Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

18

Οκτωβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Nations League Ελλάδα – Ιρλανδία 2 – 0: Τα γκολ για τον Μπάλντοκ και… το Μουντιάλ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Nations League Ελλάδα – Ιρλανδία 2 – 0: Τα γκολ για τον Μπάλντοκ και… το Μουντιάλ

Nations League Ελλάδα - Ιρλανδία 2 - 0: Στις 14 Νοεμβρίου στο ΟΑΚΑ το ντέρμπι πρωτιάς με την Αγγλία - Το ξέσπασμα του Γιοβάνοβιτς και τα δάκρυα του Γιαννούλη για τον Μπάλντοκ

Η Εθνική κατάφερε να κάνει το τέσσερα στα τέσσερα στο Nations League επικρατώντας με 2-0 της Ιρλανδίας στο γεμάτο Καραϊσκάκης σε ένα παιχνίδι φορτισμένο συναισθηματικά λόγω του θανάτου του Τζορτζ Μπάλντοκ.

Ο αρχηγός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, Τάσος Μπακασέτας μιλώντας στην κάμερα του ALPHA ανέφερε τα εξής:

Για το γκολ του: «Με βάση των συνθηκών και του παιχνιδιού ήταν από τα πιο ωραία γκολ της καριέρας μου και δεν θα το ξεχάσω ποτέ».

Για τα λόγια του πριν το ματς με την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ: «Τα λόγια μου στο Γουέμπλεϊ έρχονται μέσα από την καρδιά μου και ήθελα να πω στα παιδιά αυτά που νιώθω και να τους δώσω ένα έξτρα κίνητρο, αν και νομίζω δεν χρειαζόντουσαν εμένα. Η παρουσία μας ήταν αυτό που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα το πώς διαχειριστήκαμε την θλίψη μας σε λίγες ώρες. Θεωρώ, ότι περάσαμε αρκετά μαθήματα ως ομάδα και έχουμε γνωρίσει πολλές απογοητεύσεις και τα μηνύματα που περάσαμε και ο κόσμος ταυτίστηκε με αυτά είναι η μεγαλύτερη νίκη για εμάς τα τελευταία χρόνια. Το σημερινό παιχνίδι δεν ήταν εύκολο. Είμαι χαρούμενος για την εικόνα που δείξαμε στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και το πιο σημαντικό είναι ότι κερδίσαμε και τώρα ακολουθεί ένα ακόμα δύσκολο παιχνίδι».

Γιαννούλης: «Δεν θα ξεπεράσουμε την απώλεια του Τζορτζ, όλα τα παιχνίδια αφιερωμένα σε αυτόν»

Ο Δημήτρης Γιαννούλης μετά το ματς με την Ιρλανδία στάθηκε και αυτός στον αδικοχαμένο, Τζορτζ Μπάλντοκ λέγοντας μεταξύ άλλων πως κάθε παιχνίδι θα είναι αφιερωμένο σε αυτόν.

Για τη νίκη επί της Ιρλανδίας: «Ήταν μια συνολική προσπάθεια. Αμυνθήκαμε πολύ καλά, επιτεθήκαμε πολύ καλά. Θα μπορούσαμε να είχαμε βάλει και άλλα γκολ, αλλά σημασία έχει η νίκη».

Για την δική του εμφάνιση: «Πραγματικά είμαστε μια οικογένεια. Είμαστε δεμένοι με τα παιδιά και όποιος μπαίνει είναι έτοιμος να βοηθήσει όπως έκανα και εγώ. Έχω παίξει και με τον Τζόλη χρόνια και αυτό με βοήθησε πολύ».

Το κλίμα μετά τον χαμό του Μπάλντοκ: «Το κλίμα ήταν και συνεχίζει να είναι βαρύ. Δεν ξεχνιέται εύκολα αυτό που έγινε. Μπορεί να μην το ξεπεράσουμε ποτέ. Όλα τα παιχνίδια από εδώ και πέρα είναι αφιερωμένα στον Τζορτζ».

Για την παρουσία του κόσμου: «Το κλίμα ήταν εξαιρετικό. Ο κόσμος γέμισε το γήπεδο και μακάρι να τους έχουμε δίπλα μας για πάντα».

Ρότα προς την οικογένεια του Μπάλντοκ: «Πάντα θα παίζουμε για τον φίλο μας»

Συγκινητικά λόγια από τον Λάζαρο Ρότα μετά το τέλος της αναμέτρησης με την Ιρλανδία, αφιερώνοντας τη νίκη στον Τζορτζ Μπάλντοκ ενώ έστειλε και ένα μήνυμα στην οικογένειά του: «Κάναμε σκληρή δουλειά, είμαστε αφοσιωμένοι, έχουμε 100% συγκέντρωση και το αποτέλεσμα φαίνεται. Όλοι θέλουμε να κερδίζουμε κάθε παιχνίδι. Ο Γιοβάνοβιτς κάνει καλή δουλειά, ασχολείται πολύ με το γκρουπ και η εικόνα μιλάει από μόνη της», σχολίασε αρχικά και πρόσθεσε:

«Δεν θα ήθελα να αναφερθώ για τον Τζορτζ. Θέλω να πω στην οικογένειά του ότι πάντα θα παίζουμε για τον φίλο μας». Τέλος για την υποστήριξη των Ελλήνων φιλάθλων ανέφερε: «Ο κόσμος είναι εκπληκτικός. Δεν το έχω ξανασυναντήσει και δεν το λέω για την ΑΕΚ. Η Εθνική είναι κάτι μεγαλύτερο από οποιαδήποτε ομάδα. Ανατρίχιασα».

Άνοδος στο League A του Nations League

Αν η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς τερματίσει πρώτη στο γκρουπ, θα εξασφαλίσει την απευθείας άνοδό της από το League B, στο League A του Nations League, το κορυφαίο «σκαλοπάτι» του θεσμού. Αυτό σημαίνει πως στην επόμενη έκδοση της διοργάνωσης θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει ένα τρόπαιο, αφού από το League A προκύπτουν τα Finals και ο μετέπειτα νικητής της διοργάνωσης.

Από το Nations League, στο Μουντιάλ 2026

Πέρα από το παραπάνω, το δεύτερο – και πιθανότατα σημαντικότερο – ενδεχόμενο κέρδος της Εθνικής Ελλάδος σε περίπτωση πρωτιάς έχει να κάνει με το Μουντιάλ. Κι αυτό διότι το Nations League εξασφαλίζει μια δεύτερη ευκαιρία, ένα «μαξιλαράκι» για το πολυπόθητο εισιτήριο για το Μουντιάλ του 2026 και την επιστροφή στις μεγάλες διοργανώσεις. Τα προκριματικά της UEFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο δίνουν δώδεκα εισιτήρια, ένα σε κάθε νικητή των δώδεκα προκριματικών ομίλων. Στα μπαράζ για το Μουντιάλ θα βρεθούν οι δώδεκα ομάδες που θα τερματίσουν δεύτερες στα προκριματικά και οι τέσσερις καλύτερες νικητές των γκρουπ τους στο Nations League. Αυτές οι 16 ομάδες λοιπόν θα χωριστούν σε τέσσερα Final 4 και θα παλέψουν για τις τέσσερις εναπομείνασες θέσεις για το Μουντιάλ.

Έτσι, αν η Ελλάδα τερματίσει στην κορυφή του γκρουπ της θα έχει τη δυνατότητα να είναι μεταξύ των τεσσάρων καλύτερων νικητών (υπάρχει ξεχωριστό ranking για το Nations League) και να διεκδικήσει τη δεύτερη ευκαιρία της για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αν όλα πάνε καλά και η «γαλανόλευκη» πάρει την πρωτιά, το παραπάνω δεν είναι διόλου απίθανο, αφού φαντάζει κάτι παραπάνω από πιθανό αρκετοί νικητές της League A και της League B (που θα βρίσκονται πιο ψηλά στο Nations League ranking) να έχουν ήδη εξασφαλίσει την παρουσία τους στα γήπεδα της Αμερικής, του Καναδά και του Μεξικού μέσω των απλών προκριματικών και έτσι να… ανοίξουν θέσεις για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Μακροπρόθεσμα, αν η Ελλάδα βρεθεί στη League A, τότε θα έχει και καλύτερες πιθανότητες για μια πιο βατή δεύτερη ευκαιρία και για το Euro του 2028.

Φανταστική!

Η Εθνική ποδοσφαίρου προσέθεσε ακόμη μία εξαιρετική εμφάνιση στον λογαριασμό της και σε ένα κατάμεστο «Γ. Καραϊσκάκης» όπου όλοι μαζί, σαν μία «γροθιά» παίκτες, τεχνικό τιμ, διοικούντες της ΕΠΟ και φυσικά ο κόσμος τίμησαν τη μνήμη του αδικοχαμένου Τζορτζ Μπάλντοκ, επικράτησε 2-0 της Ιρλανδίας και συνεχίζει με το απόλυτο (4χ4) στον όμιλο του Nations League. Οι διεθνείς μας μετά την υπερπροσπάθεια του Λονδίνου και παρά την έντονη συναισθηματική φόρτιση από την ξαφνική και άδικη απώλεια του φίλου τους έκαναν κατάθεση ψυχής και πλέον εάν δεν χάσουν από την Αγγλία στις 14 του επόμενου μήνα, θα εξασφαλίσουν από την 5η αγωνιστική την πρώτη θέση, με όλα τα «κέρδη» που θα τους αποφέρει. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς επέλεξε κατά τα 10/11 το ίδιο αρχικό σχήμα με το Γουέμπλεϊ, καθώς η μόνη αλλαγή ήταν ο Χατζηδιάκος που αντικατέστησε τον τιμωρημένο Κουλιεράκη. Πιο συγκεκριμένα ο Βλαχοδήμος ήταν κάτω από τα γκολπόστ, οι Ρότα, Χατζηδιάκος, Μαυροπάνος, Γιαννούλης τετράδα στην άμυνα, οι Σιώπης, Κουρμπέλης στον άξονα, οι Μασούρας, Τζόλης στα άκρα και ο Μπακασέτας πίσω από τον Παυλίδη.

Ο Σιώπης πήρε κεφαλιά από τον Φέργκιουσον, το μάτι των διεθνών μας «γυάλιζε»!

Σέντρα στο ματς και οι διεθνείς μας μπήκαν με το … πόδι στο γκάζι. Με εμφάνιση ανάλογη του Λονδίνου έβαλαν με το «καλημέρα» δύσκολα στους φιλοξενούμενους που ναι μεν απείλησαν πρώτοι με τον Φέργκιουσον μόλις στο 4’ ύστερα από ένα «γαλανόλευκο» λάθος, από εκεί και πέρα όμως περιορίστηκαν σε παθητικό ρόλο. Για να γίνει αντιληπτό το πάθος των παικτών μας αξίζει να σταθούμε σε μία λεπτομέρεια που όμως «μιλάει» από μόνη της. Στα πρώτα λεπτά λοιπόν ο Σιώπης πήρε κεφαλιά από τον ύψους 1.88 φορ Φέργκιουσον και όταν συμβαίνει αυτό, αποτυπώνεται το πώς «βλέπουν» τον αγώνα και ότι το μάτι τους… γυάλιζε.

Ρεσιτάλ χαμένων ευκαιριών, ο γκολκίπερ Κέλεχερ έκανε σωτήριες επεμβάσεις

Από εκείνο το σημείο και έπειτα στο γήπεδο υπήρχε μόνο μία ομάδα, η ελληνική, όμως… έπεσε πάνω (και) στον Κέλεχερ. Ο γκολκίπερ της Λίβερπουλ ήταν εκείνος που κράτησε «όρθια» την Εθνική του και προχώρησε σε τρεις μεγάλες επεμβάσεις, καθώς κατά χρονική απέκρουσε το κοντινό σουτ του Μασούρα στο 11’ που πήρε το «ριμπάουντ» μετά από άλλη ενέργεια του Παυλίδη η οποία κόντραρε, ύστερα εκείνο του Μπακασέτα στο 19’ που με «μαγικό» τρόπο… άδειασε την αντίπαλη άμυνα και μετέπειτα το κοντινό πλασέ του Γιαννούλη στο 29’. Την ίδια στιημή οι καλές στιγμές των Μπακασέτα (8’), Τζόλη (9’), Μασούρα (13’, 17’), Παυλίδη (25’) είτε κόντραραν είτε πέρασαν άουτ και η «γαλανόλευκη» ήταν εκείνη που όριζε το τέμπο. Διατηρούσε την κατοχή και το κυριότερο «έπνιγε» την αντίπαλό της (κυρίως μέχρι το 35’) καθώς έβγαζε ενέργεια και ανακτούσε συνεχώς την κατοχή. Στο 39’ οι τελικές ήταν 12-2 υπέρ της, το μεγαλύτερο μέρος μέχρι την ανάπαυλα κυλούσε στο επιθετικό μας τρίτο όπου και «βρισκόμασταν» αλλά το 0-0 παρέμεινε.

Ο Μπακασέτας με το «καλημέρα» στο δεύτερο μισό το 1-0

Το δεύτερο μισό ξεκίνησε σε ανάλογο τέμπο καθώς ο Κέλεχερ μπλόκαρε στο 47’ το σουτ του Μπακασέτα, αλλά αμέσως μετά (48’) ο «κάπτεν» πήρε τη «ρεβάνς». Η Εθνική μας αναπτύχθηκε όμορφα, ο Τζόλης έπαιξε για εκείνον που από τα όρια της μεγάλης περιοχής σούταρε ξανά, η μπάλα κόντραρε, άλλαξε ελαφρώς πορεία και κατέληξε στα αντίπαλα δίχτυα. Το 1-0 ήταν γεγονός και ο αρχηγός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος έβγαλε το μαύρο περιβραχιόνιο, το σήκωσε στον ουρανό και όλοι οι παίκτες μας το αφιέρωσαν στη μνήμη του αδικοχαμένου Μπάλντοκ. Το γήπεδο ήταν στο πόδι και η ανωτερότητα των διεθνών μας εξαργυρώθηκε σε γκολ.

Σωστή διαχείριση από τη «γαλανόλευκη» μέχρι το φινάλε, ο Μάνταλος το 2-0

Όλα πλέον για τη «γαλανόλευκη» ήταν πολύ πιο απλά, ενώ παράλληλα έβαλε στο… λεξιλόγιό της και τον όρο «διαχείριση». Βλέπετε προέρχονταν και από την υπερπροσπάθεια του Γουέμπλεϊ και παράλληλα μέχρι εκείνο το σημείο έπαιζε εκ νέου στα «κόκκινα». Η Ελλάδα πλέον πήγε σε σετ τέμπο, χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει πως έδωσε «δικαιώματα», πλην μίας κεφαλιάς του Τέιλορ στο 69’ όπου ο Βλαχοδήμος έβγαλε σε κόρνερ. Στο 71’-72’ με την είσοδο των Δουβίκα, Ζαφείρη «γύρισε» σε ένα πιο 4-3-3 με «φρέσκα» πόδια σε άξονα και κορυφή της επίθεσης, καθώς ο τελευταίος βρέθηκε κοντά στο «9άρι», ενώ είχε ήδη περάσει και ο Πέλκας στα «φτερά».

Η Εθνική μας κρατούσε με ευκολία τους αντιπάλους της μακριά από τα καρέ της όπου δέσποζαν οι Μαυροπάνος, Χατζηδιάκος και συνέχισε να κρατά την κατοχή, ψάχνοντας την κάθετη πάσα από τους Πέλκα, Ζαφείρη προς τον Δουβίκα. Ο Εμποσέλε που πέρασε ως αλλαγή για τους Ιρλανδούς στο 57’ θέλησε να πάρει πρωτοβουλίες από τα δεξιά αλλά ο Γιαννούλης είχε το «αντίδοτο», ενώ οι Σιώπης, Κουρμπέλης… απέτρεπαν κάθε σκέψη των αντιπάλων μας για ενδεχόμενη κάθετη ανάπτυξη. Στο 81’ ο Τσιμίκας πέρασε στο γήπεδο για να ντουμπλάρει τον Γιαννούλη στην πλευρά (μπακ-εξτρέμ αντίστοιχα), ενώ ο Μάνταλος βρέθηκε πίσω από τον Δουβίκα και ο Ζαφείρης στο «8» για να «σφίξει» περισσότερο ο άξονας. Μέχρι το φινάλε οι φιλοξενούμενοι αναλώθηκαν σε γεμίσματα που «καθάρισαν» εύκολα οι Ελληνες παίκτες και το 1-0 παρέμεινε ως το τέλος. Μάλιστα ο Πέλκας στις καθυστερήσεις «φλέρταρε» και με το 2-0 που δεν ήρθε από μέρος του αλλά από τον Μάνταλο δευτερόλεπτα λεπτά, καθώς εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Κέλεχερ και διαμόρφωσε το μετέπειτα τελικό αποτέλεσμα.

Ελλάδα (Γιοβάνοβιτς): Βλαχοδήμος, Ρότα, Μαυροπάνος, Χατζηδιάκος, Γιαννούλης, Κουρμπέλης (82′ Μάνταλος), Σιώπης, Μασούρας (65′ Πέλκας), Μπακασέτας (72′ Ζαφείρης), Τζόλης (82′ Τσιμίκας), Παυλίδης (72′ Δουβίκας)

Ιρλανδία (Χάλγκριμσον): Κέλεχερ, Μπράντι, Σκέιλς, Κόλινς, Ο’Σι, Νάιτ, Κάλεν, Σμόντικς, Ογκμπένε (57′ Εμποσέλε), Φέργκιουσον (57′ Τέιλορ), Πάροτ

Τα αποτελέσματα της 4ης αγωνιστικής (13/10):

Ελλάδα-Ιρλανδία 2-0
Φινλανδία-Αγγλία 1-3

Η βαθμολογία μετά την 3η αγωνιστική

1.Ελλάδα, 9-1 γκολ, 12 βαθμοί
2.Αγγλία, 8-3 γκολ, 9 βαθμοί
3.Ιρλανδία, 2-7 γκολ, 3 βαθμοί
4.Φινλανδία, 1-8 γκολ, 0 βαθμοί

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του ομίλου:

5η αγωνιστική (14/11)

Ελλάδα-Αγγλία
Ιρλανδία-Φινλανδία

6η αγωνιστική (17/11)

Αγγλία-Ιρλανδία
Φινλανδία-Ελλάδα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις