Γιατί οι νέοι μεγαλοδείχνουν: Ειδικοί εξηγούν τους λόγους

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιατί οι νέοι μεγαλοδείχνουν: Ειδικοί εξηγούν τους λόγους

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Οι κυριότεροι λόγοι

06.10.2024 | 10:56

Οι σημερινοί νέοι φαίνονται αρκετά πιο μεγάλοι από την ηλικία τους. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ειδικοί εξηγούν τους λόγους για τους οποίους οι νεότερες γενιές «γερνούν» γρηγορότερα από τις προηγούμενες. Στο TikTok, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που βρίσκονται στις αρχές των 20 χρόνων τους, παραπονιούνται ότι τους περνούν λανθασμένα για άτομα που έχουν περάσει για τα καλά τα 30 τους. Ένα σχετικό βίντεο, που δημιουργήθηκε από τον 26χρονο Jordan Howlett, έχει σημειώσει εκατομμύρια προβολές. Ακόμη και οι διασημότητες της γενιάς Z φαίνεται να γερνούν με επιταχυνόμενο ρυθμό. Η Kylie Jenner (Κάιλι Τζένερ), το νεότερο μέλος της οικογένειας Kardashian, η οποία παραδέχτηκε ότι έβαλε filler στα χείλη της σε ηλικία 17 ετών, αντιμετώπισε σκληρά σχόλια στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού επειδή έδειχνε «στα 40 της», ενώ στην πραγματικότητα είναι 27 ετών. Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι μπορεί να υπάρχει μια μικρή δόση αλήθειας σε αυτές τις παρατηρήσεις. «Από επιστημονική άποψη, αν και η γενιά Z δεν γερνάει στην πραγματικότητα πιο γρήγορα από τις προηγούμενες γενιές, ορισμένες επιλογές στον τρόπο ζωής μπορεί να τους κάνουν να φαίνονται μεγαλύτεροι από τη βιολογική τους ηλικία», εξηγεί η δερματολόγος και αισθητικός γιατρός Dr Sonia Khorana στην Daily Mail.

Σύμφωνα με την Dr Khorana, οι εικοσάρηδες τώρα είναι πιο πιθανό να αλλάξουν την εμφάνισή τους με αισθητικές επεμβάσεις νωρίτερα από οποιαδήποτε προηγούμενη γενιά, γεγονός που μπορεί να τους κάνει να φαίνονται μεγαλύτεροι. Αλλά δεν είναι μόνο αυτού του είδους οι επεμβάσεις που μπορεί να κάνουν τους σημερινούς νέους να γερνούν πριν από την ώρα τους – τα πάντα, από το άγχος μέχρι την περιποίηση του δέρματος, μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κυριότεροι λόγοι, είναι οι εξής:

Καλλυντικές Θεραπείες: Οι νέοι καταφεύγουν σε καλλυντικές θεραπείες, όπως το Botox, από πολύ μικρή ηλικία, κάτι που μπορεί να τους κάνει να φαίνονται μεγαλύτεροι.

Αυστηρή Περιποίηση Δέρματος: Η χρήση ισχυρών προϊόντων περιποίησης δέρματος, μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και ερεθισμούς, κάνοντας το δέρμα να φαίνεται πιο ώριμο.

Η χρήση σολάριουμ: Εκτός του ότι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, η χρήση σολάριουμ συμβάλλει στη γήρανση του δέρματος χάρη στις ισχυρές ακτίνες UVA που εκπέμπουν τα σολάριουμ.

Κάπνισμα/Άτμισμα: Καθώς το άτμισμα είναι ακόμη ένα σχετικά νέο φαινόμενο, ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος δεν είναι σαφής – αλλά η επαναλαμβανόμενη κίνηση του πιπιλίσματος με την πάροδο του χρόνου, θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει τις γραμμές του καπνιστή (βαθιές ρυτίδες) γύρω από το στόμα. Επίσης, η νικοτίνη προκαλεί τη διάσπαση του κολλαγόνου στο δέρμα.

Στρες: Το αυξημένο στρες από οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις μπορεί να επιταχύνει την εμφάνιση σημαδιών γήρανσης.

Διατροφή: Η κακή διατροφή και οι ανθυγιεινές συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την εμφάνιση.

Έλλειψη Ύπνου: Η έλλειψη επαρκούς ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Κοινωνικά Μέσα: Η πίεση από τα κοινωνικά μέσα να ακολουθούν συγκεκριμένα πρότυπα ομορφιάς μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική χρήση προϊόντων και θεραπειών που δεν είναι κατάλληλα για νεανικό δέρμα.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Η ρύπανση και η έκθεση σε τοξίνες επιβαρύνουν το δέρμα.

Υπερβολική χρήση τεχνολογίας: Η συνεχής χρήση οθονών προκαλεί κόπωση στα μάτια και πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Καθιστικός τρόπος ζωής: Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας μειώνει την κυκλοφορία του αίματος και την οξυγόνωση των κυττάρων.

Ετικέτες
Exit mobile version