Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

28

Οκτωβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Πρώτες κόντρες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώτες κόντρες

Στο κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός απείχε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Νίκου Παππά από τον ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας ότι δεν τον αναγνωρίζει ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης, αφού είναι καταδικασμένος και μάλιστα με ψήφους 13-0

Του Γιάννη Ντσούνου

Η πρώτη συζήτηση στην Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που έγινε μετά από πολλούς μήνες ήταν ενδεικτική για τον τρόπο, με τον οποίο θα πορευθούν τα κόμματα τους επόμενους μήνες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε πυρά τόσο κατά του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και κατά του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας από νωρίς τους «κανόνες του παιχνιδιού» εντός του κοινοβουλίου. Άλλωστε, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, στη ΝΔ έχουν αποφασίσει μια στρατηγική που θέτει όλους προ των ευθυνών τους απέναντι στις επερχόμενες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, είτε εντός, είτε εκτός Βουλής.

Στο κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός απείχε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Νίκου Παππά από τον ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας ότι δεν τον αναγνωρίζει ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης, αφού είναι καταδικασμένος και μάλιστα με ψήφους 13-0. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, αυτή θα είναι και η τακτική που θα ακολουθήσει και στις επόμενες συνεδριάσεις της Βουλής έως ότου ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτήσει εκλεγμένο πρόεδρο, που θα τον εκπροσωπεί στο κοινοβούλιο. Με τη στάση του αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να δηλώσει την απουσία της συγκροτημένης αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση κινείται απολύτως θεσμικά ως προς τους συνομιλητές της, σεβόμενη τις δημοκρατικές διαδικασίες εκλογής προέδρου σε κάθε κόμμα.

Επίθεση σε Ανδρουλάκη

Την ίδια ώρα, σφοδρή ήταν και η επίθεση προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος ανέφερε ότι οι μέρες παντοδυναμίας της ΝΔ έχουν τελειώσει και πως σύντομα θα ανοίξει η πόρτα της εξόδου από το Μέγαρο Μαξίμου. «Ελάτε με φόρα» απάντησε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι αυτήν την απόφαση θα την λάβει ο ελληνικός λαός σε τρία χρόνια από τώρα  Νωρίτερα όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν άλλαξε και συνεχίζει να ασκεί μια στείρα αντιπολίτευση, που δεν επικροτείσαι από τους πολίτες, όπως έγινε και στις πρόσφατες εκλογές.

Ουσιαστικά η ρητορική που αναπτύσσει η κυβέρνηση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ (που δημοσκοπικά τουλάχιστον έχει καταλάβει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης) αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να αποφασίσει αν θα ασκεί μια αντιπολίτευση του «όχι σε όλα» ή αν θα ασκεί μια γόνιμη και εποικοδομητική αντιπολίτευση.

Σημαντικές πολιτικές αποφάσεις

Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι τους επόμενους μήνες έρχονται σημαντικές πολιτικές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα η επιστολική ψήφος η ακόμα και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Και στα θέματα αυτά οι πολίτες θα κρίνουν τα κόμματα ανάλογα με τη στάση τους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην προσπάθεια που γίνεται, σύμφωνα με τον ίδιο, από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να ταυτίσουν την ΝΔ με την ακροδεξιά, υιοθετώντας πολλές φορές ακόμη και ανυπόστατες κατηγορίες.

Στη ΝΔ είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιούν αυτό το επιχείρημα κατά των δυο κομμάτων στοχεύοντας αφενός στην αποδόμηση τους, αφετέρου στην προσέλκυση ψηφοφόρων, που δεν παρασύρονται από σενάρια και συνωμοσιολογίες. Η πρώτη αυτή συζήτηση στη Βουλή έληξε, αφήνοντας όμως ανοιχτούς λογαριασμούς μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και τώρα όλοι θα αναμένουμε τα επόμενα επεισόδια της κόντρας στο κοινοβούλιο στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, όπου θα διαπιστώσουμε αν στο πολιτικό σύστημα θα βρεθούν ευρείες συναινέσεις ή αν θα οδηγηθούμε σε σκηνικό έντονης πόλωσης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις