Έβερεστ λείψανα: Τέλος σε μυστήριο… 100 ετών

ΚΟΣΜΟΣ

Έβερεστ λείψανα: Τέλος σε μυστήριο… 100 ετών

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Έβερεστ: Βρέθηκαν λείψανα Βρετανού ορειβάτη που είχε εξαφανιστεί πριν από 100 χρόνια

12.10.2024 | 10:01

Τα λείψανα ενός Βρετανού ορειβάτη που εξαφανίστηκε στο Έβερεστ πριν από 100 χρόνια πιστεύεται ότι βρέθηκαν, βάζοντας τέλος στο μυστήριο. Την Παρασκευή, το National Geographic ανέφερε ότι μια από τις ομάδες ντοκιμαντέρ τους ανακάλυψε μια μπότα τον περασμένο μήνα ενώ σκαρφάλωσε στον κεντρικό παγετώνα Rongbuk, ο οποίος βρίσκεται κάτω από τη βόρεια όψη του Έβερεστ. Μετά από περαιτέρω επιθεώρηση, η ομάδα βρήκε τα απομεινάρια ενός ποδιού που ήταν ακόμα μέσα στην μπότα, όπως και μια κάλτσα. «Σήκωσα την κάλτσα», είπε ο φωτογράφος και σκηνοθέτης Τζίμι Τσιν, «και υπάρχει μια κόκκινη ετικέτα που έχει ραμμένη την A.C. IRVINE». Το 1924, ο Βρετανός ορειβάτης Andrew Irvine και ο σύντροφός του George Malloy εξαφανίστηκαν καθώς προσπαθούσαν να γίνουν οι πρώτοι άνθρωποι που έφτασαν στην κορυφή του Έβερεστ. Αν και τα λείψανα του Malloy βρέθηκαν το 1999, αυτό που συνέβη στον Irvine παρέμεινε μυστήριο.

Σύμφωνα με τον Τσιν, η ομάδα αναγνώρισε αμέσως το όνομα και «έτρεχαν κυριολεκτικά σε κύκλους φωνάζοντας». Όσο για τη σημασία της ανακάλυψης, ο Τζιν είπε ότι μπορεί να φέρει τους ειδικούς πιο κοντά στην απάντηση σε ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα στην ιστορία της ορειβασίας: Έφτασαν με επιτυχία ο Mallory και ο Irvine στην κορυφή του Έβερεστ; Αυτή τη στιγμή, την τιμή έχουν επί του παρόντος ο Edmund Hillary και ο Tenzing Norgay, που ανέβηκαν με επιτυχία στο Έβερεστ το 1953. Ο Chin συνέχισε λέγοντας ότι ήλπιζε ότι θα μπορούσαν επίσης να φέρουν ειρήνη στους ζωντανούς συγγενείς του Irvine. Μάλιστα, είπε ότι ένα από τα πρώτα άτομα που τηλεφώνησε ήταν η Τζούλι Σάμερς, η μεγάλη ανιψιά του Ίρβιν και συγγραφέας ενός βιβλίου για τη ζωή του.

«Όταν ο Τζίμι μου είπε ότι είδε το όνομα A.C. Irvine στην ετικέτα στην κάλτσα μέσα στη μπότα, συγκινήθηκα με λυγμούς», είπε η Σάμερς. «Ήταν και θα παραμείνει μια εξαιρετική και οδυνηρή στιγμή». Αν και δεν υπάρχει ακόμη οριστική απάντηση για το αν ο Irvine και ο Mallory έφτασαν στην κορυφή του βουνού, ο Τσιν είπε ότι πιστεύει ότι υπάρχουν περισσότερα στοιχεία εκεί έξω που θα μπορούσαν να υποδείξουν τι ακριβώς συνέβη με τους Βρετανούς ορειβάτες. Όσο για το πού βρέθηκαν τα λείψανα, είπε ότι δεν θα αποκάλυπτε αυτές τις πληροφορίες καθώς δεν ήθελε να ενθαρρύνει τους κυνηγούς τροπαίων να ξεκινήσουν τη δική τους αναζήτηση. Ο Τσιν είπε ότι του δόθηκε άδεια από την Ένωση Ορειβασίας Κίνας-Θιβέτ (CTMA) να μετακινήσει την μπότα από το βουνό, ώστε να μην ενοχληθεί και ότι η ομάδα πήρε δείγματα DNA για να αποδείξει τα ευρήματά της. Σύμφωνα με το CBS News, από τότε που ξεκίνησαν οι αποστολές στο Έβερεστ τη δεκαετία του 1920, περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

 

Exit mobile version