Ο Πατούλης εξήρε τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και των υγειονομικών φορέων για την υλοποίηση δράσεων πρόληψης και ενημέρωσης
Σημαντικό κενό πληροφόρησης παρατηρείται στις Ελληνίδες όσον αφορά τη γονιμότητα, με την επιστημονική κοινότητα και την πολιτεία να λαμβάνουν δράση για να καλύψουν αυτό το έλλειμμα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι μέχρι την ηλικία των 35 ετών έχει ήδη χαθεί το 95% του ωοθηκικού αποθέματός τους. Στην Ελλάδα, τα ποσοστά γεννήσεων είναι από τα χαμηλότερα παγκοσμίως, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών που αποκτούν το πρώτο τους παιδί είναι ιδιαίτερα υψηλός. Αυτό το ζήτημα αναδείχθηκε στο 19ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), όπου τονίστηκε η σημασία της ενημέρωσης και πρόληψης για τις γυναικείες γονιμότητες. Σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, όταν οι γυναίκες συνειδητοποιούν τη μείωση των επιπέδων της Αντιμυλλέριου Ορμόνης (AMH), το 83% αλλάζει τα αναπαραγωγικά τους σχέδια, με ένα σημαντικό ποσοστό να εξετάζει ακόμη και την κρυοσυντήρηση ωαρίων.
Η ελληνική κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις, έχει ανακοινώσει δωρεάν προληπτικό έλεγχο γονιμότητας για γυναίκες ηλικίας 30 έως 35 ετών. Η εξέταση AMH, ένας αποτελεσματικός βιοδείκτης για την εκτίμηση του ωοθηκικού αποθέματος, αποτελεί βασικό εργαλείο για τον οικογενειακό προγραμματισμό και τη λήψη ενημερωμένων αποφάσεων. Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και του ΕΔΔΥΠΠΥ, Γιώργος Πατούλης, τόνισε τη σημασία της ενημέρωσης των γυναικών, υπογραμμίζοντας ότι η σωστή πληροφόρηση για τη γονιμότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υπογεννητικότητας και στην ενίσχυση της προάσπισης της γυναικείας υγείας. Ο Πατούλης εξήρε τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και των υγειονομικών φορέων για την υλοποίηση δράσεων πρόληψης και ενημέρωσης.
Επέκταση του προγράμματος AMH
Το πρόγραμμα μέτρησης της AMH, που έχει ξεκινήσει πιλοτικά σε πέντε δήμους της Αττικής, έχει ήδη προσφέρει δωρεάν εξετάσεις σε πολλές γυναίκες, ενώ στο συνέδριο ανακοινώθηκε η επέκταση του προγράμματος και σε άλλους δήμους της χώρας. Οι ομιλητές τόνισαν ότι η μέτρηση της AMH προσφέρει στις γυναίκες τη δυνατότητα να πάρουν έγκαιρες αποφάσεις για τη γονιμότητά τους, είτε μέσω έγκαιρης εγκυμοσύνης είτε μέσω κρυοσυντήρησης ωαρίων. Η δράση αυτή αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενημέρωση του πληθυσμού για τα ζητήματα υπογονιμότητας, συμβάλλοντας στη μείωση της αρνητικής επίπτωσης που έχει η έλλειψη πληροφόρησης για την αναπαραγωγική υγεία.