Χατζηδάκης: Δαπάνες 13,8 δισ. ευρώ στην 4ετία για άμυνα, παιδεία, υγεία, συντάξεις και ευάλωτους πολίτες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Δαπάνες 13,8 δισ. ευρώ στην 4ετία για άμυνα, παιδεία, υγεία, συντάξεις και ευάλωτους πολίτες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Χατζηδάκης: Αύξηση κρατικών εσόδων 2,5 δισεκ. ετησίως αν περιορίσουμε την φοροδιαφυγή

06.10.2024 | 11:28

«Θα δαπανήσουμε, σε συμφωνία με την Κομισιόν, τα επόμενα τέσσερα χρόνια 4 δισ. ευρώ επιπλέον, φτάνοντας στο σύνολο της τετραετίας τα 13,8 δισ. ευρώ», δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομικών επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των δαπανών αυτών θα κατευθυνθεί σε λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου (μεταξύ άλλων, αύξηση των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία), στις συντάξεις (όχι μόνο στις αυξήσεις των συντάξεων, αλλά και στους επιπλέον συνταξιούχους που θα βγαίνουν στη σύνταξη) και επίσης στην αύξηση των αμυντικών δαπανών.  «Σε συμφωνία με την ΕΕ πετύχαμε μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών για τα επόμενα χρόνια σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της Κομισιόν. Θα δαπανήσουμε δηλαδή τα επόμενα τέσσερα χρόνια 4 δισ. ευρώ επιπλέον, φτάνοντας στο σύνολο της τετραετίας τα 13,8 δισ. ευρώ. Και το πετύχαμε να πείσουμε την Κομισιόν, λόγω, μεταξύ άλλων, της υπεραπόδοσης του προϋπολογισμού το 2024, και της παράλληλης επιστροφής της ευρωπαϊκής εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η οποία δεν ενδίδει πλέον στους πειρασμούς του λαϊκισμού» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα δε, προσθέτει ότι ένα σημαντικό μέρος των δαπανών τα επόμενα χρόνια θα πάνε και σε άλλες παρεμβάσεις, οι οποίες για το 2025 τουλάχιστον εξειδικεύθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, καθώς και σε μία πιο στοχευμένη για τους ευάλωτους πολίτες κοινωνική πολιτική. Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική, για την επόμενη 4ετια, τόνισε: «Τι θα συμβεί συγκεκριμένα έως το 2028; Πρώτον, θα έχουμε μία πολύ σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους (από το 207% του ΑΕΠ το 2020 στο 133,4% του ΑΕΠ το 2028), με αποτέλεσμα μετά από πολλά χρόνια να μην είμαστε πλέον η χώρα της ΕΕ με το υψηλότερο λόγο χρέους προς ΑΕΠ. Δεύτερον, το ΑΕΠ θα συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμούς από τους υψηλότερους στην ΕΕ, ώστε να φτάσει στα 272 δισ. ευρώ. Τρίτον, η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται, ώστε να φτάσει τα προ κρίσης επίπεδα του 8,5%. Τέταρτον, οι μισθοί θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία: ο κατώτατος από 650 ευρώ το 2019 θα πάει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός από τα 1.046 ευρώ θα πάει στα 1.500 ευρώ».

Χατζηδάκης: Αύξηση κρατικών εσόδων 2,5 δισεκ. ετησίως αν περιορίσουμε την φοροδιαφυγή

Επίσης, ο υπουργός τόνισε ότι εάν υπάρξει η προβλεπόμενη σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής (σ.σ. στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο εκτιμάται μία αύξηση των κρατικών εσόδων της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ ετησίως), τότε, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα θέμα ως προς τα ελλείμματα, θα καταστεί εφικτό να υπάρξουν νέες μειώσεις φόρων. Επίσης, ερωτηθείς για τη δυσαρέσκεια των πολιτών για το θέμα της ακρίβειας, απαντά ότι «εάν δεν έχουμε κάποιες μεγάλες αναταράξεις λόγω της Μέσης Ανατολής τώρα ή κάποιου άλλου απρόβλεπτου γεγονότος, οι εξελίξεις στην αγορά δείχνουν ότι το πράγμα πάει σε αποκλιμάκωση». «Υπολογίζουμε ότι, χάρη στην προσπάθεια που κάνουμε για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής έως το 2027, θα έχουμε μία αύξηση των κρατικών εσόδων της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό είναι πρώτιστα ένα μήνυμα ενάντια στην κοινωνική αδικία. Έχει όμως και μία επιπλέον χρησιμότητα. Αν όντως έχουμε αυτή την πρόοδο, τότε χωρίς να δημιουργηθεί κανένα θέμα ως προς τα ελλείμματα, θα μπορέσουμε να προβούμε σε νέες μειώσεις φόρων!» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αυτό που ηθελημένα ή αθέλητα ξεχνούν όσοι προσπαθούν να παρουσιάσουν την Ελλάδα ως την κάποια δήθεν τριτοκοσμική χώρα- αναρωτιέμαι, πόσοι το πιστεύουν αλήθεια αυτό- είναι ότι μεσολάβησε μία βαθιά δεκαετής κρίση. Εδώ ήμασταν όλοι και τη βιώσαμε. Δεν ισχυριζόμαστε ότι οι Έλληνες τρώνε σήμερα με «χρυσά κουτάλια». Αλλά ότι σταθερά το βιοτικό τους επίπεδο βελτιώνεται. Αυτό δείχνει και η πραγματική αύξηση των εισοδημάτων σε σχέση με το 2019 (δηλαδή, το εισόδημα που μένει στην τσέπη μετά την αφαίρεση της επίδρασης του πληθωρισμού), η οποία σύμφωνα με τη Eurostat είναι 7,7% στην Ελλάδα, όταν στην ΕΕ είναι 3,3%. Τι σημαίνει αυτό; Ότι «τρέχουμε» ταχύτερα από τον μέσο όρο της ΕΕ. Και όταν έχεις μείνει πίσω, μεγαλύτερη ακόμη σημασία από το πού ξεκινάς, έχει πόσο γρήγορα τρέχεις για να κλείσεις την απόσταση. Και εάν συνεχίσουμε με τις ίδιες ταχύτητες, η απόσταση που ακόμη μας χωρίζει από άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα έχει σε μερικά χρόνια μειωθεί σημαντικά!» είπε ακόμη.

Ο υπουργός στάθηκε και στην αυξηση των θέσεων εργασίας σε μία περίοδο με πολέμους και πανδημία. «Παρά τις κρίσεις, έχουμε τους δεύτερους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ. Έχουν δημιουργηθεί 500.000 νέες θέσεις εργασίας σε μια χώρα 10 εκατομμυρίων. Ο κατώτατος μισθός έχει ανέβει κατά 27,7% (σημαντικά πάνω από τον πληθωρισμό), ενώ και συνολικά η πραγματική αύξηση των εισοδημάτων, όπως ανέφερα, τρέχει ταχύτερα από τον μέσο όρο της ΕΕ. Όλα αυτά τα κατορθώνουμε διότι εφαρμόζουμε το σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής» σχολίασε.

Αναφορικά με τους «11» που έθεσαν ζητήματα σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, απάντησε:

«Οι πολίτες δεν θέλουν από εμάς να σταματήσουμε την προσπάθεια. Και, ακόμη περισσότερο, δεν θα μας συγχωρήσουν εάν κάνουμε πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να ζημιώσουν ενδεχομένως, όχι μόνο την οικονομία, αλλά και την πατρίδα μας. Περάσαμε πολύ άσχημα την περασμένη δεκαετία και δεν νομίζω ότι κανείς το έχει ξεχάσει. Σίγουρα πάντως δεν το έχει ξεχάσει η κυβέρνηση, η οποία δεν πρόκειται να επιτρέψει στον εαυτό της να προβεί σε πρόσκαιρες λαϊκίστικες πολιτικές. Αντίθετα, είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού τις θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, συνεχίζοντας να εφαρμόζει μία υπεύθυνη, σοβαρή και αναπτυξιακή οικονομική πολιτική. Η μόνη φιλολαϊκή πολιτική είναι αυτή της σοβαρότητας και της εθνικής ευθύνης»

 

Exit mobile version