73χρονος φύτεψε μόνος του 40.000 δέντρα σε εγκαταλελειμμένη έκταση

ΚΟΣΜΟΣ

73χρονος φύτεψε μόνος του 40.000 δέντρα σε εγκαταλελειμμένη έκταση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Η τεράστια αλλαγή

19.10.2024 | 14:03

Ένας συνταξιούχος Βραζιλιάνος επιχειρηματίας ονόματι Helio da Silva, φύτεψε 40.000 δέντρα κατά μήκος μιας έκτασης εγκαταλελειμμένης γης στο Σάο Πάολο σε διάστημα 20 ετών, μετατρέποντάς την σε ένα καταπράσινο πάρκο. Η έκταση μήκους 3,2 χιλιομέτρων και πλάτους 100 μέτρων είναι τώρα μια όμορφη αστική ζούγκλα, γνωστή ως Tiquatira Linear Park, με τον ποταμό Tiquatira να περνάει ανάμεσα σε δύο πολυσύχναστες λεωφόρους. Οι άλλοτε παραμελημένες όχθες του ποταμού αποτελούσαν στέκι για τους χρήστες ναρκωτικών, αλλά τώρα τρέχουν δίπλα σε χιλιάδες ανθισμένα δέντρα που αποτελούνται από 160 είδη. O Helio, πρώην στέλεχος της βιομηχανίας τροφίμων, άρχισε να μεταμορφώνει τη γη το 2003, αφού περπάτησε με τη σύζυγό του, τη Leda, σε μια «εγκαταλελειμμένη, υποβαθμισμένη, βρώμικη περιοχή», όπως λέει, και αποφάσισε ότι μια αλλαγή ήταν απαραίτητη.

Άρχισε να φυτεύει τα δέντρα χωρίς άδεια από τις αρχές και με δικά του χρήματα – ξοδεύοντας μετρητά για μοσχεύματα φυτών που στη συνέχεια ανέθρεψε σε πανύψηλα δέντρα. Ο 73χρονος Helio εκτιμά ότι ξόδεψε περίπου 7.000 δολάρια ετησίως για το πάρκο. Οι αξιωματούχοι του Σάο Πάολο, της πολυπληθέστερης πόλης της Βραζιλίας, αναγνώρισαν τελικά το έργο του Helio και χαρακτήρισαν τη γη ως το πρώτο επίσημο γραμμικό πάρκο της πόλης το 2008. Έκτοτε οι αρχές εγκατέστησαν παιδική χαρά, γήπεδο ποδοσφαίρου, παγκάκια, αμφιθέατρο, ποδηλατόδρομους, τουαλέτες και όργανα γυμναστικής. Περίπου 45 είδη πουλιών έχουν καταγραφεί να φτερουγίζουν μέσα από την κομοστέγη των δέντρων – εν μέρει χάρη στην επιλογή του Helio να κάνει ένα στα 12 δέντρα καρποφόρο. Το πάρκο συμβάλλει επίσης στην πρόληψη της διάβρωσης των όχθων του ποταμού, μειώνει τη θερμοκρασία του τσιμεντένιου αστικού κέντρου του Σάο Πάολο και βελτιώνει την ποιότητα του αέρα.

Ο αυτοαποκαλούμενος «δενδροφυτευτής» – όπως αναφέρουν οι επαγγελματικές κάρτες του Helio – μετακόμισε στο Σάο Πάολο από το Promissao, μια πόλη 400 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης. Υποστηρίζει ότι τον αποκάλεσαν «τρελό» όταν άρχισε να φυτεύει τα δέντρα, αναφέρει το AFP, αλλά συνέχισε το έργο του προκειμένου να αφήσει πίσω του μια «κληρονομιά» στην πόλη που τον υιοθέτησε, η οποία, όπως λέει, τον «καλωσόρισε». Ο συνταξιούχος Helio περνάει τώρα τις μέρες του ελέγχοντας τα δέντρα – κλαδεύοντας, κομποστοποιώντας, ακόμη και μιλώντας σε αυτά. Δεν αποτελεί έκπληξη η ανακάλυψη ότι το επώνυμο του ενθουσιώδους φυσιοδίφη – «da Silva» – σημαίνει «του δάσους» στα πορτογαλικά. Ο ανεπίσημος φύλακας του πάρκου σκοπεύει να φυτέψει 50.000 δέντρα μέχρι να τελειώσει με την ανθούσα όαση στο κέντρο της πόλης.

Exit mobile version