Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

22

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σεισμός Θήβα τώρα: Ισχυρή δόνηση στην περιοχή
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Θήβα τώρα: Ισχυρή δόνηση στην περιοχή

Σεισμός στη Θήβα, αισθητός στην Αθήνα

Δύο ισχυρές σεισμικές δόνησεις σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας (07/10) στην Ελλάδα, ο ένας στη Θήβα και ο άλλος στην Κρήτη. Όπως ανέφερε στο Newsbomb.gr ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκάνας oι δύο σεισμοί δεν σχετίζονται μεταξύ τους ωστόσο ο σεισμός της Θήβας χρειάζεται παρακολούθηση. «Δεν είναι μεγάλοι σεισμοί, πρόκειται για ασθενείς δονήσεις, δεν σχετίζονται μεταξύ τους. Ο ένας σεισμός έγινε νοτιοανατολικά της Ζάκρου στο Λιβυκό πέλαγος, ο άλλος στην Θήβα είναι έγινε 4 χιλιόμετρα νότια της Θήβας και έγινε πάνω σε ένα μικρό ρήγμα της περιοχής αυτής. Της Θήβας ο σεισμός χρειάζεται παρακολούθηση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στη Θήβα, ο σεισμός ήταν 4,4 της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Η δόνηση έγινε αισθητή και στην Αθήνα, με κατοίκους των Δυτικών Προαστίων να κάνουν λόγο για «σύντομο, ελαφρύ κούνημα».

Το επίκεντρο εντοπίζεται 4 χιλιόμετρα νότια – νοτιοανατολικά της Θήβας και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 5 χιλιόμετρα. Μία ώρα νωρίτερα σεισμός μεγέθους μεγέθους 4,4 της κλίμακας Ρίχτερ εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας (07/10) στα ανατολικά της Κρήτης, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στα ανοικτά, 24 χιλιόμετρα νότια – νοτιοανατολικά της Ζάκρου, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Το εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται στα 5,7 χιλιόμετρα.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα και από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, έχουν καταγραφεί αρκετοί σεισμοί, με το χτύπημα του εγκέλαδου να μην αφήνει πίσω του μόνο ανυπολόγιστες ζημιές, αλλά και πολλούς νεκρούς. Χαρακτηριστικά, το 365 μ.X. στο ρήγμα της Ελαφονήσου σημειώθηκε ο μεγαλύτερος σεισμός της Μεσογείου και ήταν μεγέθους 8,2 Pίχτερ. Επίσης, στις 12 Οκτωβρίου 1856 έγινε ο ισχυρότερος σεισμός στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Ρόδο μεγέθους 8,2 Ρίχτερ με 618 νεκρούς, ενώ το 1881 στη Χίο σημειώθηκε ο φονικότερος με 4.000 θύματα. Ο Κωνσταντίνος Συνολάκης, ακαδημαϊκός καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, με αφορμή τον φονικό σεισμό 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία, μίλησε πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή και ανέφερε ότι τέτοιοι μεγασεισμοί γίνονται κάθε 600 χρόνια και αναφέρθηκε στον σεισμό στην Κρήτη το 365 π.Χ., τονίζοντας πως το νησί ανυψώθηκε 10 μέτρα εξαιτίας της σεισμικής δόνησης.

«Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στην Κρήτη έγινε το 1403 και υπολογίζεται ότι τέτοιοι σεισμοί γίνονται κάθε 600 με 800 χρόνια. Είμαστε ήδη στο παράθυρο του αιώνα, που μπορεί να δούμε πολύ μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο της τάξης των 8,5 Ρίχτερ», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθούν οι 15 μεγαλύτεροι σεισμοί στην Ελλάδα:

12 Οκτωβρίου 1856 – Ρόδος 8,2 Ρίχτερ, 618 νεκροί

16 Φεβρουαρίου 1810 – Κρήτη 7,8 Ρίχτερ, 2.500 νεκροί

26 Ιουνίου 1926 – Ρόδος 7,7 ή 8,0 Ρίχτερ, 12 νεκροί

27 Ιουνίου 1886 – Φιλιατρά 7,5 Ρίχτερ, 326 νεκροί

9 Ιουλίου 1956 – Αμοργός 7,5 Ρίχτερ, 53 νεκροί

4 Φεβρουαρίου 1867 – Κεφαλλονιά 7,2 Ρίχτερ, 224 νεκροί

11 Αυγούστου 1903 – Κύθηρα 7,2 με 8 Ρίχτερ, 14 νεκροί

12 Αυγούστου 1953 – Αργοστόλι 7,2 Ρίχτερ, 476 νεκροί

25 Απριλίου 1957 – Ρόδος 7,2 Ρίχτερ, 18 νεκροί

19 Φεβρουαρίου 1968 – Άγιος Ευστράτιος 7,1 Ρίχτερ, 20 νεκροί

27 Απριλίου 1894 – Αταλάντη 7,0 Ρίχτερ, 225 νεκροί

26 Σεπτεμβρίου 1932 – Ιερισσός 7,0 Ρίχτερ, 161 νεκροί

25 Φεβρουαρίου 1935 – Κρήτη 7,0 Ρίχτερ, 8 νεκροί

6 Οκτωβρίου 1947 – Μεσσηνία 7,0 Ρίχτερ, 3 νεκροί

30 Απριλίου 1954 – Σοφάδες 7,0 Ρίχτερ, 25 νεκροί

Τι πρέπει να κάνω ΠΡΙΝ από έναν σεισμό

Προετοιμάσου!

Ενημερώσου για τον σεισμό, τη σεισμικότητα της περιοχής και τα μέτρα προστασίας.

Συζήτησε με τα μέλη της οικογένειάς σου και επισήμανε ποια είναι τα κατάλληλα σημεία προφύλαξής σου ανά χώρο, πώς κλείνει ο γενικός διακόπτης του ηλεκτρικού ρεύματος, ποια είναι τα χρήσιμα τηλέφωνα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (π.χ. Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112), ποιος είναι ο κοντινός ασφαλής χώρος που θα καταφύγετε και θα συναντηθείτε μετά από ένα σεισμό.

Εφοδιάσου με μερικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως φαρμακείο, φορητό ραδιόφωνο, φακό, κ.λπ.

Μερίμνησε ώστε να είναι ασφαλές το σπίτι σου. Επισήμανε επικινδυνότητες και προσπάθησε να τις μειώσεις. Τοποθέτησε σε χαμηλά ράφια τα βαριά ή εύθραυστα αντικείμενα. Στήριξε κατάλληλα τα ογκώδη έπιπλα, τα φωτιστικά, τους ανεμιστήρες οροφής κ.ά.. Μην κρεμάς βαριά αντικείμενα στους τοίχους πάνω από τα κρεβάτια. Διόρθωσε βλάβες που τυχόν υπάρχουν στο κτίριο π.χ. διαρροές, ρωγμές.

Λάβε μέρος σε ασκήσεις ετοιμότητας.

Τι πρέπει να κάνω ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ενός σεισμού

Προστάτεψε τον εαυτό σου!

Εάν είσαι μέσα σε κτίριο:

Μείνε στο χώρο που βρίσκεσαι και διατήρησε την ψυχραιμία σου.

Σκύψε, καλύψου κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και κράτησε με το χέρια σου το πόδι του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο σκύψε στο μέσον του δωματίου μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σου και προστάτευσε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σου. Απομακρύνσου από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, φεγγίτες ή γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σε τραυματίσουν.

Eάν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο:

Απομακρύνσου από τις προσόψεις των κτιρίων, στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια ή άλλα επικίνδυνα σημεία (όσο αυτό είναι δυνατόν) και προφυλάξου κατάλληλα.

Απομακρύνσου από την ακτή. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα βαρύτητας (tsunamis).

Μείωσε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σου, και στάθμευσε στο πιο κοντινό, ασφαλές σημείο, μακριά από προσόψεις κτιρίων, αερογέφυρες, ηλεκτροφόρα καλώδια κ.ά.. Φρόντισε να μην εμποδίζεις την κυκλοφορία.

Τι πρέπει να κάνω ΜΕΤΑ από έναν σεισμό

Εφάρμοσε το προσεισμικό σχέδιο σου.

Εκκένωσε το κτίριο από το κλιμακοστάσιο, αφού πρώτα κλείσεις τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού, φορέσεις κατάλληλα για την εποχή ρούχα και παπούτσια και πάρεις μαζί σου τα εφόδια έκτακτης ανάγκης που θεωρείς απαραίτητα.

Προσπάθησε να μην χρησιμοποιήσεις άσκοπα το τηλέφωνό σου ή το αυτοκίνητό σου. Οι γραμμές τηλεφωνίας πρέπει να παραμείνουν σε λειτουργία και οι οδικοί άξονες πρέπει να είναι ελεύθεροι.

Κατάφυγε στον προεπιλεγμένο ανοιχτό, κοντινό, ασφαλή χώρο (πάρκο, πλατεία κ.λπ.), μακριά από τις προσόψεις των κτιρίων ή άλλα επικίνδυνα σημεία.

Περίμενε μετασεισμούς. Οι μετασεισμοί που ακολουθούν έναν ισχυρό σεισμό μπορεί να προξενήσουν επίσης βλάβες στα κτίρια.

Βοήθησε συνανθρώπους σου που έχουν ανάγκη. Μην μετακινήσεις βαριά τραυματισμένους, παρά μόνο αν υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστούν περισσότερο. Ενημέρωσε σχετικά τις αρμόδιες υπηρεσίες (Πυροσβεστική: 199, Ε.Κ.Α.Β.: 166).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις