Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

24

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Συνάντηση της Νίκης Κεραμέως με τον βουλευτή Διαμαντή Γκολιδάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση της Νίκης Κεραμέως με τον βουλευτή Διαμαντή Γκολιδάκη

Τι συζήτησαν

Συνάντηση με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, είχε ο βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης και ειδικός καρδιολόγος Διαμαντής Γκολιδάκης. Ο βουλευτής, συνεχίζοντας τις επαφές του με κυβερνητικά στελέχη και μέλη της κυβέρνησης, μετέβη στο γραφείο της κ. Κεραμέως προκειμένου να συζητήσουν σημαντικά θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση Κεραμέως-Γκολιδάκη

Πρώτο θέμα της συνάντησης, που έγινε σε καλό κλίμα, αποτέλεσε ο νέος τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού. Όπως σημείωσε η κα Κεραμέως, αυτό το οποίο συζητά σήμερα η κυβέρνηση είναι το πώς θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός μετά το 2027, καθώς μέχρι τότε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαράξει τον οδικό χάρτη και έχει εξαγγείλει ότι ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι σε σχέση με τα 650 ευρώ που ήταν ο κατώτατος μισθός το 2019 καταγράφεται μια αύξηση της τάξης του 46%. Σε ό,τι αφορά το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, τα μέλη της προτείνουν τη χρήση ενός μαθηματικού τύπου ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη την πορεία της οικονομίας της χώρας μας σε συνάρτηση με την αύξηση στις τιμές.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα συνεκτίμησης του πληθωρισμού και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Το νέο σύστημα διασφαλίζει μεγαλύτερη διαφάνεια και δικαιοσύνη ενώ ο κατώτατος μισθός δεν θα μπορεί να μειωθεί προσφέροντας ένα ασφαλές περιβάλλον για τους εργαζόμενους και ένα σταθερό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Αυτό θα προβλέπεται ρητά από το νομοθέτημα που θα κατατεθεί στη Βουλή. Δεύτερο θέμα της συνάντησης ήταν η ανεργία, η οποία ενώ το 2019 βρισκόταν στο 18% σήμερα έχει υποχωρήσει κατά 9 μονάδες, ενώ κοινή ήταν η παραδοχή ότι εντοπίζεται μια πρόκληση για εύρεση εξειδικευμένου προσωπικού.

Σε αυτό το θέμα γίνονται στοχευμένες προσπάθειες από το υπουργείο Εργασίας που αφορούν στην καλλιέργεια δεξιοτήτων που είναι περιζήτητες στην αγορά. Επιπλέον, πραγματοποιείται μία σειρά προγραμμάτων μαθητείας που υλοποιεί η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης για επαγγέλματα, όπως όπου -όπως τόνισε η κα Κεραμέως όσοι αποφοιτούν από τις σχολές μαθητείας της έχουν 100 απορροφητικότητα από την αγορά εργασίας. Επιπλέον συζήτησαν για τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση σ τον επαναπατρισμό των Ελλήνων του εξωτερικού, μέσω της παροχής κατάλληλων κινήτρων. Έχει ήδη θεσπιστεί σχετικό νομοθετικό πλαίσιο βάσει του οποίου όσοι επιλέξουν να επιστρέψουν στη χώρα μας θα έχουν μειωμένη φορολογία εισοδήματος κατά 50% για τα πρώτα 7 χρόνια. «Πρέπει να αναδείξουμε ευκαιρίες για να επιστρέψουν όλα αυτά τα λαμπρά μυαλά που έφυγαν στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης», συμφώνησαν η κα Κεραμέως και ο κ. Γκολιδάκης.

Επίσης, στη συνάντηση συζητήθηκε και το ζήτημα των αυξήσεων στις συντάξεις. Όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση θα δοθούν οριζόντιες αυξήσεις και θα κυμαίνονται από 2,2 έως 2,5%, με το ακριβές ύψος της αύξησης να εξαρτάται από τα οικονομικά στοιχεία του Νοεμβρίου. Η αύξηση -όπως είπε η κα Κεραμέως-θα φανεί στις συντάξεις του Ιανουαρίου που προκαταβάλλονται τον Δεκέμβριο, ενώ διευκρίνισε ότι επίκειται νομοθετική ρύθμιση που θα διορθώνει τις στρεβλώσεις που είχαν παρατηρηθεί στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων όπου ορισμένος αριθμός συνταξιούχων έβλεπε μείωση της σύνταξής του αντί αύξηση λόγω αλλαγής κλίμακας.

«Ο στόχος μας είναι πολλαπλός», όπως είπε ο κ. Γκολιδάκης στο τέλος της συνάντησης, «να μειώνουμε την ανεργία, να βρίσκουν δουλειά στον τόπο τους οι νέοι και να ανεβάζουμε την ποιότητα ζωής των Ελλήνων με όλο και καλύτερους μισθούς και συντάξεις». Στο τέλος της συνάντησης η υπουργός και ο βουλευτής συμφώνησαν να βρίσκονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να συζητούν και να εξετάζουν θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις