Στα φαρμακεία και οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19
Να ξεπεράσουν τους 3,4 εκατ. αντιγριπικούς εμβολιασμούς, στοχεύουν οι φαρμακοποιοί για τη φετινή χρονιά. Ήδη μέχρι σήμερα, έχουν διενεργηθεί περίπου 382.000 δωρεάν αντιγριπικοί εμβολιασμοί χωρίς ιατρική συνταγή, ενώ 241.000 έχουν συνταγογραφηθεί από ιατρούς, που αφορούν κυρίως μεγαλύτερες ηλικίες στις οποίες συνιστώνται τα νέου τύπου ανοσοενισχυμένα εμβόλια κατά της γρίπης. Τα παραπάνω στοιχεία, τονίστηκαν σε συνέντευξη Τύπου για τον ρόλο των φαρμακοποιών στην ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού κατά της εποχικής γρίπης, που παρέθεσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ). Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση της δυνατότητας των φαρμακοποιών, να πραγματοποιούν αντιγριπικούς εμβολιασμούς ενηλίκων στο φαρμακείο, χωρίς την ανάγκη προσκόμισης ιατρικής συνταγής, εφεξής για όλες τις εμβολιαστικές περιόδους.
Όπως σημείωσε, οι εμβολιασμοί κατά της γρίπης εκτινάχθηκαν από το 2019, που ξεκίνησαν να διενεργούνται και στα φαρμακεία. Φέτος, ο στόχος είναι να ξεπεράσουν τους 3,4 εκατ. εμβολιασμούς. Την ανάγκη έγκαιρου εμβολιασμού τόνισε ο κ. Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, Καθηγητής Φαρμακευτικής Χημείας, Πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ. Κατά την περσινή περίοδο της γρίπης, παρατηρήθηκε αύξηση στις νοσηλείες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω γρίπης. Η σύσταση του καθηγητή είναι το αντιγριπικό εμβόλιο να γίνεται μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, καθώς χρειάζονται και 15 ημέρες για την επίτευξη ανοσοποίησης.
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός έχει ως στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού της γρίπης και την πρόληψη της εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών μετά από λοίμωξη από τον ιό. Στοχεύει ιδιαίτερα στην προστασία των ηλικιωμένων και των ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, πολύ μικρών παιδιών και εγκύων. Σε αυτές τις κατηγορίες ασθενών, η σοβαρή νόσηση είναι περισσότερο πιθανή. Ο εμβολιασμός συνιστάται και σε εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και σε ειδικούς πληθυσμούς (πχ νεοσύλλεκτοι). Προκειμένου να είναι αποτελεσματικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός σε επίπεδο πληθυσμού, η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη τουλάχιστον του 75% των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή – απειλητική για τη ζωή – νόσηση. Η χώρα μας υπολείπεται αυτού του ποσοστού κατά το 1/3, με εμβολιαστική κάλυψη που συνήθως κινείται λίγο κάτω από το 50%.
Έχει παρατηρηθεί ότι χώρες στις οποίες οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν ενεργά στην εμβολιαστική εκστρατεία, εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Ο ∆ρ. Ανδρέας Βίτσος, Πρόεδρος ∆.Σ. του Φ.Σ. Ζακύνθου, Σύμβουλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην PGEU, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι γεγονός ότι μετά την πρόσφατη πανδημία το σύνολο των πολιτών αναγνωρίζει τη σημασία της πρόληψης ως το πιο αποτελεσματικό μέτρο κατά των ασθενειών. Αυτό αναδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα φαρμακεία, με τη δυνατότητα να προσφέρουν υπηρεσίες πρόληψης, όπως ο εμβολιασμός. Στην Ευρώπη, ήδη σε πάνω από 15 χώρες, τα ιδιωτικά φαρμακεία παρέχουν υπηρεσίες εμβολιασμού ενηλίκων, συμβάλλοντας στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και στη μείωση της διστακτικότητας στον εμβολιασμό. Οι ευρωπαϊκοί φορείς, αναγνωρίζοντας τον αντίκτυπο της γήρανσης του πληθυσμού, έχουν αρχίσει να στοχεύουν στην προληπτική αγωγή υγείας ως κρίσιμο στοιχείο για τη βιωσιμότητα των εθνικών συστημάτων υγείας. Ο ρόλος των φαρμακείων σε αυτή τη διαδικασία είναι καθοριστικός».
Στα φαρμακεία και οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19
Όπως τονίστηκε ακόμη στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, προς το τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν και οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19, στα φαρμακεία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, Απόστολο Βαλτά, έχει διευθετηθεί η διανομή των εμβολίων από τις φαρμακαποθήκες και ολοκληρώνεται επίσης η εκπαίδευση των φαρμακοποιών. Σημειώνεται πως τα ραντεβού για εμβολιασμό, θα τα κλείνουν οι φαρμακοποιοί σε συνεννόηση με τους πολίτες.