Χρυσοχοΐδης: Δεσμευόμαστε ότι θα υπηρετήσουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα την ασφάλεια όλων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Δεσμευόμαστε ότι θα υπηρετήσουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα την ασφάλεια όλων

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Χρυσοχοΐδης: Έχουμε την τύχη να έχουμε ένα σχήμα που λειτουργεί υποδειγματικά, όλα αυτά τα χρόνια

21.10.2024 | 09:31

Το παρών στην επίσημη τελετή εορτασμού της «Ημέρας της Ελληνικής Αστυνομίας» και του Προστάτη του Σώματος Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και σε αυτή παρέστη σύσσωμη η πολιτική και η φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ, υπουργοί, υφυπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, βουλευτές, Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και στελέχη αυτών, Πρέσβεις και εκπρόσωποι Διπλωματικών Αρχών στη χώρα μας, καθώς και Αστυνομικοί Σύνδεσμοι ξένων χωρών και εκπρόσωποι δικαστικών Αρχών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ιδρυμάτων, Οργανώσεων και Φορέων.

Ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Δημήτρης Μάλλιος, ανέγνωσε την Ημερήσια Διαταγή, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων: «Σήμερα είναι η Ημέρα της Ελληνικής Αστυνομίας. Ημέρα που επέλεξε η Πολιτεία να την ταυτίσει με την καθολική αποδοχή και εκτίμηση της κοινωνίας προς τον Οργανισμό μας και το προσωπικό του. Είναι ημέρα τιμητικής αναγνώρισης για τη σημαντική εθνική και κοινωνική προσφορά του Σώματος. Στέκομαι λοιπόν ενώπιον σας, με ιδιαίτερη τιμή για να γιορτάσουμε μαζί την ημέρα αυτή, που ταυτόχρονα αποτελεί ορόσημο για την Ελληνική Αστυνομία. Γιορτάζουμε με υπερηφάνεια τα 40 χρόνια λειτουργίας της σε ενιαίο Σώμα. 40 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς στην Πατρίδα και το κοινωνικό σύνολο. Σήμερα αναλογιζόμαστε με σεβασμό το παρελθόν και ατενίζουμε με αισιοδοξία και όραμα το μέλλον.

Στη συνέχεια ο κ. Μάλλιος έκανε μια ιστορική αναδρομή σημειώνοντας ότι το 1984 συνενώθηκαν η Ελληνική Χωροφυλακή και η Αστυνομία Πόλεων, τονίζοντας ότι «… με την ένωση αυτή να αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη μιας ισχυρής και σύγχρονης Ελληνικής Αστυνομίας, ικανής να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου κόσμου.» Ακολούθως ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετώπισε η Αστυνομία τα τελευταία χρόνια αναφέροντας ενδεικτικά την πρωτόγνωρη μεταναστευτική κρίση του 2015, την προστασία των συνόρων στον Έβρο το 2020 και την συμβολή της ΕΛΑΣ στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή διάδοσης της πανδημίας covid 19.

«Φτάνοντας στο σήμερα, η Ελληνική Αστυνομία που προέρχεται από την κοινωνία και αντλεί δύναμη από την αναγνώριση του έργου της από τους συμπολίτες μας, παράγει καθημερινά πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο, εφαρμόζοντας σύγχρονα μοντέλα ήπιας αστυνόμευσης, για να αντιμετωπίσει πολυσύνθετα κοινωνικά ζητήματα, όπως την ενδοοικογενειακή βία, την παραβατικότητα των ανηλίκων και την οπαδική βία» τόνισε ο κ. Μάλλιος και συνέχισε λέγοντας: «Τα αποτελέσματα των δράσεων μας, στους τομείς αυτούς, σε συνδυασμό με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, είναι ήδη αξιοσημείωτα. Η Ελληνική Αστυνομία είναι επίσης δίπλα στον πολίτη και στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Διασώσαμε και απεγκλωβίσαμε χιλιάδες συμπολίτες μας που κινδύνευσαν τα τελευταία χρόνια, είτε από μεγάλες πυρκαγιές, είτε από έντονα πλημμυρικά και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ως ζωντανός Οργανισμός, κάναμε και λάθη τα οποία αναγνωρίζουμε. Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως μαθαίνουμε από αυτά και προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε καθημερινά.»

Χρυσοχοΐδης: Έχουμε την τύχη να έχουμε ένα σχήμα που λειτουργεί υποδειγματικά, όλα αυτά τα χρόνια

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο χαιρετισμό που απεύθυνε τόνισε ότι 40 χρόνια μετά την ίδρυση της ΕΛΑΣ «φαίνεται ότι οι εμπνευστές του σχεδίου αυτού το 1984 ήταν εμπνευσμένοι άνθρωποι, γιατί αυτή η επιλογή αποδείχθηκε σωστή, βιώσιμη, απέναντι στη διασπορά και στα τεράστια προβλήματα συνεννόησης, συνεργασίας και επικοινωνίας, που υπάρχουν με πολλά σώματα και πολλές δομές που υπάρχουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε την τύχη να έχουμε μια ενιαία αστυνομία, με ενιαία κάθετη και οριζόντια δομή σε όλη την χώρα και ένα σχήμα που πραγματικά λειτουργεί υποδειγματικά, όλα αυτά τα χρόνια.»

Στη συνέχεια ο κ. Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε σε σταθμούς ορόσημα που καθόρισαν την πορεία της ΕΛΑΣ αναφέροντας, μεταξύ άλλων, το 1995 όποτε και θεσμοθετείται η εισαγωγή των υποψηφίων σπουδαστών στις Αστυνομικές Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων με το αδιάβλητο σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων, με τη Σχολή Αξιωματικών να αναβαθμίζεται και να καθίσταται ισότιμη με τις Σχολές των Α.Ε.Ι. Ακολούθως αναφέρθηκε στην εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη τις αρχές του 2000 τονίζοντας ότι με την σύλληψη των μελών της και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη απαλλάχθηκε η Ελλάδα από ένα στίγμα και στη συνέχεια οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο υπουργός και στην ίδρυση της Ομάδας ΔΙΑΣ το 2010, χαρακτηρίζοντας την πιο δημοφιλή υπηρεσία της Αστυνομίας.«Είναι οι φύλακες-άγγελοι στις γειτονιές μας και προστάτες των πολιτών» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Χρυσοχοϊδης συνεχίζοντας τόνισε ότι την εποχή των μνημονίων η ΕΛΑΣ διαχειρίστηκε με ευαισθησία και δημοκρατική τάξη τις μεγάλες κινητοποιήσεις που υπήρχαν εκείνη την εποχή και κατάφερε να διαφυλάξει σε κάποιες δύσκολες στιγμές όρθιες το κοινοβούλιο, την Δημοκρατία, την ελευθερία και το κοινωνικό συμβόλαιο.

Για τα γεγονότα του Έβρου το 2020 ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι η ΕΛΑΣ διέπραξε ένα άθλο απέναντι σε μια μεθοδευμένη προσπάθεια για την παραβίαση των ελληνικών συνόρων. «Εκεί η Ελλάδα δίδαξε πως φυλάσσονται και προστατεύονται τα σύνορα» είπε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε πως πλέον ο Έβρος έχει ενισχυθεί σημαντικά με τον φράχτη, τα ηλεκτρονικά συστήματα επιτήρησης και το νέο προσωπικό, κάνοντας τους κατοίκους εκεί να νιώθουν απόλυτα ασφαλείς. «Όλα αυτά αποτελούν αποτέλεσμα μια υπηρεσίας που είναι αφοσιωμένη σε ένα μεγάλο βαθμό στο αγαθό της ασφάλειας. Η ασφάλεια είναι το μεγαλύτερο δημόσιο αγαθό για να μπορεί να λειτουργεί η Δημοκρατία, η ελευθερία, να λειτουργούν τα ατομικά δικαιώματα, και στο τέλος να λειτουργεί αποτελεσματικά το κοινωνικό συμβόλαιο» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Στη συνέχεια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανάφερε ότι πολύ σημαντικές είναι οι ενέργειες της ΕΛΑΣ για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας , της ανήλικης παραβατικότητας και της αθλητικής βίας. Επίσης, τόνισε ότι η ΕΛΑΣ πρέπει να κάνει πολλά βήματα στο τομέας της οδικής κυκλοφορίας και να προχωρήσει σε νέες δράσεις για να κάνει καλύτερη την καθημερινότητα των πολιτών ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. «Δεσμευόμαστε ότι θα υπηρετήσουμε με περαιτέρω αφοσίωση, με καλύτερα σχέδια, με μεγαλύτερή αποτελεσματικότητα την ασφάλεια όλων» κατέληξε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Ποιοι βραβεύτηκαν

Στη συνέχεια ακολούθησε η βράβευση υπηρεσιών της ΕΛΑΣ και ανθρώπων που ξεχώρισαν με την αφοσίωσή τους στο καθήκον, την αποτελεσματικότητά τους και τη συμβολή τους σε σημαντικές υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη και ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην αστυνομία. Αρχικά ο κ. Χρυσοχοϊδής σε μια συγκινητική στιγμή τίμησε την μνήμη του Ιωάννη Διώτη, του εισαγγελέα που συνέδεσε το όνομά του με την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, δίνοντας στα παιδιά του εκλιπόντος το σχετικό βραβείο. Ακολούθως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη βράβευσε στο πρόσωπο του Αστυνομικού Διευθυντή Νικόλαου Δερέμπεη, Διοικητή της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, τους αστυνομικούς των ΜΑΤ, που κατά τη διάρκεια του λεγόμενου «Κινήματος των Αγανακτισμένων», κατάφεραν να διατηρήσουν τις ισορροπίες ανάμεσα στη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και τον σεβασμό στο δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη έκφραση και διαμαρτυρία.

Στη συνέχεια ο Αστυνόμος Α΄ Δημοσθένης Καμάργιος, εκ μέρους των αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, και ο Αστυνόμος Α΄ Γεώργιος Τουρνάκης, εκ μέρους της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, παρέλαβαν από τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ βραβείο ως εκπρόσωποι των αστυνομικών που κράτησαν απαραβίαστα τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο τον 2020. Τέλος τιμήθηκε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους και η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για την εξιχνίαση της δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, κατά την διάρκεια επεισοδίων με οπαδούς το Δεκέμβριο του 2023. Τα βραβεία παρέλαβαν από τον Αρχηγός της ΕΛΑΣ ο Αστυνομικός Διευθυντή Κωνσταντίνος Χριστόλογλου και Αστυνομική Διευθύντρια Βασιλική Αθανασοπούλου.

Exit mobile version