Χάρης Δούκας: «Το Μουσείο έχει πλέον καθιερωθεί στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας ως ένα ζωντανό κέντρο καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και δράσεων»
Το Μουσείο Μαρία Κάλλας γιορτάζει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του και υποδέχεται το κοινό, το Σάββατο 26 Οκτωβρίου, με μειωμένη τιμή εισιτηρίου. Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, δήλωσε: «Μέσα σε έναν χρόνο το Μουσείο Μαρία Κάλλας, το πρώτο στον κόσμο αφιερωμένο στη μεγάλη λυρική καλλιτέχνιδα, έχει υποδεχτεί πάνω από 40.000 επισκέπτες από 35 χώρες. Με την αγάπη του κοινού, την εμπιστοσύνη των δωρητών και των συνεργατών μας, η ανάδειξη και η διάδοση της μοναδικής κληρονομιάς της σπουδαίας ντίβας της όπερας γίνεται πραγματικότητα. Το Μουσείο Μαρία Κάλλας γιορτάζει τα πρώτα του γενέθλια, αφού έχει πλέον καθιερωθεί στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας ως ένα ζωντανό κέντρο καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και δράσεων». Ο Νίκος Πατρινός, Διευθύνων Σύμβουλος της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, δήλωσε: «Το Μουσείο Μαρία Κάλλας αποτελεί ένα σύμβολο πολιτιστικής κληρονομιάς για την Αθήνα και τον Δήμο Αθηναίων. Ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, το Μουσείο προσφέρει στην τοπική κοινότητα, δημιουργώντας ευκαιρίες συμμετοχής και πρόσβασης στον πολιτισμό για όλους, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην προβολή της Αθήνας ως διεθνούς πολιτιστικού προορισμού, προσελκύοντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο». Με μια μοναδική συλλογή που αριθμεί πλέον πάνω από 1.200 τεκμήρια, το Μουσείο Μαρία Κάλλας έγινε πόλος έλξης για δωρεές και σπάνια κειμήλια. Πιο χαρακτηριστικά, το Μουσείο έχει λάβει σπουδαία τεκμήρια από τον Ελληνικό Σύλλογο Μαρία Κάλλας, το ζεύγος Κωνσταντίνου και Βικτώριας Πυλαρινού, το Ωδείο Athenaeum καθώς και από ανθρώπους που τη γνώρισαν και την έζησαν από κοντά, με τις μαρτυρίες τους να εμπλουτίζουν συνεχώς τη συλλογή προφορικών μαρτυριών του Μουσείου. Στο διάστημα του πρώτου χρόνου λειτουργίας του, το Μουσείο έχει δεχτεί πάνω από 40 νέες δωρεές που αναμένεται να προστεθούν στη συλλογή του. Από αυτόγραφα της Κάλλας και σπάνιους δίσκους LP, μέχρι αλληλογραφία και bootleg ηχογραφήσεις, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει ακόμα περισσότερες πτυχές της προσωπικής και επαγγελματικής της ζωής με το κάθε τεκμήριο να αφηγείται και μια ξεχωριστή ιστορία. Συνεργασίες με φημισμένα πολιτιστικά ιδρύματα, όπως με το Teatro alla Scala και το Υπουργείο Πολιτισμού, έφεραν στο Μουσείο μοναδικά κοστούμια από τις ιστορικές παραστάσεις «Ιφιγένεια εν Ταύροις», «Λαίδη Μακμπέθ» και «Νόρμα». Ταυτόχρονα, μέσα από τη συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, εκτέθηκαν παρτιτούρες από τη συλλογή του στην έκθεση «UNBOXING CALLAS», ενώ δόθηκαν ψηφιακά αντίγραφα προς έκθεση στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Επιπλέον, το Μουσείο συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο «Maria Callas at 100: Opera, Celebrity, Myth» στο Τορίνο, παρουσιάζοντας το έργο του και δημιουργώντας ένα νέο δίκτυο συνεργασιών με ερευνητές και φορείς του εξωτερικού.
Μια άλλη θεμελιώδης πτυχή του Μουσείου που αναδείχθηκε ιδιαίτερα αυτόν τον χρόνο αφορά την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά, οικογένειες και σχολεία. Περισσότερες από 45 σχολικές ξεναγήσεις και 40 σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα γέμισαν το Μουσείο με γέλια και παιδικές φωνές, καθώς μαθητές κάθε ηλικίας γνώρισαν τη ζωή της Κάλλας μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες που ενσωματώνουν διαφορετικές μορφές τέχνης (μουσική, θέατρο, χορός, εικαστικά). Παράλληλα τις Κυριακές, βρέφη, παιδιά και γονείς, συμμετέχοντας σε οικογενειακά εκπαιδευτικά προγράμματα, εξερεύνησαν τον κόσμο της όπερας, γεμάτοι έμπνευση και ενθουσιασμό, σε ένα χαρούμενο, καλλιτεχνικό και βιωματικό ταξίδι. Το Μουσείο Μαρία Κάλλας δεν περιορίστηκε μόνο στα μοναδικά εκθέματά του, αλλά καθιερώθηκε και ως ένα ζωντανό κέντρο καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και δράσεων. Κατά τη διάρκεια του έτους λειτουργίας του, το Μουσείο διοργάνωσε πλήθος καλλιτεχνικών δράσεων, από θεατρικές παραστάσεις και μουσικές βραδιές, έως ομιλίες, workshops, προβολές ταινιών, masterclasses και παρουσιάσεις βιβλίων. Οι συνεργασίες με φορείς όπως η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Ωδείο Αθηνών και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων εμπλούτισαν τις δράσεις, φέρνοντας την τέχνη ακόμα πιο κοντά στο κοινό και απέδειξαν ότι η Κάλλας εξακολουθεί να εμπνέει νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς. Παράλληλα, η κοινωνική δράση του μουσείου, με απώτερο στόχο την ίση προσβασιμότητα, την συμπερίληψη και την εξωστρέφεια στην Κοινότητα, αποδείχθηκε ουσιαστική. Με ειδικά σχεδιασμένες ξεναγήσεις, εκδηλώσεις και προγράμματα, το Μουσείο προσφέρει από την αρχή της λειτουργίας του πρόσβαση και συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες για όλες και όλους. Στον πρώτο αυτό χρόνο λειτουργίας του έχει συνεργαστεί με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, την Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη (ΠΕΨΑΕΕ), το περιοδικό ΣΧΕΔΙΑ, Ειδικά Σχολεία και Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός συνεργειών με φορείς, συλλόγους ΑμεΑ, συλλογικότητες, πολιτιστικούς χώρους από όλο το φάσμα των τεχνών κ.α. Με αυτόν τον τρόπο το Μουσείο φιλοδοξεί να δημιουργήσει μόνιμες σχέσεις με την πόλη και τους ανθρώπους της. Ακόμη, στις βασικές δραστηριότητες του Μουσείου ανήκουν τα προγράμματα της πρακτικής άσκησης και του εθελοντισμού. Οι πρακτικά ασκούμενοι και οι εθελοντές έδωσαν μια ξεχωριστή ενέργεια στο Μουσείο αυτόν τον πρώτο χρόνο. Από την εξυπηρέτηση κοινού μέχρι την υποστήριξη σε εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, η ενεργή συμμετοχή τους ενίσχυσε κάθε δραστηριότητα. Το Μουσείο Μαρία Κάλλας είναι περήφανο που προσφέρει μια δυναμική πλατφόρμα για να συνεισφέρουν άνθρωποι κάθε ηλικίας και υπόβαθρου, δημιουργώντας μαζί μια κοινότητα αλληλεγγύης και συνεργασίας.
Τέλος, το έργο του Μουσείου δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των συνεργατών και των χορηγών του, οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στην άρτια λειτουργία του μουσείου, αλλά και στην υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων, φέρνοντας τον κόσμο της Κάλλας πιο κοντά στο ευρύ κοινό. Για το 2025 το Μουσείο Μαρία Κάλλας προετοιμάζει ένα πρόγραμμα ακόμα πιο πλούσιο και εξωστρεφές. Μέσα από νέες συνεργασίες με καλλιτέχνες, ομάδες και πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς, το Μουσείο ανοίγει νέους ορίζοντες, εμπλουτίζοντας τη συλλογή του, τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, τις δράσεις και τις εκδηλώσεις του. Κάθε πρωτοβουλία παραμένει αφοσιωμένη στην ανάδειξη της μοναδικής κληρονομιάς της Μαρίας Κάλλας, μιας γυναίκας που αποτελεί ένα διαχρονικό σύμβολο για τη δύναμη της τέχνης να συνδέει, να εμπνέει και να δημιουργεί.
Ένας χρόνος Μουσείο Μαρία Κάλλας – Πληροφορίες:
Σάββατο 26 Οκτωβρίου, 10:00 – 20:00, μειωμένη γενική είσοδος.
Κλείστε το εισιτήριο σας στο more.com