Σάρκα και οστά, λαμβάνει πλέον το πολυσυζητημένο «ελληνικό F.B.I», η ίδρυση του οποίου αποφασίστηκε για την αντιμετώπιση του ερεβώδους και πολυδιαπλεκόμενου οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα.
Του Πέτρου Καρσιώτη
Οι διατάξεις που θα καθορίσουν τη λειτουργία του καθώς και τα ονόματα και οι βαθμοί των αξιωματικών, που θα αναλάβουν τις τύχες του, δημοσιεύτηκαν στο φύλο της Κυβερνήσεως οπότε θα αποτελούν πλέον νόμο του Κράτους. Το ελληνικό F.B.I, που θα έχει δικαιοδοσία να επεμβαίνει σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας για να αντιμετωπίσει σοβαρά εγκλήματα, θα ονομάζεται Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Στην ηγετική πυραμίδα τοποθετούνται ανώτατοι αξιωματικοί, που ως τώρα κατείχαν άλλα πόστα, οι περισσότεροι όμως, ασχολούνταν με θέματα ασφαλείας.
Διευθυντής του «ελληνικού FBI» τέθηκε ο υποστράτηγος Ντουίτσης Φώτιος, μέχρι τώρα διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής. Ο υποστράτηγος Γεώργιος Τζήμας, ο οποίος ως τώρα είχε τα καθήκοντα του διευθυντή Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, τοποθετείται στη θέση του Α Υποδιευθυντή. Ο ταξίαρχος Σταυρακάκης Ιωάννης, που υπήρξε και διευθυνβτής της υπηρεσίας Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας-και αυτό έχει τη σημασία του- τοποθετείται στη θέση του Β’ Υποδιευθυντή.
Αμερικάνικα πρότυπα
Το «ελληνικό FBI», ακολουθώντας τα αμερικανικά πρότυπα, όπως λέγεται, ιδρύθηκε μέσα από την απορρόφηση πέντε Υποδιευθύνσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι αρμοδιότητες των Υποδιευθύνσεων Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος, Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, ανατίθενται πλέον στη νέα Υπηρεσία.
Ακολουθώντας τη ροή του χρήματος
Η «βαριά» Υπηρεσία, που δημιουργείται, έχει ως κύριο, βασικό αντικείμενο την καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος. «Τα οφέλη», τονίζουν παράγοντες του Υπουργείου «έχουν να κάνουν με την ενιαία διαχείριση των υποθέσεων, την οικονομική ανάλυση -follow the money-, την αξιοποίηση της τεχνολογίας και της συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών διεθνώς.
Στις αρμοδιότητες της Δ.Α.Ο.Ε, περιλαμβάνονται η εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων, εγχώριων ή διασυνοριακών, η έρευνα σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, παράλληλα με την έρευνα για τα βασικά αδικήματα, η παρακολούθηση της εξέλιξης και των τάσεων των σοβαρών και οργανωμένων εγκλημάτων, καθώς και η μελέτη των επιστημονικών και τεχνικών μεθόδων καταπολέμησής τους. «H ΔΑΟΕ, μετά από έγκριση ή διαταγή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, δύναται να επιλαμβάνεται της διερεύνησης σοβαρών εγκλημάτων, τα οποία, λόγω της βαρύτητας, του τρόπου, των μέσων και των ειδικών συνθηκών τέλεσής τους, ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη ή είναι δυνατόν να επηρεάσουν δυσμενώς το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών ή απαιτούν ιδιαίτερη εμπειρία ή εξειδικευμένη γνώση για την αποκάλυψη των δραστών και τη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων για την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη», σημειώνεται στο σχετικό ΦΕΚ.