Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Γλυπτό Πλατεία Κοτζιά: Δημοσκόπηση… αλλιώς
ΕΛΛΑΔΑ

Γλυπτό Πλατεία Κοτζιά: Δημοσκόπηση… αλλιώς

Γλυπτό Πλατεία Κοτζιά: Ανάλογα με τις απαντήσεις, το πολύεδρο θα αλλάζει αποχρώσεις και θα μεταμορφώνεται.

Είστε ικανοποιημένοι ή δυσαρεστημένοι από τον τρόπο που οι πολιτικοί προσεγγίζουν τα προβλήματα των πολιτών; Έχετε ποτέ ψηφίσει επιλέγοντας ένα χρώμα που δεν είναι τα «κλασικά» – κόκκινο, πράσινο, μπλε – αλλά κίτρινο, καφέ και πορτοκαλί; Κι έχετε δει ποτέ άμεσα πως η ψήφος σας διαμορφώνει το συνολικό αποτέλεσμα; Μια εικαστική κάλπη – με τη μορφή ενός μεταλλικού φωτεινού πολύεδρου έχει στηθεί στην πλατεία Κοτζιά. Θα καλεί τους περαστικούς να απαντήσουν ανώνυμα σε επτά ερωτήσεις σχετικά με το κατά πόσο είναι ικανοποιημένοι από τον χειρισμό των πολιτικών σχετικά με μείζονος σημασίας ζητήματα που αφορούν στη ζωή των πολιτών. Κι ανάλογα με τις απαντήσεις, το πολύεδρο θα αλλάζει αποχρώσεις και θα μεταμορφώνεται. Πίσω από την ιδέα βρίσκεται ένα δίδυμο που συνδυάζει την επιστήμη και την τέχνη: ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο εικαστικός Γιώργος Δρίβας. Και το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους «γέννησε» το έργο «Πίνακας διαθέσεων».

«Όλα ξεκίνησαν όταν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μου μίλησε για το βιβλίο του Οι πολίτες μιλούν για την Ελλάδα (εκδ. Πεδίο, 2021) όπου κατέγραφε το πώς αισθάνονται οι πολίτες για τη σχέση τους με τους κυβερνώντες. Το αποτέλεσμα έδειχνε μια βαθιά απογοήτευση. Το θέμα με ενδιέφερε πάρα πολύ και επειδή είχαμε ανέκαθεν την πρόθεση να συνεργαστούμε, μετά από λίγους μήνες επέστρεψα με τη συγκεκριμένη ιδέα», λέει στα «ΝΕΑ» ο εικαστικός κινηματογραφιστής, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα και στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2017, Γιώργος Δρίβας.\ «Αμέσως μου ήρθε στο μυαλό το αινιγματικό πολύεδρο που απεικονίζεται στο έργο του Ντίρερ “Μελαγχολία Ι”. Είναι ένα έργο που όπως το ερμηνεύω εκφράζει τη μελαγχολία του ανθρώπου απέναντι στις δυνατότητες του, εξού και η γυναικεία μορφή είναι τόσο θλιμμένη ανάμεσα σε επιστημονικά όργανα. Ηταν, λοιπόν, σχεδόν αυτόματη η επιλογή του συγκεκριμένου σχήματος, το οποίο και κατασκεύασα τρισδιάστατα», εξηγεί ο Γιώργος Δρίβας, ενώ ολοκληρώνει την κατασκευή του πολυέδρου στο εργαστήριό του.

Δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών θα βρίσκονται κοντά στο έργο εφοδιασμένοι με τάμπλετ και επί 12 ώρες κάθε μέρα θα συλλέγουν ερωτηματολόγια. Οσοι περαστικοί επιθυμούν – δεν έχει τεθεί κάποιο όριο – θα μπορούν να απαντούν ανώνυμα στις επτά ερωτήσεις που έχει συντάξει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ενδεικτικά μία εξ αυτών είναι «Πώς αισθάνεστε με τις προσπάθειες των πολιτικών να εφαρμόσουν πολιτικές και κανονισμούς για την ευτυχία σας;». Και θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε πέντε απαντήσεις: πολύ ικανοποιημένος, λίγο ικανοποιημένος, λίγο δυσαρεστημένος, πολύ δυσαρεστημένος και δεν ξέρω – δεν απαντώ.

Κάθε απάντηση θα κωδικοποιείται και θα φωτίζει ασύρματα μια διαφορετική ακμή του πολυέδρου με διαφορετικό χρώμα, σε μια γκάμα που θα περιλαμβάνει το κίτρινο για την πλέον θετική απάντηση και θα κυμαίνεται στο πορτοκαλί, το μοβ, το καφέ και το λευκό. «Το κίτρινο επί παραδείγματι έχει να κάνει με την ευτυχία και το φως του ήλιου. Το καφέ συνδέεται με την αηδία. Θέλησα να αποφύγω το κόκκινο, πράσινο, μπλε που είναι συνδεδεμένα με πολιτικές παρατάξεις» λέει ο εικαστικός δημιουργός για το πιλοτικό αυτό εγχείρημα, που θα πραγματοποιηθεί με την αφορμή των 50 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και των 80 ετών από την Απελευθέρωση της Αθήνας. Ο ερωτώμενος μόλις ολοκληρώνει το ερωτηματολόγιο θα μπορεί να βλέπει το πολύεδρο φωτισμένο βάσει των απαντήσεών του. Εν συνεχεία τα αποτελέσματα θα προστίθενται ποσοστιαία στα υπάρχοντα και η τελική απόχρωση που θα παίρνει η κάθε ακμή – στην οποία θα αντιστοιχεί και μία απάντηση – θα μένει φωτισμένη ως το επόμενο πρωί, οπότε και θα δέχεται τα νέα αποτελέσματα. «Με ενδιέφερε να δημιουργήσω ένα βήμα έκφρασης, μια μικρή έστω δυνατότητα στον πολίτη να επηρεάσει αυτό που του συμβαίνει στον δημόσιο χώρο» καταλήγει ο Γιώργος Δρίβας.

INFO O «Πίνακας διαθέσεων»

(Moodboard) από

τις 8 έως τις 28

Οκτωβρίου στις 18.30

στην πλατεία Κοτζιά.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις