Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

16

Οκτωβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κωδικός «κοινωνία»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κωδικός «κοινωνία»

«Από ό,τι φαίνεται ο πρωθυπουργός βγαίνει για μια ακόμη φορά μπροστά και θα αποτελεί το ισχυρό χαρτί στην προσπάθεια της κυβέρνησής να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών»

Μπορεί το «μότο» της κυβέρνησης και των υπουργών να είναι το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι αντίπαλος τη κυβέρνησης είναι η καθημερινότητα και τα προβλήματα των πολιτών, ωστόσο όπως φαίνεται κυρίως από τους δημοσκοπικούς δείκτες, χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά ώστε να υπάρξει ικανοποίηση των πολιτών. Και αυτό γιατί τόσο στο θέμα της ασφάλειας, όσο και στο θέμα της ακρίβειας οι όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Του Γιάννη Ντσούνου

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι η αντιμετώπιση της καθημερινότητας είναι αυτή που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς της κυβέρνηση και θα «διορθώσει» τα δημοσκοπικά ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος που είναι καθηλωμένα σε εκείνα των ευρωεκλογών. Για τον λόγο αυτό στην κυβέρνηση έχουν ήδη χαράξει μια στρατηγική, που όπως εκτιμούν θα αντιστρέψει το κλίμα. Η έμφαση στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, όπως αυτές εξαγγέλθηκαν από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης, είναι βασική προτεραιότητα, αφού αφορούν στο σύνολο των καθημερινών δραστηριοτήτων των πολιτών.

Αναδιοργάνωση του ΕΣΥ

Ο τομέας της Υγείας έχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, αφού η λεγόμενη «αναβάθμιση και αναδιοργάνωση» του ΕΣΥ θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, ενώ θα αντιμετωπίσει και παθογένειες δεκαετιών, όπως είναι η καθυστέρηση στα χειρουργεία, οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και η έλλειψη κλινών σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. Ήδη από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο έχουν εξαγγελθεί προσλήψεις στον κλάδο των γιατρών και ακολουθούν οι νοσηλευτές, ενώ αναπτύσσεται και το σύστημα των απογευματινών χειρουργείων, που όπως εκτιμάται θα αποσυμφορήσει την υπάρχουσα κατάσταση και θα μειώσει αισθητά τον χρόνο αναμονής των ασθενών.

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη και η ανακατασκευή πολλών χώρων στα νοσοκομεία της χώρας, αλλά και η δημιουργία νέων πτερύγων νοσηλείας όπου αυτό είναι εφικτό. Την ίδια ώρα το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης γιατρών σε απομακρυσμένες περιοχές μέσω καταβολής επιπλέον χρημάτων για όσους επιλέξουν να ασκήσουν το επάγγελμά τους σε περιοχές με λίγους κατοίκους, ορεινά χωριά, νησιά κ.λπ.

Πολύπλευρη αναβάθμιση

Το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης λαμβάνει χώρα παράλληλα σε πολλά υπουργεία, ανάμεσά τους το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Δικαιοσύνης, το Προστασίας του Πολίτη, το Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το υπουργείο Εσωτερικών και άλλα. Η μεταρρύθμιση στην Δικαιοσύνη για παράδειγμα αποτελεί ένα μεγάλο κυβερνητικό στοίχημα, αφού αφορά τόσο στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας και της βίας που βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια, όσο και στην ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης που αποτελεί ζητούμενο εδώ και δεκαετίες. Η αυστηροποίηση των ποινών σε ό,τι αφορά στην βία ανηλίκων τόσο για τους γονείς, όσο και για τους ανήλικους, αλλά και η ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων θα διευκολύνει όσους πολίτες εμπλέκονται σε κάποια δικαστική διαμάχη και η υπόθεσή τους δεν έχει ακόμη εκδικαστεί ή ακόμη και αν έχει εκδικαστεί δεν έχουν λάβει στα χέρια τους την τελεσίδικη απόφαση.

Επαφή με τους πολίτες

Ο δεύτερος πυλώνας της στρατηγικής Μαξίμου αφορά στην απευθείας επαφή των υπουργών και των κυβερνητικών στελεχών με τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε ήδη η πρώτη φάση των περιοδειών υπουργών και βουλευτών στη περιφέρεια και οι συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς, επαγγελματικές ομάδες, με νέους, με φοιτητές και ελευθέρους επαγγελματίες. Στο Μέγαρο Μαξίμου προχωρούν στην καταγραφή των προβλημάτων που συζητήθηκαν σε αυτές τις συναντήσεις των μικτών κλιμακίων που περιόδευσαν στην χώρα, ώστε να περάσουν στη φάση της αντιμετώπισής τους. Οι περιοδείες των υπουργών και των βουλευτών θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι καταρτίζεται ένα πρόγραμμα για επισκέψεις στην περιφέρεια και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός

Και ακριβώς αυτός είναι και ο τρίτος πυλώνας της κυβερνητικής στρατηγικής, που είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός ήδη πραγματοποιεί επισκέψεις στα υπουργεία, αλλά στους τομείς όπου προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, όπως έγινε πριν λίγες ημέρες που επισκέφθηκε το νοσοκομείο Παίδων. Από ό,τι φαίνεται ο πρωθυπουργός βγαίνει για μια ακόμη φορά μπροστά και θα αποτελεί το ισχυρό χαρτί στην προσπάθεια της κυβέρνησής να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Άλλωστε η σχέση του πρωθυπουργού με την κοινωνία ήταν πάντα άμεση όλα τα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ και η πρόθεσή του είναι αυτό να συνεχιστεί ή ακόμα και να αυξηθεί. Πάντως ο χρόνος που έχει στην διάθεσή της η κυβέρνηση δεν είναι απεριόριστος, καθώς μετά το τέλος των εσωκομματικών διαδικασιών στα κόμματα της αντιπολίτευσης η πίεση προς το κυβερνών κόμμα θα αυξηθεί σημαντικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις