Δήμος Φυλής: Ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που συμμετέχει στην Πρωτοβουλία σύναψης Συνθήκης για τα Ορυκτά Καύσιμα

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήμος Φυλής: Ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που συμμετέχει στην Πρωτοβουλία σύναψης Συνθήκης για τα Ορυκτά Καύσιμα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κίρκη Σιάτη

Ο Δήμος Φυλής είναι ο πρώτος Δήμος της χώρας, που συμμετέχει στην παγκόσμια πρωτοβουλία για τη σύναψη νέας Διεθνούς Συμφωνίας για τον έλεγχο των ορυκτών καυσίμων

16.10.2024 | 10:21

Μια ομάδα 13 χωρών έχουν ήδη ενταχθεί στην πρωτοβουλία, επιδιώκοντας μια διαπραγματευτική εντολή για μια νέα Συνθήκη για τα ορυκτά καύσιμα. Η προτεινόμενη συνθήκη θα συμπληρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού, παρέχοντας τον παγκόσμιο οδικό χάρτη που απαιτείται, ένα συγκεκριμένο, νομικά δεσμευτικό σχέδιο, για να σταματήσει η επέκταση των νέων έργων εξόρυξης ορυκτών καυσίμων, να προχωρήσει η σταδιακή κατάργηση της υπάρχουσας παραγωγής τους, προάγοντας την επιβεβλημένη παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα προς τις καθαρές ενεργειακές λύσεις. Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο είναι βασισμένο στο να συνάδει με τις πολιτικές που δείχνουν τα επιστημονικά δεδομένα ότι απαιτούνται για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από ένα αυξανόμενο παγκόσμιο δίκτυο, καθώς πέρα από τη στήριξη που έχει λάβει μέχρι στιγμής από 13 κράτη, υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την πρωτοβουλία έχουν υποστηρίξει επίσης πάνω από 100 πόλεις και υποεθνικές κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο, όπως το Παρίσι, οι Βρυξέλλες, το Λος Άντζελες, το Λονδίνο, η Ρώμη, το Άμστερνταμ, η Κοπεγχάγη, η Βαρκελώνη, η Γενεύη, το Σίδνεϊ, το Τορόντο και πρόσφατα ο Δήμος Φυλής, η Πολιτεία της Καλιφόρνια, πάνω από 300 οργανισμοί υγείας και πάνω από 2.700 οργανισμοί και θεσμοί. Ο Δήμος Φυλής είναι ο πρώτος και μοναδικός φορέας της χώρας μας, που συμμετέχει στην πρωτοβουλία αυτή, την οποία παράλληλα στηρίζουν προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, θεσμικοί παράγοντες, πολιτικοί, πάνω από 700 εκλεγμένοι αξιωματούχοι από 85 χώρες, ακτιβιστές, ερευνητές, πάνω από 3.000 επιστήμονες και ακαδημαϊκοί, όπως και 101 νομπελίστες.

Ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, ο οποίος είναι και Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα στην Ελλάδα, δήλωσε σχετικά:

«Συμμετέχουμε σε αυτή την παγκόσμια πρωτοβουλία, γιατί πιστεύουμε στην αναγκαιότητα αυτής της νέας συμφωνίας, για τη σωτηρία της παγκόσμιας κοινότητας. Ο Δήμος Φυλής, που είναι πάντα ευαισθητοποιημένος για τα θέματα του περιβάλλοντος, αλλά και της κλιματικής αλλαγής, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, συμμετέχει σε αυτή την πρωτοβουλία και πιστεύει ότι αυτή η νέα Συμφωνία είναι καθοριστικής σημασίας, μπορώντας να αποτελέσει την προοπτική για την επίλυση του προβλήματος. Γι’ αυτό από το Δήμο Φυλής καλούμε και την κυβέρνηση και τους άλλους Δήμους της χώρας, αλλά και την Κοινωνία των Πολιτών να συστρατευτούν στη στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας, για μια νέα συμφωνία αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής». Η προτεινόμενη συνθήκη βασίζεται πάνω σε τρεις πυλώνες, στη μη επέκταση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων με νέα έργα, στη σταδιακή κατάργηση της υπάρχουσας παραγωγής και στη δίκαιη μετάβαση. Η νέα αυτή συνθήκη αποτελεί έναν έμπρακτο και ρεαλιστικό δρόμο για να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα την υπαρξιακή απειλή της κλιματικής αλλαγής και εναπόκειται στην ευθύνη των κρατών, των δήμων, των φορέων και των κοινωνιών του κόσμου για να την υλοποιήσουν.

Exit mobile version