Διάττοντες αστέρες

ΕΛΛΑΔΑ

Διάττοντες αστέρες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Και εκεί που νομίσαμε πως είμαστε στον σωστό δρόμο, εμφανίζεται η ψυχρή λογική

09.10.2024 | 22:55
Γράφει η Ευτυχία Παπούλια
Κοινωνιολόγος
Για να αστράφτει το φως με τόση λαμπρότητα, πρέπει να συνυπάρχει με το σκοτάδι.
Φραγκίσκος Βάκων

Η θρησκεία μας λέει πως αν έχουμε πίστη στον Θεό μπορεί, μέσα απ’ την προσευχή μας, να εκπληρωθεί κάθε επιθυμία μας. Εφόσον φυσικά, αυτό  δεν έρχεται σε αντίθεση με κάποιες ηθικές αξίες και αρχές που διέπουν τον κάθε χριστιανό αλλά και την κοινωνία γενικότερα. Σε δυνάμεις έξω από εμάς μας παραπέμπει και μια ανατολίτικη σοφία, που μας διαβεβαιώνει πως αν επιθυμούμε πολύ έντονα κάτι, τότε το σύμπαν συνωμοτεί για την εκπλήρωση της επιθυμίας μας αυτής! Αντίθετα, η ψυχολογία μας διδάσκει πως αν δεν διαθέτουμε αυτήν την πίστη, στον Θεό δηλαδή ή στις συνομωσίες του σύμπαντος, μπορούμε πάλι να εκπληρώσουμε κάθε επιθυμία μας, συμβατή πάντα με την ηθική, αρκεί να έχουμε πίστη μόνο στον… εαυτό μας.

Και εκεί που νομίσαμε πως είμαστε στον σωστό δρόμο για την εκπλήρωση των ονείρων μας και των προσδοκιών μας εμφανίζεται η ψυχρή λογική και μας λέει πως, καλά όλα αυτά, αλλά ο πιο ασφαλής τρόπος να πετύχουμε τους στόχους μας είναι να εργαστούμε! Με αυτήν τη λογική άλλωστε συμφωνούσαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Συν Αθηνά και χείρα κίνει, μας προτρέπουν ακόμη και σήμερα. Όμως εμείς, ως μεσογειακός λαός, την πολλή προσπάθεια την ξορκίζουμε.

Μπορεί βέβαια η “μάχη” να μην μας αρέσει αλλά το κάρμα της φυλής μας έχει πάντα μια εύκολη λύση για την πραγμάτωση των στόχων μας και των προσδοκιών μας, αρκεί να είμαστε σε ετοιμότητα την κατάλληλη στιγμή. Και δεν είναι μόνο μία, αλλά πολλές.

Κάθε χρόνο από τα μέσα Ιουλίου ως και το τέλος Αυγούστου, χιλιάδες συνάνθρωποί μας ξενυχτούν, έχοντας από πριν έτοιμη μια ευχή να πραγματοποιηθεί μια επιθυμία τους, που θα την εκφράσουν μυστικά και σιωπηρά μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, όσο περίπου διαρκεί η λάμψη ενός διάττοντα αστέρα. Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο που συμβαίνει πάντα τέτοια εποχή, τα οποία δεν είναι πραγματικά αστέρια που πέφτουν στην Γη αλλά υπολείμματα ενός κομήτη, του Σουίφτ Τάτλ, που όταν εισέρχονται στην ατμόσφαιρα με τεράστιες ταχύτητες εξαιτίας της τριβής με την ατμόσφαιρα, καίγονται και παράγουν έντονη λάμψη.

Τη στιγμή λοιπόν εκείνη της λάμψης που όπως είπαμε διαρκεί περίπου ένα δευτερόλεπτο θα πρέπει να εκφράσουν μια ευχή και αυτή… θα πραγματοποιηθεί! Όσοι όμως από εμάς δεν προλάβαμε φέτος να στείλουμε μια τέτοια ευχή στο…Διάστημα, υπομονή μέχρι το επόμενο καλοκαίρι! Μόνο για να απολαύσουμε τη μυσταγωγία σε όλο της το μεγαλείο, θα ήταν καλύτερα να είμαστε σε ένα ορεινό χωριό ή σε μια μικρή πόλη περιτριγυρισμένη από βουνά. Μόνο όταν εκπέμπονται από τέτοια μέρη οι ευχές αυτές έχουν πολλές πιθανότητες να εκπληρωθούν. Τα πολλά φώτα των μεγαλουπόλεων δεν προσφέρονται.

Όμως διάττοντες αστέρες, αλλά και ολόκληροι κομήτες, εμφανίζονται και στο δικό μας μικρό σύμπαν, στη γη μας, στην κοινωνία μας. Καταξιωμένοι κατά τα άλλα καλλιτέχνες στον χώρο του θεάματος, του τραγουδιού, ακόμα και του αθλητισμού, χώροι όπου οι προβολείς ρίχνουν το εκτυφλωτικό φως πάνω τους προβάλλοντας πολλές φορές ενδείξεις φθοράς, κόπωσης, ή συμπεριφοράς που αδικεί το είδωλό τους, δεν θέλουν να αποδεχτούν μια νομοτέλεια: Πως όσο πιο έντονη είναι η λάμψη τους τόσο πιο μικρή είναι η διάρκειά της…

Και πως πρέπει να αποχωρήσουν από το πάλκο ή την σκηνή, σε αντίθεση με τους διάττοντες αστέρες, ώστε να αφήσουν την φωτεινή εικόνα τους πίσω για την υστεροφημία τους, ενδεχομένως με κάποιες οικονομικές απώλειες που όμως είναι προτιμότερες παρά να προσφέρουν οι ίδιοι ως θέαμα την φθορά τους. Ακόμη και να νιώσουν κάποιες φορές την απαξίωση από το ίδιο το κοινό που τους ανέβασε και τους ανέδειξε.

Πολλοί τέτοιοι διάττοντες αστέρες σήμερα συντηρούν την λάμψη τους, όχι υπηρετώντας την τέχνη τους, αλλά προκαλώντας το κοινό αίσθημα με την συμπεριφορά τους και τα προσωπικά τους μέχρι το άστρο τους να σβήσει ξαφνικά με τον πιο άδικο γι’ αυτούς τρόπο. Και δυστυχώς, σε αυτές τις δραστηριότητες όπου οι προβολείς πέφτουν ανελέητα πάνω σε αυτούς που τις υπηρετούν, η ηλικία είναι ένας καθοριστικός παράγοντας που δείχνει τον δρόμο της αποχώρησης ακόμη κι αν οι ίδιοι πιστεύουν πως έχουν πολλά να δώσουν. Και πράγματι έχουν πάρα πολλά να δώσουν, αλλά από άλλο μετερίζι, στη νέα γενιά που απεγνωσμένη αναζητά τα μυστικά της επιτυχίας…

Exit mobile version