ΚΕΔΕ: Η Εθνική Αντιπροσωπεία της Ελλάδας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης
Στα πλαίσια της 47ης Ολομέλειας του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 14-17 Οκτωβρίου, η Εθνική Αντιπροσωπεία της Ελλάδας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Θοδωρή Ρουσόπουλο στο Στρασβούργο της Γαλλίας, όπου βρίσκεται η έδρα των δύο θεσμικών οργάνων. Την ελληνική αντιπροσωπεία που απαρτίζονταν από τους συμμετέχοντες εκπροσώπους της ΚΕΔΕ στο Συμβούλιο της Ευρώπης Κωνσταντίνο Κουκά, π. Δήμαρχο και μέλος Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου (επικεφαλής), Τίνα Καφατσάκη, Δήμαρχο Ζωγράφου, την Μερόπη Υδραίου, π. Δήμαρχο – μέλος Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας, πλαισίωσαν ο εκπρόσωπος νεολαίας 2024 στο Κογκρέσο για την Ελλάδα Παναγιώτης Μουμτσάκης και η γραμματέας της αντιπροσωπείας Δέσποινα Χαμακιώτη. Ο κ. Ρουσόπουλος υποδέχτηκε τους Έλληνες αυτοδιοικητικούς με χαρά και διάθεση συνεργασίας, ενώ η συζήτηση αναπτύχθηκε πάνω σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος με εκατέρωθεν προτάσεις για την αποτελεσματικότερη παρουσία της εθνικής αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο αλλά και αμφίδρομη ενημέρωση με στόχο τη διασύνδεση των δυο οργάνων.
Έμφαση δόθηκε σε θέματα συνεργασίας των δύο θεσμών και στην όσο το δυνατόν ευρύτερη, δυναμικότερη και ουσιαστικότερη συμμετοχή των μελών των εθνικών αντιπροσωπειών στα όργανα του διεθνούς οργανισμού. Επιπλέον, όπως ανέφερε ο πρόεδρος ΚΣ του ΣτΕ, η παρουσία και εμπλοκή των μελών των εθνικών αντιπροσωπειών στη λειτουργία του Οργανισμού, είναι απαραίτητη για το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα της ελληνικής παρουσίας. Ο κύριος Ρουσόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξης της Ολομέλειας του Κογκρέσου και απάντησε σε ερωτήσεις μελών. Βασικός ρόλος του Κογκρέσου σε συνέργεια με την Επιτροπή των Υπουργών και το Κοινοβούλιο του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι η εφαρμογή των αρχών και των διατάξεων του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η προώθηση αποτελεσματικών δομών τοπικής και περιφερειακής διακυβέρνησης σε όλα τα κράτη μέλη, η εξέταση της τοπικής και περιφερειακής δημοκρατίας στα μέλη, ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, η ανάπτυξη κινήτρων για την αποτελεσματική συμμετοχή των πολιτών στην τοπική και περιφερειακή δημοκρατία. Είναι επίσης υπεύθυνο όργανο για την επιτήρηση των τοπικών και περιφερειακών εκλογών.