Κέντρο και δεξιά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κέντρο και δεξιά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Ντσούνος

Στη ΝΔ εκτιμούν ότι οι κυβερνητικές κινήσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας θα φέρουν προ των ευθυνών τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που θα πρέπει να πάρουν σαφή θέση για την επίλυσή τους

20.10.2024 | 21:20

Τη συσπείρωση των κεντρώων ψηφοφόρων της, αλλά και όσων ανήκουν στα «δεξιά» της θα επιχειρήσει το επόμενο χρονικό διάστημα η ΝΔ σε μια προσπάθεια να επαναφέρει τα δημοσκοπικά της ποσοστά σε επίπεδα αυτοδυναμίας. Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις η ΝΔ εμφανίζεται πανίσχυρη σε σχέση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, διατηρώντας μια πολύ μεγάλη διαφορά τόσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Ωστόσο αυτό δεν αρκεί στους επιτελείς της λεωφόρου Πειραιώς, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ΝΔ, όπως φάνηκε και στο εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, υπολείπεται αρκετών μονάδων από την αυτοδυναμία του 41 τοις εκατό, που είχε συγκεντρώσει στις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Το ίδιο επιτελείο της λεωφόρου Πειραιώς γνωρίζει επίσης ότι οι διαρροές ψηφοφόρων οφείλονται στα κόμματα που βρίσκονται στα «δεξιά» της ΝΔ, τα οποία έχουν ενισχύσει σημαντικά τα ποσοστά τους στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όσο και στον χώρο του κέντρου, όπου η ολοκλήρωση των διαδικασιών εκλογής αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ ίσως οδηγήσει κάποιους «κεντρώους» στο να το επιλέξουν εγκαταλείποντας το κυβερνών κόμμα.

Διμέτωπη στρατηγική

Η στρατηγική της ΝΔ θα εξελιχθεί σε δυο μέτωπα, αυτό του κέντρου και αυτό της δεξιάς. Στην πρώτη περίπτωση η ΝΔ κινούμενη θεσμικά θα προκαλέσει το ΠΑΣΟΚ σε ζητήματα όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος με αιχμή και το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, η επιστολική ψήφος στις εθνικές εκλογές αλλά και θέματα που αφορούν στην οικονομία, όπως για παράδειγμα η μείωση της φορολογίας και οι πρωτοβουλίες για την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών. Στόχος να πιέσει το ΠΑΣΟΚ να συναινέσει, στερώντας του με αυτόν τον τρόπο να αποκτήσει ισχυρή αντιπολιτευτική ρητορική. Σε αυτήν την τακτική θα ενταχθούν και οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών, όπως η ακρίβεια και η ασφάλεια.

Η δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ

Στη ΝΔ εκτιμούν ότι οι κυβερνητικές κινήσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας θα φέρουν προ των ευθυνών τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που θα πρέπει να πάρουν σαφή θέση για την επίλυσή τους. Ιδιαίτερη σημασία έχει για την ΝΔ στην παρούσα φάση η κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην δεξαμενή των ψηφοφόρων του υπάρχει ένα «κεντρώο» κομμάτι, που είναι σαφώς δυσαρεστημένο από την εσωστρέφεια που ταλανίζει επί μακρόν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επομένως ενδέχεται να στραφεί σε μια άλλη πολιτική επιλογή. Για να κερδίσει αυτούς τους πολίτες η ΝΔ επιστρατεύει το χαρτί της σταθερότητας, κυρίως στην οικονομία και την ανάπτυξη.

Το δεξιό ακροατήριο

Στο δεύτερο μέτωπο, αυτό του «δεξιού» ακροατηρίου, η ΝΔ θα ενισχύσει την ρητορική που αναφέρει ότι τα κόμματα στα δεξιά της προσπαθούν με ανακρίβειες και ψέματα να ανακαλύψουν σκιές τόσο στις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία, όσο και στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Τα στελέχη της ΝΔ θα συνεχίσουν να κάνουν λόγο για μορφώματα που δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες του κόμματος, ενώ θα επιμείνουν ότι οι απόψεις τους συμβαδίζουν πολλές φορές με τις απόψεις ακροδεξιών κομμάτων και σχηματισμών που έχουν αναπτυχθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στόχος εδώ είναι η αφύπνιση των δεξιών ψηφοφόρων, που μπορεί να διαφωνούν με κάποιες κυβερνητικές επιλογές, αλλά απορρίπτουν οποιαδήποτε ακροδεξιά πολιτική. Στη ΝΔ εκτιμούν ότι με αυτές τις κινήσεις οι πολίτες θα κατανοήσουν για μια ακόμη φορά ότι ο μοναδικός ισχυρός και σταθερός πυλώνας στην χώρα είναι η ΝΔ και έτσι δεν θα επιλέξουν την αβεβαιότητα που επικρατεί αυτήν την στιγμή σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ούτε και τις ακραίες απόψεις που εκφράζουν τα κόμματα στα «δεξιά» της.

Exit mobile version