29

Ένα παιδί στο Οντάριο του Καναδά πέθανε από λύσσα, όπωςανακοίνωσαν οι καναδικές υγειονομικές αρχές, επισημαίνοντας πως στο υπνοδωμάτιό του βρέθηκε μια νυχτερίδα. Οπως δημοσιεύει το BBC ο θάνατος του παιδιού έγινε γνωστός από τον Δρ Μάλκολμ Λοκ της Μονάδας Υγείας Haldimand-Norfolk, ο οποίος δήλωσε στους συμβούλους σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη ότι το θύμα εκτέθηκε στον ιό σε μια περιοχή βόρεια του Σάντμπερι. «Ξύπνησε με μια νυχτερίδα στο υπνοδωμάτιό του», δήλωσε ο Δρ Λοκ, προσθέτοντας ότι οι γονείς δεν είδαν σημάδια δαγκώματος ή γρατζουνιές και ως εκ τούτου δεν έκαναν στο παιδί εμβόλιο κατά της λύσσας. Πρόκειται για το πρώτο εγχώριο κρούσμα λύσσας σε άνθρωπο στο Οντάριο από το 1967. Το παιδί, η ηλικία του οποίου δεν ανακοινώθηκε από τους αξιωματούχους, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά το περιστατικό στις αρχές Σεπτεμβρίου και αργότερα πέθανε.

Ο Θεσσαλονικιός που άκουγε έναν περίεργο ήχο μέσα από την ντουλάπα του – Τι ήταν, μπορεί να συμβεί σε όλους

Η λύσσα είναι μια σπάνια αλλά θανατηφόρα ιογενής ασθένεια που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από μολυσμένο ζώο – όπως νυχτερίδες, κογιότ, αλεπούδες ή ρακούν – συνήθως μέσω του σάλιου του. Η ασθένεια, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, προκαλεί σχεδόν πάντα θάνατο μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σύμφωνα με το Health Canada, το υπουργείο Υγείας της καναδικής κυβέρνησης, τα κρούσματα λύσσας μεταξύ ανθρώπων στη χώρα είναι σπάνια. Από το 1924 που ξεκίνησε η αναφορά, έχουν σημειωθεί 28 κρούσματα λύσσας σε έξι επαρχίες, τα οποία ήταν όλα θανατηφόρα.

Στις ΗΠΑ, σχεδόν 10 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από λύσσα, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Πρόκειται για μια «δραματική μείωση» σε σχέση με τη δεκαετία του 1960, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες πρόληψης, όπως δήλωσε η υπηρεσία. Όπως και στον Καναδά, οι άνθρωποι στις ΗΠΑ εκτίθενται συχνά στη λύσσα μέσω των νυχτερίδων που μεταφέρουν τον ιό, οι οποίες απαντώνται σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ εκτός από τη Χαβάη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όλες οι περιπτώσεις λύσσας από το 1902 ήταν «εισαγόμενες». Σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης, ο ιός ήρθε από το εξωτερικό. Από το 1946 έχουν αναφερθεί 26 κρούσματα, τα οποία αφορούσαν ανθρώπους που μολύνθηκαν εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Το τελευταίο καταγεγραμμένο κρούσμα ήταν το 2018 και αφορούσε έναν ταξιδιώτη που δαγκώθηκε από γάτα στο Μαρόκο.

Ετικέτες
Exit mobile version