Εντυπωσιακές εικόνες από την έρημο Σαχάρα δείχνουν μεγάλες λίμνες να έχουν σχηματιστεί ανάμεσα σε αμμόλοφους. Οι εικόνες αυτές προκλήθηκαν μετά τις πλημμύρες που σάρωσαν πρόσφατα, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, ένα από τα πιο άνυδρα, άγονα μέρη στον πλανήτη. Αν και σημειώνονται βροχές στη Σαχάρα, συνήθως πέφτουν λίγα εκατοστά βροχής ετησίως και σπάνια στα τέλη του καλοκαιριού. Ωστόσο, τον περασμένο μήνα έβρεξε καταρρακτωδώς επί δύο 24ωρα σε περιοχές της ερήμου στο νοτιοανατολικό Μαρόκο, καθώς ένα χαμηλό βαρομετρικό σάρωσε τη βορειοδυτική Σαχάρα. Σύμφωνα με προκαταρκτικά δορυφορικά δεδομένα της NASA, έπεσαν 20 εκατοστά βροχής σε κάποιες περιοχές. Σε ένα χωριό περίπου 450 χλμ. νοτίως της πρωτεύουσας του Μαρόκου καταγράφηκε βροχόπτωση άνω των 10 εκατοστών σε διάστημα ενός 24ώρου. Επίσης, η λίμνη Ιρίκι, που παρέμενε στεγνή εδώ και μισό αιώνα, πλημμύρισε με νερά.
«Πάνε 30 με 50 χρόνια που είδαμε τόση βροχή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε στο Associated Press ο Χουσίν Γουαμπέμπ της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Μαρόκου, όπου οι πλημμύρες προκάλεσαν τον περασμένο μήνα τον θάνατο 18 ανθρώπων και καταστροφές σε δεξαμενές υδάτων.
Μετεωρολόγοι προβλέπουν παρόμοιες νεροποντές στο μέλλον στη Σαχάρα
Η Σαχάρα εκτείνεται σε δώδεκα χώρες της βόρειας, κεντρικής και δυτικής Αφρικής και με έκταση 9,4 εκατ. τ. χλμ. είναι η μεγαλύτερη έρημος στη Γη. Οι συχνές ξηρασίες προκαλούν μεγάλα προβλήματα σε πολλές από τις χώρες αυτές τα τελευταία χρόνια, καθώς αυξάνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με επιστήμονες να προειδοποιούν ότι παρόμοιες νεροποντές μπορεί να συμβούν ξανά στη Σαχάρα. Η Αντρέα Σελέστ Σάουλιο, γενική γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, υπογράμμισε προ ημερών ότι οι υδρολογικοί κύκλοι ανά την υφήλιο αλλάζουν με αυξανόμενη συχνότητα. «Ως αποτέλεσμα της ανόδου της θερμοκρασίας ο υδρολογικός κύκλος έχει επιταχυνθεί. Έχει γίνει, επίσης, πιο ασταθής και απρόβλεπτος και αντιμετωπίζουμε αυξανόμενα προβλήματα είτε λόγω υπερβολικού είτε λόγω πολύ λίγου νερού», σημείωσε.