Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

08

Οκτωβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Τρανς ποδοσφαιρική ομάδα ανδρών: Ντεμπούτο στην Ισπανία
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Τρανς ποδοσφαιρική ομάδα ανδρών: Ντεμπούτο στην Ισπανία

Η ομάδα, που ονομάζεται Fenix FC, πήρε το όνομά της από το μυθικό πτηνό που συμβολίζει την αναγέννηση

Μια ποδοσφαιρική ομάδα που αποτελείται αποκλειστικά από τρανς άνδρες έκανε το ντεμπούτο της σε περιφερειακή λίγκα της Ισπανίας, αφού κατάφερε να ξεπεράσει διοικητικές προκλήσεις και προκαταλήψεις. Έτσι, έγινε η πρώτη ομάδα τρανς ποδοσφαιριστών με ομοσπονδιακή αναγνώριση στην Ευρώπη. Η ομάδα, που ονομάζεται Fenix FC, πήρε το όνομά της από το μυθικό πουλί που συμβολίζει την αναγέννηση. Αφού έπαιξε μερικά φιλικά την περασμένη σεζόν, τώρα αγωνίζεται στην πέμπτη κατηγορία της βορειοδυτικής Καταλονίας, αφού ενσωματώθηκε σε έναν τοπικό σύλλογο στα προάστια της Βαρκελώνης.

Η Ισπανία πέρασε πέρυσι ένα πρωτοποριακό νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων, με στόχο να διευκολύνει την αλλαγή νομικής ταυτότητας φύλου. Ωστόσο, η μισαλλοδοξία παραμένει έντονη, με την Καταλονία να καταγράφει το 2023 συνολικά 302 περιστατικά διάκρισης ή βίας κατά ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, εκ των οποίων το ένα τέταρτο αφορούσε τρανς άτομα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο κατά της Ομοφοβίας – Τρανσφοβίας.

Ο 24χρονος Hugo Martinez, ένας από τους παίκτες της Fenix FC, περιέγραψε την κακοποίηση που υπέστη όταν ξεκίνησε τη φυλομετάβασή του με ορμονοθεραπεία και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου όπου έπαιζε. «Ήμουν αγόρι που έπαιζε σε γυναικεία ομάδα, αλλά χωρίς αλλαγή ταυτότητας, οπότε δεν μου επιτρεπόταν να παίξω με τα αγόρια», ανέφερε, προσθέτοντας ότι συχνά δεχόταν προσβολές και απειλές από άλλους παίκτες, προπονητές και γονείς στις κερκίδες.

Αυτή η εμπειρία ώθησε τον Martinez να αναζητήσει άλλα τρανς άτομα που ήθελαν να παίξουν ποδόσφαιρο σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να δημιουργηθεί η Fenix FC. Ο αρχηγός της ομάδας, ο 19χρονος Luke Ibanez, εξήγησε ότι δίσταζε να παίξει σε ομάδα με cis άνδρες, φοβούμενος ότι δεν θα ενσωματωνόταν ή ότι θα υπήρχε βία. Όταν όμως ο Martinez του μίλησε για την ιδέα μιας καθαρά τρανς ομάδας, ενθουσιάστηκε. «Η Fenix είναι κάτι παραπάνω από ομάδα. Είναι μια οικογένεια, ένας ασφαλής χώρος όπου μπορείς να είσαι ελεύθερος και να εκφράζεσαι όπως πραγματικά νιώθεις». Παρά την ήττα με 19-0 στον πρώτο αγώνα της σεζόν στις 21 Σεπτεμβρίου, για τους παίκτες και τους φιλάθλους της Fenix, η ισότητα και το δικαίωμα των τρανς ανδρών να αγωνίζονται στο αγαπημένο τους άθλημα είναι πολύ πιο σημαντικά από το αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις