Οι φακές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σπιτικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας και όσο η θερμοκρασία πέφτει, ακόμη περισσότερο θέλουμε να τις απολαύσουμε. Αν είστε από εκείνους που θέλουν τις φακές σαν σούπα το θέμα αυτό σίγουρα δεν είναι για εσάς, αλλά η γνώση είναι πάντα αναγκαία. Στην περίπτωση που οι φακές σας θέλετε να είναι πιο πηχτές και με πλούσια γεύση, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τα μυστικά για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα. Το βράσιμο είναι σίγουρα ένα από τα κυριότερα βήματα για να γίνουν λαχταριστές οι φακές. Για αρχή αφήστε τις φακές να βράσουν 3 με 5 λεπτά, ξεπλύνετε και ετοιμαστείτε να τις μαγειρέψετε. Είναι σημαντικό στο μαγείρεμα να βράσουν σε χαμηλή φωτιά, γιατί το έντονο βράσιμο θα τις θρυμματίσει επομένως, αφήστε να πάρουν μια βράση και μετά χαμήλωσε τη φωτιά.
Επιπλέον, για να βγουν λαχταριστές οι φακές πρέπει να επιλέξετε με προσοχή τα μυρωδικά σας. Στις κόκκινες σάλτσες, και ιδίως στην περίπτωση που κάνετε πηχτές φακές φροντίστε να βάλετε εκτός από αλάτι, πιπέρι και ρίγανη, αν το επιθυμείτε, γλυκιά πάπρικα και κανέλα, μπαχάρια και δάφνη. Η κανέλα θα δώσει μια «γλυκιά» νότα, σε αντίθεση με το κύμινο που πολλοί επιλέγουν. Τέλος, επιλέξτε ξερό κρεμμύδι καθώς βοηθάει στο να χυλώσει το ζουμί τους.
Υλικά
Μια κούπα του καφέ φακές
νερό μέχρι να σκεπάσει τις φακές
ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
Μια συσκευασία ντοματοχυμό
1 σκελίδα σκόρδου σε φέτες
3 φύλλα δάφνης
1 κ.γ. αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
1 κ.γ. κανέλα
2 κ.γ. πάπρικα
3 μπαχάρια
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις φακές, σκεπάζουμε με νερό και σε δυνατή ένταση τις βράζουμε για 5 λεπτά. Στραγγίζουμε τα όσπρια και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για άλλη μια φορά. Ζεσταίνουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα ελαιόλαδο, τόσο μέχρι να απλωθεί στον πάτο, όχι να τον καλύψει όμως, και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε τις φακές και ανακατεύουμε και έπειτα προσθέτουμε τον πελτέ.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας σε σκόνη και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να καλυφθούν οι φακές. Προσθέτουμε τις δάφνες και τα μπαχάρια και σκεπάζουμε. Αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για τουλάχιστον 40 με 45 λεπτά. Αν «πιουν» το νερό τους, προσθέτουμε λίγο ακόμη και αποσύρουμε από τη φωτιά μόλις τις δοκιμάσουμε και λιώνουν στο στόμα. Ιδανικά, πρέπει να έχουν πιει το νερό τους και να έχει μείνει τόσο ώστε να είναι μια πηχτή σάλτσα.