Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

22

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Γεραπετρίτης – Ισραήλ: «Η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί σε οποιαδήποτε πολεμική διένεξη»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης – Ισραήλ: «Η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί σε οποιαδήποτε πολεμική διένεξη»

Γεραπετρίτης - Ισραήλ: : «Το Ισραήλ είναι στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας, αλλά από την άλλη πλευρά, ο αραβικός κόσμος είναι ιστορικά πάρα πολύ κοντά στην Ελλάδα"

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε πως η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί στις μάχες που διεξάγονται στη Μέση Ανατολή. Ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο Action 24, τόνισε για την θέση της Ελλάδας στο Μεσανατολικό ότι «πήραμε θέση υπέρ του διεθνούς δικαίου, είμαι πολύ σαφής. Εκείνο, το οποίο από την πρώτη μέρα είπαμε ήταν ότι αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη αυτοάμυνα, δηλαδή εντός των ορίων του διεθνούς και ιδίως του ανθρωπιστικού δικαίου. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ και των πολιτών του Ισραήλ στην ασφάλειά τους. Αυτή είναι μέχρι και σήμερα η θέση μας. Δεν έχει αλλάξει καθόλου» είπε και πρόσθεσε: «Το Ισραήλ είναι στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας, αλλά από την άλλη πλευρά, ο αραβικός κόσμος είναι ιστορικά πάρα πολύ κοντά στην Ελλάδα και τους δεσμούς αυτούς τους έχουμε καλλιεργήσει, δεν τους έχουμε απεμπολήσει. Έχουμε κρατήσει, και θα το πω αυτό με έμφαση, μία στάση αρχής, μία συνεπή στάση από την πρώτη ημέρα μέχρι και σήμερα. Αυτό μας έχει επιτρέψει να μπορούμε σήμερα να συνομιλούμε με όλες τις πλευρές. Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι θα πρέπει να έχουμε άμεση διακοπή των εχθροπραξιών. Πρέπει να σταματήσει ο φαύλος κύκλος του αίματος στη Μέση Ανατολή».

Και στη συνέχεια ξεκαθάρισε: «Η Ελλάδα θα τηρήσει όλες τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Δεν πρόκειται να αναμειχθεί ενεργητικά στον πόλεμο. Θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, ώστε οι εχθροπραξίες να σταματήσουν. Θα τηρήσουμε βεβαίως τις συμφωνίες, οι οποίες προκύπτουν από τις διεθνείς δεσμεύσεις στη χώρα, αλλά δεν θα υπάρξει εμπλοκή της χώρας στο Μεσανατολικό» ξεκαθάρισε ο υπουργό Εξωτερικών. Ο ΥΠΕΞ είπε ότι οι επιχειρήσεις του Ισραήλ θα πρέπει να είναι εντός του διεθνούς δικαίου, ενώ αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, υπενθύμισε πως «μόνο ο Λίβανος, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων, φιλοξενεί περί τα 2,5 εκατομμύρια μετανάστες, ιδίως από την Συρία και από την Παλαιστίνη».

Γεραπετρίτης: Εχει αναπτυχθεί μια μαξιμαλιστική πολιτική από τη Τουρκία

Στα ελληνοτουρκικά και το ζήτημα της ΑΟΖ, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή θέλουμε να προχωρήσουμε τη συζήτησή μας, έτσι ώστε να δούμε αν υπάρχει ένας κοινός τόπος για να λύσουμε τη μεγάλη μας διαφορά. Διότι ό,τι και να συμβεί, η πραγματικότητα είναι ότι αν δεν λυθεί το μείζον ζήτημα που ταλανίζει εδώ και πενήντα χρόνια, το οποίο είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, τα προβλήματα θα υπάρχουν πάντα. Δεν έχουμε υπαναχωρήσει στο οτιδήποτε σε σχέση με τις αξιώσεις, τις οποίες φέρει η χώρα μας. Δεν θα συζητήσουμε και δεν έχουμε συζητήσει ποτέ ούτε για τα χωρικά ύδατα, ούτε για κανένα άλλο ζήτημα κυριαρχίας, διότι τα θέματα αυτά αφορούν αποκλειστικά και μόνο τη χώρα μας και δεν θα τεθούν ποτέ (…) Δεν έχουν αλλάξει οι κόκκινες γραμμές».

Ερωτηθείς σχετικά, ενόψει της επίσκεψης του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα απάντησε: «μου λέτε, εάν είναι δυνατόν, να μπορούμε να συζητούμε με την Τουρκία, η οποία έχει υπογράψει το τουρκολιβυκό μνημόνιο και όλα τα υπόλοιπα. Η απάντηση είναι η ακόλουθη: εγώ είμαι πάντοτε ένας άνθρωπος, ο οποίος πιστεύει στον διάλογο. Πιστεύει βαθύτατα στον διάλογο. Και πιστεύω ότι είναι προτιμότερο τις γειτονικές σου χώρες να συζητάς μαζί τους, παρά να βρίσκεσαι μονίμως με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Με ρωτάτε εάν είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής. Είναι προφανές ότι μέσα στα χρόνια έχει αναπτυχθεί μία εξαιρετικά μαξιμαλιστική πολιτική της Τουρκίας. Αυτό προφανώς δεν είναι συνέπεια των τελευταίων 15 μηνών. Έχει ακολουθήσει μία σειρά ετών με πολλές φορές κλιμακούμενες επιθέσεις εκ μέρους της Τουρκίας. Σήμερα πράγματι υπάρχει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο είναι ανυπόστατο και παράνομο. Αυτό δεν αμφισβητείται. Υπάρχει όμως, και ξέρετε εξ αυτού έλκει η Τουρκία τις όποιες παράνομες αξιώσεις της.

Ο τρόπος για να το διαχειριστείς δεν είναι ούτε να αφορίζεις, ούτε απλώς ανά πάσα στιγμή να θεωρείς ότι θα πρέπει να πας σε πολεμική σύρραξη. Η απάντηση είναι ότι θα πρέπει να καθίσεις να συζητήσεις, έτσι ώστε αντιλαμβανόμενοι την πειθώ που έχει το διεθνές δίκαιο, να μπορέσεις να το θέσεις εκποδών. Είναι σαφέστατο. Για τη γαλάζια πατρίδα που είπατε. Η γαλάζια πατρίδα είναι μία θεωρία, η οποία έχει αναπτυχθεί από τη δεκαετία του 1990. Είναι μία θεωρία, την οποία ανέπτυξε η Τουρκία, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό δημιουργεί ένα πλαίσιο διεκδικήσεων, όχι πειστικό. Για τη γαλάζια πατρίδα, η Ελλάδα έχει πάρα πολύ σαφή άποψη. Δεν υφίσταται κανένα απολύτως τέτοιου τύπου κυριαρχικό δικαίωμα σε ό,τι αφορά το Αιγαίο».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις