Death diving: Αδιανόητη βουτιά από Γάλλο
Αυτή είναι η ανατριχιαστική στιγμή που ένας Γάλλος έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ βουτιάς death diving, αφού πήδηξε από έναν βράχο ύψους 44 μέτρων. Ο 22χρονος Come Girardot πήδηξε από τον καταρράκτη La Cimbarra κοντά στην πόλη Aldeaquemada στην κεντρική Ισπανία σε εξαιρετικά θυελλώδεις συνθήκες σε μια προσπάθεια να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ Dods Diving – το αυθεντικό νορβηγικό στυλ death diving. Ο νεαρός αθλητής μοιράστηκε ένα βίντεο της βουτιάς, στο οποίο φαίνεται να βουτάει από έναν γκρεμό και να πέφτει στο νερό. «Το να μπω στο κλαμπ των 40 μέτρων ήταν ο στόχος μου από το τελευταίο παγκόσμιο ρεκόρ μου στα 36 μέτρα και αφού το σχεδίαζα για 8 μήνες, με τα σκαμπανεβάσματά του, επιτέλους συνέβη» έγραψε σε ανάρτησή του στο Instagram.
Σύμφωνα με την CorriereTV, η κατάδυση διήρκησε μόλις τρία δευτερόλεπτα και έπεσε με τα πόδια με ταχύτητα περίπου 106 χιλιόμετρα την ώρα. Μιλώντας στην Daily Mail, ο Girardot, ο οποίος κάνει τέτοια ριψοκίνδυνα άλματα τα τελευταία πέντε χρόνια, δήλωσε ότι οι μήνες που προηγήθηκαν της κατάδυσης -ρεκόρ ήταν «πραγματικά έντονοι», εξηγώντας πως η εκπαίδευσή του απαιτούσε να καταδύεται κάθε μέρα, ώστε το σώμα του να συνηθίσει την πρόσκρουση. Πρόσθεσε ότι το πιο δύσκολο κομμάτι της όλης κατάδυσης ήταν η αντίστροφη μέτρηση πριν από το άλμα, εξηγώντας πως αντιμετώπισε ψυχικές αλλά και σωματικές δυσκολίες. «Μόλις μετρήσεις μέχρι το τρία, δεν υπάρχει επιστροφή και απλά πρέπει να πηδήξεις. Επίσης, ο άνεμος ήταν πραγματικά δύσκολος επειδή φυσούσε πολύ εκείνη την ημέρα» είπε εξηγώντας πώς επηρέασε τη συγκέντρωσή του.
Όταν ρωτήθηκε τι θα ακολουθήσει για εκείνον τώρα που κατέρριψε ένα παγκόσμιο ρεκόρ, είπε ότι είναι ανοιχτός στο να «δοκιμάσει ένα μεγαλύτερο άλμα στο μέλλον». Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ Dods Diving είχε σημειωθεί τον Αύγουστο από τον Lucien Charlon από την Ελβετία, ο οποίος είχε πηδήξει από ύψος 41,7 μέτρων.
Τι είναι το Dods diving
Το Dods diving (που σημαίνει θάνατος στα νορβηγικά) εφευρέθηκε στη Νορβηγία το 1969. Σύμφωνα με το SurferToday.com, διαφέρει από την κανονική κατάδυση από ψηλά επειδή αντί να χτυπήσουν πρώτα τα πόδια του δύτη στο νερό, οι δύτες θα ανοίξουν τα χέρια και τα πόδια τους διάπλατα όταν πηδούν, πετώντας οριζόντια προς το νερό χωρίς να κάνουν καμία ανατροπή ή περιστροφή. Λίγο πριν χτυπήσει στο νερό, ο δύτης θα πάρει εμβρυακή θέση για να μειώσει την πρόσκρουση στο νερό.