Αυγό μελάτο τέλειο: Πώς θα το πετύχεις

PLUS

Αυγό μελάτο τέλειο: Πώς θα το πετύχεις

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Όλοι μας θυμόμαστε τα τέλεια αυγά μελάτα που μας έφτιαχνε η γιαγιά μας και θέλουμε να τα πετύχουμε και εμείς.

25.10.2024 | 11:20

Τα αυγά είναι η ευκολότερη πιο γρήγορη αλλά και υγιεινή λύση για όταν βαριέστε ή δεν προλαβαίνετε να μαγειρέψετε. Όμως πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί ποιο είναι το μυστικό για να πετύχετε το τέλειο αυγό μελάτο; Σε αντίθεση με το αυγό ποσέ, το αυγό μελάτο το μαγειρεύουμε μαζί με το κέλυφος, σε νερό που βράζει και το αφήνουμε να βράσει για περίπου τρία λεπτά. Το ασπράδι του αυγού στερεοποιείται και γίνεται άσπρο, ενώ ο κρόκος παραμένει υγρός και ελαφρώς ζεστός. Πριν όμως φτιάξετε ένα αυγό μελάτο, πρέπει να έχετε κατά νου ότι το τέλειο μαγείρεμα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες: Τον τύπο του αυγού, το μέγεθος και το πόσο φρέσκο είναι. Και επίσης αν τα αυγά είναι σε θερμοκρασία δωματίου ή από το ψυγείο.

Επιπλέον ο χρόνος μαγειρέματος αλλάζει ελαφρώς ανάλογα με το υψόμετρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ανεβαίνοντας στα βουνά η θερμοκρασία βρασμού του νερού μειώνεται και επομένως το μαγείρεμα διαρκεί λίγο περισσότερο. Σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό, βάζετε τα φρέσκα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου και ανάβετε το μάτι της κουζίνας και μαγειρεύτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει βράση. Από αυτό το σημείο και μετά, υπολογίστε περίπου 3 λεπτά μαγειρέματος. Αν τα αυγά είναι σε θερμοκρασία δωματίου, 2 είναι αρκετά. Μόλις περάσει ο χρόνος μαγειρέματος, τα στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε στις αυγοθήκες. Χτυπάμε το πάνω άκρο κάθε αυγού με ένα κουταλάκι, προσέχουμε να αφαιρέσουμε όλα τα κομμάτια του κελύφους και απολαμβάνουμε.

Για να μην πετάξετε το μισό αυγό καθώς το ξεφλουδίζετε επειδή θα έχει κολλήσει το τσόφλι, είναι σημαντικό να το ξεφλουδίσετε αφού κρυώσει και κάτω από τρεχούμενο νερό. Με αυτόν τον τρόπο, το νερό εισχωρεί στο αυγό και βοηθάει να ξεκολλάει την μεμβράνη και το τσόφλι.

Ετικέτες
Exit mobile version