Να θεσπιστεί ανώτατο όριο για τα φιλοδωρήματα που δεν θα υπόκεινται σε κρατήσεις (Εφορία κ.λπ) προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, το ανώτατο όριο για τα φιλοδωρήματα δεν θα ξεπερνά τα 300 ευρώ τον μήνα ή τις 3.600 ευρώ ετησίως.
Η σχετική διάταξη θα προβλέπει ότι:
Τα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι μισθωτοί εργαζόμενοι σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές, μέχρι τα 300 ευρώ τον μήνα
Το απαλλασσόμενο από κρατήσεις ποσό δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 30% του ονομαστικού μισθού.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι τακτικές αποδοχές του εργαζόμενου έχουν μειωθεί με παράλληλη αύξηση των πρόσθετων αποδοχών του (δηλαδή των φιλοδωρημάτων), ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει εισφορά ίση με το 22% της μείωσης των τακτικών αποδοχών.
Το ζήτημα προέκυψε μετά και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS καθώς η ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αποκάλυψε ότι φιλοδωρήματα εκατομμυρίων ευρώ πέρασαν μέσω POS και έπρεπε να φορολογηθούν όπως και το εισόδημα.
Η νομοθεσία προβλέπει ότι οι τα ποσά που καταβάλλονται προαιρετικά στον εργαζόμενο από τους πελάτες ως φιλοδώρημα αποτελούν μέρος του μισθού και υπόκεινται σε κρατήσεις.
Η νέα ρύθμιση που προωθεί το οικονομικό επιτελείο κρίνεται ως ισορροπημένη, καθώς το όριο των 300 ευρώ το μήνα ευνοεί μεν τους εργαζόμενους στην εστίαση, χωρίς να αδικεί τους υπόλοιπους εργαζόμενους αφού δεν απαλλάσσει από φόρους και εισφορές όσους αποκομίζουν μεγάλα ποσά. Ένα μεγαλύτερο αφορολόγητο ποσό θα ήταν άδικο για άλλους εργαζόμενους που εργάζονται σε άλλες επιχειρήσεις και δεν λαμβάνουν φιλοδωρήματα ή λαμβάνουν “μπόνους” για τα οποία φορολογούνται κανονικά.