Ισραηλινός βομβαρδισμός στη Βηρυτό σε υπόγεια αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ

ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινός βομβαρδισμός στη Βηρυτό σε υπόγεια αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Η επίθεση ήρθε σε συνέχεια της εκτόξευσης πυραύλων από τη Χεζμπολάχ σε ισραηλινούς στόχους.

16.10.2024 | 09:11

Οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν σήμερα το πρωί τα νότια προάστια της Βηρυτού, με τους αυτόπτες μάρτυρες να αναφέρουν στο Reuters ότι άκουσαν μία έκρηξη και είδαν μία στήλη καπνού. Ο βομβαρδισμός ήρθε σε συνέχεια ειδοποίησης των Ισραηλινών προς τους διαμένοντες ενός κτιρίου της περιοχής, να το εγκαταλείψουν. «Βρίσκεστε κοντά σε εγκαταστάσεις και συμφέροντα που ανήκουν στη Χεζμπολάχ και οι IDF θα κινηθούν εναντίον τους στο εγγύς μέλλον», έγραψε ο εκπρόσωπος των IDF. «Για την ασφάλειά σας και την ασφάλεια των μελών της οικογένειάς σας, πρέπει να εκκενώσετε αυτό το κτίριο». Λίγο αργότερα, ο ισραηλινός στρατός ενημέρωσε ότι αεροσκάφη του έπληξαν υπόγεια αποθήκη στρατηγικών όπλων της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ στο προπύργιο της στη Βηρυτό, τη Ντάχιε.

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε παράλληλα επιδρομές στη νότια Βηρυτό την Τετάρτη, αφού ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε την ιδέα για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο. Ο όρκος του Νετανιάχου να συνεχίσει να πολεμά τη Χεζμπολάχ ήρθε καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν τις πιέσεις για τη διεξαγωγή των πολέμων του Ισραήλ στο Λίβανο και τη Γάζα, επικρίνοντας τον πρόσφατο βομβαρδισμό της Βηρυτού και απαιτώντας να φτάσει περισσότερη βοήθεια στα παλαιστινιακά εδάφη.

 

Επίθεση της Χεζμπολάχ με 50 ρουκέτες

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι αργά το βράδυ της Τρίτης η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 50 ρουκέτες εναντίον του βόρειου Ισραήλ. «Πολλά βλήματα αναχαιτίστηκαν» και άλλα έπεσαν σε παραμεθόριες περιοχές, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί, σύμφωνα με την ενημέρωση. Από την πλευρά του, το φιλοϊρανικό κίνημα του Λιβάνου ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, υπογραμμίζοντας πως εκτόξευσε «ομοβροντία ρουκετών» εναντίον της ισραηλινής πόλης Σάφεντ.

 

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν από ισραηλινά πλήγματα τη νύχτα της Τρίτης στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, σύμφωνα με το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας. Εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera δείχνουν κατεστραμμένα κτίρια και αυτοκίνητα στην πόλη Κάνα, περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τύρου. Ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπεί τον Λίβανο από τις 23 Σεπτεμβρίου, κλιμακώνοντας τις επιχειρήσεις του εναντίον της Χεζμπολάχ. Από την 8η Οκτωβρίου 2023, ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας των ισραηλινών πληγμάτων στον Λίβανο ανέρχεται σε 2.350 και των τραυματιών σε 10.906, σύμφωνα με απολογισμό του λιβανέζικου υπουργείου Υγείας.

Πού θα επικεντρωθεί η επίθεση του Ισραήλ

Ακόμη και αν αποφύγει τους χώρους πυρηνικού εξοπλισμού και πετρελαίου του Ιράν, το Ισραήλ θα μπορούσε να πλήξει ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικών στόχων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται εκτοξευτές πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, χώροι αποθήκευσης πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, εργοστάσια πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς και στρατιωτικές βάσεις και μεγάλα κυβερνητικά κτίρια, σύμφωνα με δύο ισραηλινούς αξιωματούχους που έχουν ενημερωθεί για τη διαδικασία σχεδιασμού και μίλησαν στους New York Times. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε επίσης να πλήξει εργαστήρια πυρηνικής έρευνας, ακόμη και αν αποφύγει τις υπόγειες εγκαταστάσεις πυρηνικού εμπλουτισμού του Ιράν. Ο κ. Νετανιάχου συναντήθηκε με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας σε μια βάση πληροφοριών την Κυριακή για να συζητήσουν το σχέδιο και η κυβέρνησή του δεν έχει ακόμη συμφωνήσει σε μια συγκεκριμένη προσέγγιση, είπαν οι δύο ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι ορισμένοι Ισραηλινοί ηγέτες θέλουν να μειώσουν τις εντάσεις με το Ιράν για να επιτευχθεί εκεχειρία στο Λίβανο, όπου ο ισραηλινός στρατός έχει ξεκινήσει μια αεροπορική και χερσαία εκστρατεία με στόχο τη Χεζμπολάχ, την υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανέζικη πολιτοφυλακή. Άλλοι ισραηλινοί ηγέτες αισθάνονται ότι έχουν μια σπάνια ευκαιρία να καταστρέψουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον και πιστεύουν ότι η τροφοδότηση μιας μεγαλύτερης αντιπαράθεσης με το Ιράν θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός προσχήματος για ένα τέτοιο χτύπημα κατά τη διάρκεια μελλοντικών γύρων σύγκρουσης, τόνισαν οι αξιωματούχοι.

Exit mobile version