Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

12

Οκτωβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Ολυμπιακός – Ζάλγκιρις highlights: «Παίξαμε βιαστικά, οι ομάδες χτίζονται σιγά-σιγά»
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ολυμπιακός – Ζάλγκιρις highlights: «Παίξαμε βιαστικά, οι ομάδες χτίζονται σιγά-σιγά»

Φουρνιέ: «Δεν κάναμε το καλύτερο παιχνίδι, αλλά χαίρομαι με την νίκη» - Βεζένκοβ: «Ήταν ένα κακό ματς, αλλά κρατάμε τη νίκη»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του πρώτου εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού στη φετινή Euroleague στάθηκε στο ότι νίκες είναι αυτές που μετράνε στην παρούσα φάση, ενώ υπογράμμισε ότι οι ομάδες χτίζονται σιγά-σιγά.

Στην αρχική του τοποθέτηση μετά τη νίκη με 74-68 επί της Ζάλγκιρις, ο τεχνικός του Ολυμπιακού ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Πρώτα απ’ όλα που πως είδατε και εσείς δεν ηταν καθόλου εύκολο. Ένα ματς όπως το περιμέναμε να είναι. Η Ζάλγκιρις έδειξε στο προηγούμενο ματς με την Μπαρτσελόνα τι μπάσκετ θα παιξει φέτος μια ομαδα που κυνηγάει τις μπάλες, προσπαθεί για το κλέψιμο και προσπαθεί για όλες τις κατοχές. Πάει σε όλες τις φάσεις πολύ επιθετικά. Εμείς ήμασταν λίγο αφελείς στο συγκεκριμένο σημείο και δεν παίξαμε όπως έπρεπε. Παρόλα αυτά είχαμε συνέχεια το προβάδισμα στο σκορ. Είχαμε την ευκαιρία και τη δυνατότητα να πάμε τη διαφορά στους 20 πόντους αλλά είχαμε περίεργες αποφάσεις, βιαζόμασταν, σουτάραμε χωρίς να δώσουμε μια πάσα, κάναμε λάθη στην επικοινωνία και η Ζάλγκιρις έμεινε στο ματς. Και όταν η ομάδα επιστρέφει στο σκορ και το ματς γίνεται κλειστό, αυτομάτως αποκτά και μομέντουμ. Ευστόχησε σε σπουδαία σουτ αλλά στο τέλος πήραμε τις σωστές αποφάσεις» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Δεν θέλω να είμαι θλιμμένος ή να γκρινιάζω για μια νίκη. Κάθε νίκη στην Euroleague είναι σημαντική. Εχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, κάτι που είναι φυσιολογικό. Και να είστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε. Έχουμε πολλούς παίκτες που δεν είναι στο ίδιο επίπεδο φόρμας και ετοιμότητας. Και αυτό είναι το ζητούμενο. Να τους φέρουμε όλους στο ίδιο επίπεδο φόρμας και ετοιμότητας. Όμως χρειάζεται χρόνος».

Αναφορικά με το τι τον ενόχλησε στην στατιστική του Ολυμπιακού, είπε: «Θα έλεγα ότι με ενοχλούν όλα. Το παιχνίδι γίνεται αποτελεσματικό όταν όλα όσα συμβαίνουν έχουν σχέση με τον ρυθμό. Όταν μια ομάδα παίζει σε ένα στάνταρ επίπεδο. Στο πως κινείται και στο πώς πασάρει τη μπάλα. Πότε έχει υπομονή. Όλα αυτά εξαλείφονται. Δεν ήταν φυσιολογικά νούμερα για εμάς. Έχουμε παίκτες οι οποίοι μπαινουν τώρα στην ομάδα και είναι κομβικοί. Με ενοχλουν όλα αλλα δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να δουλέψει και να προοδεύσεις. Δεν εχω δει καμια ομαδα να θέλγει με την απόδοση της στην Ευρωλίγκα. Ακόμα και ομάδες με δύο νίκες εχουν κανει μέτριες εμφανίσεις. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καλό επίπεδο στην απόδοση των ομάδων, το οποίο φυσικά θα φτιάξει στη συνέχεια ανάλογα με τη δουλειά που θα κάνουν οι παίκτες και οι προπονητές ολοι έχουμε φοβερές προσδοκίες για την ομάδα, αλλά οι ομάδες χτίζονται σιγά-σιγά. Και αυτός είναι ο τρόπος που ξέρω και εγώ».

Για το μοίρασμα στον χρόνο συμμετοχής, είπε ο Μπαρτζώκας: «Παίζει ρόλο το μοίρασμα αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να δω τους παίκτες μας. Ποιοι μπορούν να παίξουν σε μικρό χρονικό διάστημα, κάτι που είναι μεγάλο προτέρημα για έναν παίκτη. Έχουμε κάποια θέματα. Είμαστε η ομάδα με τους περισσότερους παίκτες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Οι ψηλοί μας που απουσιάζουν δίνουν την ισορροπία για το πώς πρέπει να παίζουν. Τον Μουσταφά (σ.σ. Φαλ) δεν ήθελα να τον βάλω σήμερα, έχει κάνει δύο ομαδικές προπονήσεις, όμως οι Πετρούσεφ και Ράιτ είχαν από 4 φάουλ και αναγκάστηκα να τον χρησιμοποιήσω. Όταν έπαιξε ο Μουσταφά, το μπάσκετ μας έγινε πιο αλτρουιστικό και βγάλαμε καλές φάσεις».

Φουρνιέ: «Δεν κάναμε το καλύτερο παιχνίδι, αλλά χαίρομαι με την νίκη»

Ο Εβάν Φουρνιέ ήταν ο εκ των πρωτεργατών της επικράτησης του Ολυμπιακού επί της Ζάλγκιρις στο ΣΕΦ με σκορ 74-68, πετυχαίνοντας 15 πόντους, ξεσηκώνοντας τους φίλους των «ερυθρόλευκων» οι οποίοι παρακολούθησαν για πρώτη φορά την ομάδα τους από κοντά σε παιχνίδι της Eurolague. Σε δηλώσεις που παραχώρησε ο Γάλλος γκαρντ στάθηκε στην επιθυμία του να είναι ενεργός στο παρκέ και στο ότι θα δεθεί με την υπόλοιπη ομάδα ακόμα περισσότερο με το πέρασμα του χρόνου. «Θέλω πρώτα να δίνω λύσεις στην άμυνα και μετά θα έρθουν τα πράγματα και στην επίθεση. Πρώτο εντός έδρας ματς για εμένα, μπροστά στο κοινό μας. Είμαι ενθουσιασμένος, πήραμε την νίκη. Δεν κάναμε το καλύτερο παιχνίδι, αλλά χαίρομαι με την νίκη. Η νίκη είναι νίκη. Η Ζαλγκίρις έπαιξε σκληρά. Πρέπει να βελτιωθούμε, δεν ήμασταν τόσο αποφασιστικοί μετά τα πρώτα 15′. Ήρθα σε μια ομάδα που παίζει μαζί για χρόνια. Προσπαθώ να προσαρμοστώ, να δω πώς θα βοηθήσω παραπάνω. Είμαι επιθετικός, προσπαθώ να βοηθήσω με κάθε τρόπο, να ηγούμαι με τη φωνή και το παράδειγμά μου. Θέλω πρώτα να δίνω λύσεις στην άμυνα και μετά θα έρθουν τα πράγματα και στην επίθεση».

Βεζένκοβ: «Ήταν ένα κακό ματς, αλλά κρατάμε τη νίκη»

Ο Σάσα Βεζένκοβ ήταν κορυφαίος του Ολυμπιακού και του αγώνα συνολικά πετυχαίνοντας 17 πόντους και σε δηλώσεις που παραχώρησε μετά τη λήξη στάθηκε στα χαμένα ριμπάουντ της ομάδας του και στην εμφάνιση των «ερυθρόλευκων» συνολικά. «Ξέρω πως όλα θα είναι πιο δύσκολα φέτος. Παίξαμε καλά στην 1η περίοδο, αρχίσαμε εξαιρετικά. Ξέραμε πόσο καλή ομάδα είναι η Ζαλγκίρις. Χάσαμε κάποια ριμπάουντ, η Ζαλγκίρις βελτιώθηκε επιθετικά. Ήταν ένα κακό ματς, αλλά κρατάμε την νίκη. Έχουμε την προοπτική στα χαρτιά, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Θέλω να βοηθώ την ομάδα με διαφορετικούς τρόπους, γνωρίζω πως οι αντίπαλες άμυνες είναι προετοιμασμένες για εμένα. Ξέρω πως όλα θα είναι πιο δύσκολα φέτος. Το πιο σημαντικό είναι πως κερδίσαμε και συνεχίζουμε. Όλες οι ομάδες είναι ανταγωνιστικές, πρέπει να παίζουμε και βελτιωνόμαστε».

Euroleague: Ίδρωσε στο φινάλε αλλά έφτασε στην πρώτη νίκη

Ο Ολυμπιακός πανηγύρισε την πρώτη του νίκη στη φετινή Euroleague επικρατώντας της Ζαλγκίρις με 74-68. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα είχαν τον απόλυτο έλεγχο της αναμέτρησης ωστόσο στο τελευταίο δεκάλεπτο οι φιλοξενούμενοι τους απείλησαν για τα καλά και χρειάστηκαν τις ικανότητες των Βεζένκοβ, Φουρνιέ να σκοράρουν για να χαμογελάσουν. Η πρώτη εντός έδρας παράσταση των «ερυθρόλευκων» βέβαια απείχε αρκετά από το μπάσκετ που θέλει να βγάλει η ομάδα στο παρκέ, ωστόσο αυτή την εποχή μετράει η ουσία και τίποτα άλλο. Το παιχνίδι ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να μην παράγουν καλό μπάσκετ κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και στο σκορ (4-0, 4’). Η άμυνα των «ερυθρόλευκων» υποχρέωνε τους φιλοξενούμενους σε πολλά λάθη και έτσι με πρωταγωνιστές τους Φουρνιέ και Βεζένκοβ έγινε το 12-4 (7’). Τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ δεν «πλήγωσαν» τον Ολυμπιακό στην πρώτη περίοδο η οποία ολοκληρώθηκε με 21-6 και τον κόσμο να απολαμβάνει όμορφο μπάσκετ.

Ο Τρινκιέρι έψαχνε λύσεις για να σκοράρει η ομάδα του, αλλά χωρίς αντίκρυσμα αφού μετά από 14 λεπτά έβλεπε το ταμπλό να γράφει 25-7. Φυσικά η διαφορά των 18 πόντων δε χαλάρωνε τους γηπεδούχους οι οποίοι παρέμεναν συγκεντρωμένοι και συνεπείς αγωνιστικά. Η είσοδος του Σμάιλαγκιτς στο παρκέ έφερε 5 δικούς του πόντους, αλλά δεν ήταν ικανοί να αλλάξουν και πολλά πράγματα (33-15, 16’) αφού ο Γκος είχε βρει ρυθμό. Οι Λιθουανοί φρόντισαν πάντως να πάνε στα αποδυτήρια έχοντας μειώσει σε 35-24.

Οι συνεργασίες Γουόκαπ με Φουρνιέ έφεραν καλό ρυθμό στην επίθεση του Ολυμπιακού νωρίς στην τρίτη περίοδο, ωστόσο η Ζαλγκίρις έβρισκε πόντους δεύτερης ευκαιρίας με τα επιθετικά της ριμπάουντ (42-31, 25’). Αρκετές βιαστικές επιλογές στην επιθετική λειτουργία των Πειραιωτών σε συνδυασμό με την υπομονή των παικτών της λιθουανικής ομάδας έφεραν το σκορ στο 52-43 στο τέλος της τρίτης περιόδου. Ο Ολυμπιακός ήθελε να μπει αποφασισμένος στο τελευταίο δεκάλεπτο προκειμένου να κόψει τις ελπίδες των φιλοξενούμενων που είδαν το ταμπλό να γράφει 52-46 με τρίποντο του Φρανσίσκο. Η επιστροφή του Φαλ στη δράση μπορεί να έφερε αστοχία στις βολές, αλλά μαζί κουβάλησε καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας και βελτιωμένη άμυνα. Χάρη σε πάσες του Γάλλου σέντερ, Βιλντόζα και Παπανικολάου βρήκαν στόχο από τα 6.75 βάζοντας την εξέλιξη του ματς σε καλύτερη συνθήκη (59-48, 33’). Οι φιλοξενούμενοι συνέχισαν να αγχώνουν τους «ερυθρόλευκους» μένοντας σε απόσταση που δεν παρείχε… ασφάλεια (66-61, 38’) με τον Φρανσίσκο ένα λεπτό αργότερα να μειώνει ακόμη περισσότερο (67-65, 39’). Σε εκείνο το σημείο ο Βεζένκοβ πήρε την κατάσταση στα χέρια του και σκοράροντας όλους τους πόντους (7) χάρισε τη νίκη στην ομάδα του με 74-68.

Τα δεκάλεπτα: 21-6, 35-24, 52-43, 74-68

Πηγή: www.gazzetta.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις