Ο Βίκτορ Όρμπαν, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι προσπαθεί να εγκαθιδρύσει μια «κυβέρνηση-μαριονέτα» στην Ουγγαρία και κάλεσε τους πολίτες να αψηφήσουν τις Βρυξέλλες όπως αντιμετώπισαν τον σοβιετικό στρατό το 1956. «Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι θα ξεφορτωθούν την εθνική κυβέρνηση της Ουγγαρίας. Έχουν επίσης ανακοινώσει ότι θέλουν να επιβάλουν μια κυβέρνηση-μαριονέτα στη χώρα. Εδώ είναι και πάλι το παλιό ερώτημα: Αυτή τη φορά τη θέληση των Βρυξελλών, ή της αντιστεκόμαστε;”. δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στη Βουδαπέστη, για την επέτειο της εξέγερσης της χώρας κατά της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
«Προτείνω ότι η απάντησή μας θα πρέπει να είναι τόσο σαφής και ξεκάθαρη όσο ήταν το 1956», δήλωσε ο Όρμπαν, προσθέτοντας ότι «δεν θα ανεχτεί να μετατραπεί η Ουγγαρία για άλλη μια φορά σε κράτος-μαριονέτα, σε υποτελή των Βρυξελλών». Όταν η ουγγρική επανάσταση του 1956 καταπνίγηκε, λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά την έναρξή της, περίπου 2.500 Ούγγροι είχαν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 20.000 είχαν τραυματιστεί, ενώ σχεδόν ένα 250.000 εγκατέλειψαν τη χώρα. Σχεδόν 70 χρόνια αργότερα, υπό την ακροδεξιά διακυβέρνηση του Όρμπαν, η Ουγγαρία τοποθετείται όλο και πιο ενάντια στους -θεωρητικά- συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενώ ματαιώνει τις προσπάθειες της Δύσης να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022 ή να στηρίξει το Κίεβο.
Ο Όρμπαν χρησιμοποίησε την ουγγρική επανάσταση -η οποία ξεκίνησε στις 23 Οκτωβρίου 1956 και συνετρίβη τελικά από τον Κόκκινο Στρατό- για να καταφερθεί εναντίον της ΕΕ και του «σχεδίου νίκης» του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Το σχέδιο νίκης του Ζελένσκι είναι να παρατείνει τον πόλεμο» είπε ο Όρμπαν στο πλήθος. «Με άλλα λόγια, εμείς οι Ούγγροι θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και θα βρούμε Σλάβους στρατιώτες από την Ανατολή να σταθμεύουν ξανά στο ουγγρικό έδαφος. Δεν το θέλουμε αυτό» συνέχισε . Ο ακροδεξιός ηγέτης της Ουγγαρίας αντιμετωπίζει μια σοβαρή απειλή για την εξουσία του από τον Πέτερ Μαγιάρ, ενός συντηρητικού φιλοευρωπαϊκού στελέχους του αντιπολιτευόμενου κόμματος Tisza, ο οποίος ανήκε στον στενό κύκλο του Όρμπαν. Ο Μαγιάρ συνεχίζει να κερδίζει τους ψηφοφόρους, επισημαίνοντας τις ανησυχίες για τη διαφθορά και το κράτος δικαίου που συνδέονται με την ουγγρική κυβέρνηση. Λίγες ώρες πριν από την ομιλία του Βίκτορ Όρμπαν, μια νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι το Tisza έχει την υποστήριξη του 42% των Ούγγρων ψηφοφόρων, με το κυβερνών κόμμα Fidesz να υπολείπεται στο 40%. Είναι η πρώτη φορά που το Fidesz μένει πίσω στις δημοσκοπήσεις από τότε που ο Όρμπαν ανέβηκε στην εξουσία το 2010.