Γ. Αυτιάς σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Πάρτε τώρα απόφαση για φτηνό ρεύμα»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Αυτιάς σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Πάρτε τώρα απόφαση για φτηνό ρεύμα»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Με σαφή τρόπο ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Αυτιάς, θέτει στην Κομισιόν το θέμα των αδικαιολόγητα υψηλών τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

16.10.2024 | 15:19

Ειδικότερα, ο κ. Αυτιάς επισημαίνει, ότι το μοντέλο τιμολόγησης που αποφάσισαν στο χρηματιστήριο ενέργειας, προκαλεί απορία και αγανάκτηση σε κάθε Έλληνα, ο οποίος διαπιστώνει ότι λαμβάνονται αποφάσεις για την τιμή του ρεύματος χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, λόγω αδυναμιών στις διασυνδέσεις σε χώρες με τις οποίες δεν συνορεύει η Ελλάδα.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Η Ελλάδα και οι χώρες Νοτιοανατολικής Ευρώπης πληρώνουν ακριβότερα το ρεύμα, σε σύγκριση με τις χώρες της Ε.Ε. Το περασμένο καλοκαίρι, παρά τη μη αύξηση του κόστους παραγωγής, οι τιμές στην Ελλάδα τις βράδυνες ώρες έφτασαν έως και τα 900 ευρώ επί 25 ημέρες. Γεγονός ακατανόητο για τον Έλληνα πολίτη, που αισθάνεται απορία και αγανάκτηση καθώς διαπιστώνει ότι λαμβάνονται αποφάσεις για την τιμή του ρεύματος χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, λόγω αδυναμιών στις διασυνδέσεις σε χώρες με τις οποίες δεν συνορεύει η Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισήμανε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προ μηνών με επιστολή του, «την ανάγκη να παρέμβετε ώστε να ομαλοποιηθούν οι απαράδεκτα υψηλές τιμές ενέργειας».

Διεθνείς εκτιμητές τονίζουν, ότι «οι υψηλές τιμές είναι απόδειξη αδυναμιών του μοντέλου που εφαρμόζει η Ευρώπη και δεν μπορεί πλέον να λειτουργεί με αυτό τον τρόπο, καθώς δημιουργείται τεράστιο κόστος για τους καταναλωτές που ενόψει των αναγκών του χειμώνα θα μεγιστοποιηθεί.

Με βάση αυτά τα δεδομένα ερωτάτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  1. Θα παρέμβετε αποφασιστικά ώστε να λήξει το πρόβλημα των απαράδεκτα υψηλών τιμών;
  2. ⁠Θα παρέμβετε ώστε οι υπάρχουσες διασυνδέσεις μεταξύ των χωρών να μην αυξάνουν την τιμή του ρεύματος;
  3. Θα χρηματοδοτήσετε άμεσα τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, ώστε να λυθεί το πρόβλημα γρηγορότερα;
Exit mobile version