Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς να πείθω τους άλλους: Η μοναδική λέξη που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι με υψηλό EQ
PLUS

Πώς να πείθω τους άλλους: Η μοναδική λέξη που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι με υψηλό EQ

Λιγότερο "εσύ" και περισσότερο "εμείς"

Κάποιοι άνθρωποι είναι εξαιρετικά πειστικοί και καταφέρνουν να επηρεάζουν θετικά τους γύρω τους σε διάφορες συνθήκες. Μερικοί μπορεί να το οφείλουν στην προσωπικότητα και το χάρισμά τους, όπως ο Στιβ Τζομπς. Οι περισσότεροι, ωστόσο, κερδίζουν την εμπιστοσύνη των άλλων μέσω δεδομένων, λογικής και επιχειρημάτων. Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) μπορούν να αντιληφθούν πιο εύκολα τους τρόπους με τους οποίους θα επιτύχουν το στόχο τους. Κι όταν αυτός είναι να επηρεάσουν τη γνώμη ή την απόφαση άλλων ανθρώπων, αναγνωρίζουν ότι λίγη βοήθεια από την επιστήμη είναι καλοδεχούμενη.

Σύμφωνα με μια σειρά μελετών που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Experimental Social Psychology, οι αντωνυμίες που χρησιμοποιείς επηρεάζουν τις αντιλήψεις για την δεκτικότητα, ειδικά όταν εσύ και ένας άλλος άνθρωπος διαφωνείτε ή τσακώνεστε. «Διαπιστώνουμε ότι σε αντιπαραθετικά πλαίσια, τα μηνύματα που περιέχουν αντωνυμίες δεύτερου προσώπου («εσύ») θεωρούνται λιγότερο δεκτικά από τα μηνύματα που περιέχουν αντωνυμίες πρώτου πληθυντικού προσώπου («εμείς»). Δείχνουμε ότι οι αντωνυμίες «εσύ» μεταδίδουν επιθετικότητα, κάτι που μειώνει την αντίληψη της δεκτικότητας. Επιπλέον, καταγράφουμε ότι η αντίληψη της δεκτικότητας επηρεάζει σημαντικά επακόλουθα, όπως η πειθώ, το ενδιαφέρον για μελλοντική αλληλεπίδραση, οι προθέσεις για μοιρασιά και η πιθανότητα λογοκρισίας».

Επομένως, μπορείς να αρχίσεις να χρησιμοποιείς λίγο το «εμείς» αντί για το «εσύ». Ωστόσο, το «εμείς» λειτουργεί όταν προσπαθείς να δείξεις πώς μια αλλαγή στη διαδικασία θα αυξήσει την παραγωγικότητα, αλλά δεν είναι κατάλληλο αν θέλεις, για παράδειγμα, να αλλάξεις βάρδια. Αν επηρεάζεσαι μόνο εσύ, το «εμείς» ακούγεται αφύσικο -ακόμα και χειριστικό. Επίσης, μπορείς απλά να βρεις τρόπους να αποφύγεις τη χρήση του «εσύ». Αντί να πεις «Κοίτα, δεν καταλαβαίνεις ξεκάθαρα», πες «Δεν εξηγώ καλά αυτό που θέλω να πω». Αντί να πεις «Χρειάζεται να ηρεμήσεις», πες «Νομίζω ότι το προσέγγισα λάθος. Άσε με να προσπαθήσω να το εξηγήσω διαφορετικά». Αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την κατάσταση και την προσπάθεια να την βελτιώσεις, δείχνεις ότι είσαι ανοιχτός και δεκτικός. Πρέπει, επίσης, να θυμάσαι ότι η χρήση του «εμείς» μπορεί να θεωρηθεί ως ένας συγκεκαλυμμένος τρόπος αποφυγής της ευθύνης. Αν έκανες ένα λάθος, δεν φταίξαμε «εμείς». «Εγώ έκανα το λάθος». Αν ξέχασες κάτι, δεν ξεχάσαμε «εμείς». «Εγώ ξέχασα».

Πότε είναι κατάλληλο το «εσύ»;

Όταν ο άλλος έχει κάνει κάτι καλά. Όταν ο άλλος έχει μια καλή ιδέα, μια καλή οπτική ή μια σωστή άποψη. Η έρευνα δείχνει ότι σε υποστηρικτικά πλαίσια, το «εσύ» γίνεται θετικά αποδεκτό. Άλλωστε, αν βοήθησες να αποκατασταθεί μια προβληματική σχέση με έναν πελάτη, τότε «εσύ» αξίζεις όλο το μπράβο. Αυτές οι ενέργειες θα σε βοηθήσουν να εξασφαλίσεις ότι η χρήση του «εμείς» δεν θα φαίνεται πατροναριστική ή χειριστική.

Όπως γράφει ο ερευνητής Τζάστιν Μπαρίσο στο Inc: «Όταν κατανοείς πώς τα συναισθήματα επηρεάζουν εσένα και τη διαδικασία σκέψης σου, μπορείς να αρχίσεις να μαθαίνεις πώς τα συναισθήματα των άλλων επηρεάζουν εκείνους. Όσο αναπτύσσεις την ικανότητα να βλέπεις τα πράγματα από την οπτική τους γωνία, θα αναπτύσσεις και την ικανότητα να επικοινωνείς με τρόπο που κατανοούν. Αυτές οι ικανότητες μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ποιότητας των αλληλεπιδράσεών σου με άλλους και να σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις ισχυρότερες σχέσεις». Την επόμενη φορά που έχεις μια διαφωνία με κάποιον δοκίμασε να αποφύγεις το «εσύ» αν είναι δυνατόν. Στη συνέχεια, βρες τρόπους να χρησιμοποιήσεις το «εμείς» κατάλληλα. Η έρευνα δείχνει ότι είναι πολύ πιο πιθανό να γίνεις πειστικός ή, τουλάχιστον, να βρεις συναίνεση, επειδή ο άλλος θα σε βλέπει ως πιο δεκτικό και ανοιχτό.

Jenny.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις