Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

22

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Σκουφάκι για την κατάθλιψη: Η τεχνική της «διακρανιακής διέγερσης»
PLUS

Σκουφάκι για την κατάθλιψη: Η τεχνική της «διακρανιακής διέγερσης»

Η τεχνική της «διακρανιακής διέγερσης» δείχνει αποτελεσματική στην κατάθλιψη ακόμα και όταν εφαρμόζεται κατ΄ οίκον, δείχνει μικρή μελέτη στις ΗΠΑ

Ένα σκουφί που διοχετεύει ένα ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα στον εγκέφαλο δείχνει να περιορίζει την κατάθλιψη, διαπιστώνει μια μικρή αλλά ελπιδοφόρα μελέτη στις ΗΠΑ, η οποία ίσως ανοίγει το δρόμο για την αντιμετώπιση της συχνής ψυχικής πάθησης στο σπίτι. Η τεχνική της «διακρανιακής διέγερσης συνεχούς ρεύματος», ή tDCS, δοκιμάζεται εδώ και χρόνια για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης με ανάμεικτα αποτελέσματα. Όλες οι προηγούμενες μελέτες όμως απαιτούσαν από τους ασθενείς να προσέρχονται σε κλινική που διαθέτει τον ειδικό εξοπλισμό. Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Medicine είναι η πρώτη που δοκιμάζει τη μέθοδο στο οικιακό περιβάλλον. Το σκουφί που χρησιμοποίησαν οι εθελοντές φέρει ηλεκτρόδια που διεγείρουν τον ραχιαίο πλάγιο προμετωπιαίο φλοιό, μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη λήψη αποφάσεων και δείχνει να υπολειτουργεί στους ασθενείς με κατάθλιψη.

Στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν 120 γυναίκες και 54 άνδρες με διαγνωσμένη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, οι οποίοι κλήθηκαν να φορούν το σκουφάκι για 30 λεπτά την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα για τις πρώτες τρεις εβδομάδες και μετά τρεις φορές την εβδομάδα για επτά εβδομάδες. Εν αγνοία τους, οι μισοί εθελοντές εντάχθηκαν στην ομάδα ελέγχου και φορούσαν ένα σκουφάκι που διοχέτευε μόνο έναν σύντομο παλμό ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να δείχνει ότι λειτουργεί, χωρίς όμως να διεγείρει τον εγκέφαλο.

Έπειτα από δέκα εβδομάδες, οι επιδόσεις των εθελοντών σε ένα στάνταρτ τεστ μέτρησης των καταθλιπτικών συμπτωμάτων βελτιώθηκαν κατά 9,41 μονάδες στην ομάδα του tDCS, συγκριτικά με 7,14 μονάδες στην ομάδα ελέγχου. Σχεδόν το 45% των ασθενών στην ομάδα της διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης ανέφερε μείωση ή εξαφάνιση των συμπτωμάτων, έναντι 22% στην ομάδα ελέγχου. Και στις δύο ομάδες, πάντως, αρκετοί ασθενείς λάμβαναν και αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή υποβάλλονταν σε ψυχοθεραπεία. Τα ευρήματα μένει να επιβεβαιωθούν σε κλινικές μελέτες με μεγαλύτερο δείγμα ασθενών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις