Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

19

Οκτωβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πενθήμερη εργασία Amazon: Όσοι δεν συμφωνούν μπορούν να φύγουν, λέει CEO της εταιρείας
ΚΟΣΜΟΣ

Πενθήμερη εργασία Amazon: Όσοι δεν συμφωνούν μπορούν να φύγουν, λέει CEO της εταιρείας

Πενθήμερη εργασία Amazon: Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάλληλοι που δεν είχαν συμμορφωθεί με την υπάρχουσα πολιτική των τριών ημερών ενημερώθηκαν ότι «παραιτούνται εθελοντικά» και αποκλείστηκαν από τα συστήματα της εταιρείας

Σε μια ανοιχτή συνάντηση της Amazon Web Services (AWS) την Πέμπτη, ο διευθύνων σύμβουλος της μονάδας, Ματ Γκάρμαν, υπερασπίστηκε την αμφιλεγόμενη απόφαση της εταιρείας να επιβάλει εργασία στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα, μια αλλαγή που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γκάρμαν τόνισε πως οι εργαζόμενοι που δεν συμφωνούν με την πολιτική μπορούν να επιλέξουν να αποχωρήσουν από την Amazon. Ο Γκάρμαν ανέφερε ότι εννέα στους δέκα εργαζόμενους με τους οποίους μίλησε υποστηρίζουν την πολιτική επιστροφής στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα. Σε δηλώσεις του, είπε: «Αν υπάρχουν άνθρωποι που απλώς δεν μπορούν να εργαστούν καλά σε αυτό το περιβάλλον και δεν το επιθυμούν, αυτό είναι εντάξει, υπάρχουν άλλες εταιρείες». Υπογράμμισε ότι δεν το λέει με κακή πρόθεση, προσθέτοντας: «Θέλουμε να βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον όπου συνεργαζόμαστε και καινοτομούμε μαζί».

Η νέα πολιτική της Amazon έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια σε πολλούς υπαλλήλους της εταιρείας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η καθημερινή μετακίνηση σπαταλά πολύτιμο χρόνο και ότι τα οφέλη της φυσικής παρουσίας στο γραφείο δεν τεκμηριώνονται επαρκώς από ανεξάρτητες έρευνες. Μέχρι στιγμής, η εταιρεία εφαρμόζει μια πολιτική τριών ημερών εργασίας στο γραφείο, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος Άντι Τζάσι ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι η Amazon θα περάσει σε πενθήμερη εργασία στο γραφείο για να «εφεύρει, να συνεργαστεί και να παραμείνει συνδεδεμένη». Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάλληλοι που δεν είχαν συμμορφωθεί με την υπάρχουσα πολιτική των τριών ημερών ενημερώθηκαν ότι «παραιτούνται εθελοντικά» και αποκλείστηκαν από τα συστήματα της εταιρείας. Η Amazon, ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιωτικός εργοδότης στον κόσμο μετά τη Walmart, ακολουθεί πιο αυστηρή στάση στο θέμα της επιστροφής στο γραφείο από άλλες μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες όπως η Google, η Meta και η Microsoft, οι οποίες εφαρμόζουν πολιτικές δύο ή τριών ημερών παρουσίας στο γραφείο.

«Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος με αυτή την αλλαγή», δήλωσε ο Γκάρμαν, παραδεχόμενος ότι γνωρίζει πως δεν συμφωνούν όλοι με την απόφαση. Ωστόσο, υποστήριξε ότι με την τρέχουσα πολιτική των τριών ημερών «δεν καταφέρνουμε να συνεργαστούμε πραγματικά και να μάθουμε ο ένας από τον άλλον» καθώς οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο γραφείο διαφορετικές ημέρες. Ο Γκάρμαν τόνισε επίσης ότι οι ηγετικές αρχές της εταιρείας, που καθοδηγούν τον τρόπο λειτουργίας της, είναι δύσκολο να εφαρμοστούν σωστά με μόλις τρεις ημέρες παρουσίας στο γραφείο. Για παράδειγμα, η αρχή «διαφωνούμε και δεσμευόμαστε», που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να εκφράσουν αντιρρήσεις αλλά στη συνέχεια πρέπει να προχωρούν στα έργα όπως έχουν σχεδιαστεί, είναι δύσκολο να επιτευχθεί μέσω της απομακρυσμένης εργασίας. «Δεν ξέρω αν έχετε προσπαθήσει να διαφωνήσετε μέσω μιας κλήσης στο Chime, αλλά είναι πολύ δύσκολο», σχολίασε χαρακτηριστικά.

a very tall building next to a very tall building
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις